Carlsen Bøger til unge Inspirationslister og guides

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner

Sommerferie er lig med at lægge skolebøger og arbejdsopgaver på hylden og masser af tid til at forsvinde ind i de historier og universer, du selv har lyst til. Hallelujah!

Vi har sammensat et udvalg af skønne bøger fra vores ungdomsserie Sonar, som kan hjælpe dig igennem en regnvåd uge i sommerhuset, nogle varme dage på stranden eller en hektisk storbyferie med brug for en rolig læsestund. Sommerlæsning skal være sjovt og få tiden til at flyve af sted!

Sonar er Carlsens serie af de allerbedste realistiske young adult-romaner. De handler om livet, når det er tindrende lykkeligt, og når det er mørkt og råt og gør ondt. Det er både venskab og vildskab, konflikter og kærlighed – og det er garanteret fantasy-fri zone, for alle bøgerne handler om livet uden anden magi end den, der opstår, når man bliver forelsket eller møder den veninde, der forandrer ens verden for altid…

Læs med her og find ud af, hvad der passer til dit sommerferiebarometer.

Sarah Engell: 21 måder at dø

sonar serie ungdomsbøger realisme sarah engell 21 måder at dø, young adult-bøger

Stella går fra den ene dag til den anden, fra at være en af klassens populære piger til at være forhadt, udstødt og en social taber. Dette kun på grund af en misforståelse mellem hende og hendes bedste veninde, Amalie. Amalie sørger nu for at gøre Stellas liv til et levende helvede med internetmobning af værste skuffe, og Stella kan mærke, hvordan hun langsomt dør indvendigt.

Hvad er der så tilbage at leve for? Ingenting. Så er det jo bare at vælge en af de 21 måder, som hun har skrevet op, hvordan man kan dø…

>> Køb 21 måder at dø her

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner Du kan læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo

Sarah Engell: Hjertet er 1 organ

sonar serie ungdomsbøger realisme sarah engell hjertet er 1 organ, young adult-bøger

Denne fortælling vil få hårene til at rejse sig på dine arme. Det er en barsk ungdomsroman om cutting og kærlighed. Lucca går i 1.g og er begyndt at skære i sig selv, som straf for noget, der skete i en garderobe til en fest.

Hendes liv ser måske perfekt ud på overfladen, men hendes hemmelighed truer med at sætte det hele over styr. Og mens hun kæmper en indædt kamp, forelsker hun sig. I en pige…

>> Køb Hjertet er 1 organ her

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner Du kan læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo

Jennifer Mathieu: Sandheden om Alice

sonar serie ungdomsbøger realisme jennifer mathieu sandheden om alice, young adult-bøger

En stærk og spændende roman, der fortæller historien om det at sprede rygter, og hvilke fatale konsekvenser en løgn kan medføre. “Alle ved at Alice Franklin gik i seng med to fyre til den samme fest”. Alle ved det, selv dem der ikke har set det ske. Men i virkeligheden er det vel kun Alice selv, der ved, hvad der egentlig skete. Men er der nogen, der vil lytte til hende? Historien bliver fortalt fra flere synsvinkler, så man både mærker sorgen og får et indblik i, hvad der kan få folk til at sprede rygter.

>> Køb Sandheden om Alice her

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner Du kan lytte til lydbogen på Bookmate og Mofibo

Lisa Bjärbo: Alt jeg siger er sandt

sonar serie ungdomsbøger realisme alt jeg siger er sandt lisa bjärbo, young adult-bøger

Alicia er 16 snart 17 og ved allerede, at hun er skabt til noget stort. Hun skal bare lige finde ud af, hvad det er. En dag beslutter hun sig for at droppe ud af gymnasiet og flytter hjem til sin mormor, hvor hun begynder at arbejde på den lokale kaffebar. Her møder hun Isak med smilerynkerne, og så må de store bedrifter vel vente lidt endnu…

En forfriskende historie der står i kontrast til de ellers mere dystre skildringer af nutidens ungdom.

>> Køb Alt jeg siger er sandt her

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner Du kan læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo

Jessi Kirby: Hvad hjertet ved

sonar serie ungdomsbøger realisme hvad hjertet ved jessi kirby, young adult-bøger

Quinns liv går i stå, da hendes kæreste, Trent, dør i en tragisk ulykke. Den eneste trøst hun har er, at han er organdonor, så hun ved, at hans død kan redde livet for en anden. Quinn bliver opsat på at finde den person, der har modtaget Trents hjerte, men han ønsker ikke at se hende, så hun opsøger ham i al hemmelighed.

Da Quinn møder Coloton får hun hurtigt svært ved at holde sig væk. Men er det Colotons personlighed eller Trents hjerte, hun er ved at forelske sig i? Og hvordan skal hun få fortalt Coloton, hvem hun i virkeligheden er?

>> Køb Hvad hjertet ved her

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner Du kan læse e-bogen på Bookmate

Elin Cullhed: Guderne

sonar serie ungdomsbøger realisme guderne elin cullhed, young adult-bøger

Hvis du elsker tv-serien SKAM, vil denne bog sikkert være noget for dig. Janna, Bita og Lilly er 16 år og dødtrætte af det provinshul, de må kalde deres hjem. I forsøget på at få noget til at ske, udnævner de sig selv som guder. Hævet over de andre, der også bor i byen. Men selv guder har problemer… Dette er en rå, stærk og humoristisk historie om at være ung i provinsen, og hvordan man finder sin egen identitet i et samfund, der mener at kunne finde den for dig.

>> Du kan låne Guderne på biblioteket.

Danielle Younge-Ullman: Ikke alle drømme dør

sonar serie ungdomsbøger realisme danielle younge-ullman ikke alle drømme dør, young adult-bøger

Ingrid er 16 år gammel og overbevist om, at livet er meget nemt. Det eneste problem er bare, at der står mange fjolser i vejen. Hendes mor synes dog, at hun skal udfordres lidt og få mulighed for at ‘tænke over tingene’, så hun sender hende på en overlevelsestur for unge. Her kæmper Ingrid en kamp hver dag om at overleve, for hun er da omgivet af idioter! Hun skal dog langsomt finde ud af, at livet måske ikke er så ligetil. Og måske nogle af de mennesker omkring hende faktisk er ganske okay. Ja, måske endda mere end okay.

At få tingene på afstand var vist netop det, Ingrid havde brug for, især nu hvor hun begynder at bearbejde den kæmpe sorg, som hun ellers har gået og fortrængt…

En smuk fortælling om at føle sig hel, selvom man er knust i tusind stykker.

Køb Ikke alle drømme dør som e-bog her eller lån bogen på biblioteket.

Du kan også læse e-bogen på Mofibo eller Bookmate.

Jenny Han: Hvis bare du var min

sommerlæsning sonar serie ungdomsbøger realisme jenny han hvis bare du var min, young adult-bøger

Lara Jean har aldrig indrømmet det, når hun har forelsket sig i en fyr. I stedet har hun skrevet et kærlighedsbrev til ham, som hun har gemt væk og aldrig gjort mere ved. Når brevet var lukket, var forelskelsen ude af verden. Men en dag opdager Lara Jean, at hendes hemmelige breve på mystisk vis er sluppet ud, og hun bliver pludselig konfronteret af sine tidligere forelskelser, der vil vide, hvad der sker. En sød fortælling om de pinlige spørgsmål en sådan situation kan medføre, og om at der måske også kan komme noget godt ud af brevene.

HUSK: Du kan også læse 2. bind i serien om Lara Jean, Ps. Jeg elsker dig stadig, hvor Lara Jean oplever, hvordan det er, når den første forelskelse bliver til den første rigtige kæreste.

Køb Hvis bare du var min her

Sonar: Sommerlæsning for dig der elsker realistiske YA-romaner Du kan læse e-bogen på Storytel, Bookmate og Mofibo

Er du på udkig efter mere inspiration til din sommerlæsning? Du kan finde flere gode ya-romaner her.

Der er også flere gode romaner der venter på dig. Se de nye romaner 2023/2024.