Young Adult-romaner Bøger til unge Inspirationslister og guides

Find dit perfekte bogmatch til ferien

Sommerlæsning, ferielæsning, sommerbog, sommerbøger, sommerferie, læsning, bedste bøger til ferien

Hvad skal du læse i sommerferien? Hvis du stadig mangler at finde at finde de helt rigtige bøger til stranden, sommerhushyggen, flyturen eller hængekøjen, så er der hjælp at hente her! Fra forrygende fantasy til hjerteskærrende kærlighedshistorier – der er et bogmatch til enhver smag.

Hazel Wood

Hazel Wood, Tim burton, Melissa AlbertOriginal fantasyroman med et eventyrligt twist á la Tim Burton.

Kulsort uheld har altid forfulgt 17-årige Alice og hendes mor. For at holde sig et skridt foran har de derfor været på farten det meste af Alices liv. En dag dør Alices mormor alene på sit gods, Hazel Wood. Hun var lidt af en enspænder og kultforfatter til en samling dystre eventyr.

Samtidig bliver Alices mor bortført af et væsen, som hævder at være fra Hinterland – den grusomme, overnaturlige verden, hvor Alices mormors eventyr foregår. Det eneste spor, Alice har fra sin mor, er en seddel med beskeden: “Hold dig væk fra Hazel Wood”…

☞ Læs de første kapitler af Hazel Wood her

Du kan købe Hazel Wood som e-bog her eller finde den på dit lokale bibliotek.

Six of Crows-duoligen

sommerlæsning, ferielæsningSeks forbrydere – én umulig opgave!

Kaz er et kriminelt geni, som har svært ved at sige nej til en umulig opgave.

Med hjælp fra fem livsfarlige forbrydere, der hver især besidder særlige praktiske og magiske evner, vil han forsøge at befri et gidsel fra en uindtagelig fæstning. Belønningen er enorm – men dødstruslen er lige så stor. Den værste trussel … er dem selv.

Chaos Walking 1 – Knivens stemme

Knivens stemme, Patrick Ness, sommerlæsning, ferielæsningHvordan kan du flygte, når dine forfølgere kan høre alle dine tanker?

Første bind i hæsblæsende og velskrevet trilogi af YA-mesteren Patrick Ness (forfatteren til Monster). For fans af The Hunger Games, Divergent og The Maze Runner.

Prentisstown er ikke en by som alle andre. Her kan alle nemlig høre hinandens tanker i en overvældende og endeløs strøm af Støj.

En måned før den fødselsdag, der vil gøre Todd til en mand, opdager han sammen med sin hund, Manchee (hvis tanker, Todd også kan gøre – om han vil det eller ej), et område med total stilhed. De opdager, at byen, hvor privatliv er umuligt, gemmer på en forfærdelig hemmelighed.

Ravnenes hvisken

Find dit perfekte bogmatch til ferienEn vil hun forelske sig i. En vil blive hendes bedste ven. En vil redde hendes liv. Og en vil slå hende ihjel.

Fantasy, krimi og nordiske guder krydser hinanden, da en række bestialske mord viser sig at hænge sammen med en urgammel profeti om verdens undergang. Anne kan se hændelser i fortiden, og en nat genoplever hun et uhyggeligt gammelt mord. En rødhåret pige bliver myrdet og får skåret et runetegn i ryggen. Men kort efter begynder rødhårede piger at blive dræbt på egnen, og tegnet er på dem alle.

The Graces

Find dit perfekte bogmatch til ferienEn mystisk og dyster roman med et vildt twist og et overnaturligt mysterie. 

Familien Grace holder hele byen fanget i deres mystiske spind, og River vil gøre alt for at blive venner med dem. Men hvor langt vil hun gå? Og hvorfor er det så vigtigt for hende at komme tæt på dem og finde ud af, om rygtet om deres magiske kræfter holder stik?

“Slutningen vil give læseren lyst til straks at bladre om og læse romanen forfra for at beundre alle de spor, man overså første gang. Selvom handlingen kan snyde, så gør sproget det aldrig; det er præcist, levende og medrivende beskrevet. Stærk roman.” – Kirkus, starred review

☞ Læs de første kapitler af The Graces her. 

Du kan få 50 % på The Graces her til og med d. 31. august 2018 eller finde den i din lokale boghandel.

Diabolik

Find dit perfekte bogmatch til ferienNår en dræbermaskine forelsker sig …

Nemesis er en Diabolic. En genetisk fremstillet bodyguard, der er bundet til sin ejer hele livet. Nemesis ejes af pigen Sedonia Empyrian, der er datter af en magtfuld senator i et intergalaktisk rige, der styres af en gal kejser.

Da kejseren befaler, at familien sender Sedonia som garanti for senatorens loyalitet, frygter familien for Sedonias liv, og sender i stedet Nemesis, der skal udgive sig for at være senatorens datter.

☞ Læs de første kapitler af Diabolik her. 

Du kan få 50 % på Diabolik her til og med d. 31. august 2018 eller finde den i din lokale boghandel.

Magnus Chase og de nordiske guder 

Find dit perfekte bogmatch til ferienNogle gange er døden den bedste start på et nyt liv …

Magnus Chase er helten i en ny serie af Rick Riordan, som skriver i sin kendte blanding af spænding og humor, men denne gang om de nordiske guder. Magnus Chase har ikke haft det for let. Siden en forfærdelig nat for to år siden, da hans mor sagde, at han skulle løbe for livet, har han levet alene på gaden i Boston på flugt fra politiet og myndighederne.

Historier om Asgårds guder, ulve og Ragnarok bobler op i Magnus’ hukommelse. Men i samme øjeblik bliver byen angrebet af et ildmonster, som tvinger ham til at vælge mellem at redde sig selv eller hundredevis af uskyldige mennesker.

☞ Læs de første kapitler af Magnus Chase og de nordiske guder her. 

Du kan købe Magnus Chase-trilogien her eller i din lokale boghandel.

Mithos

Find dit perfekte bogmatch til ferienRomanen Mithos er lige så mørk som et folkeeventyr og lige så sand som en myte. 

Landet Mella er ved at gå under. Det ved drengen Taom, der plages af uforudsigelige anfald og mørke syner. Men Taoms far, som arbejder for Mellas kejser, tror ikke på syner, og han vil ikke lytte.

Taoms mor ser ingen anden udvej for at hjælpe sin søn end at opsøge det forbudte Broderskab, som dyrker magi.

Mødet får Taom til at tvivle på sin fars videnskabelige verdenssyn, og sammen med veninden Aena beslutter han at rejse ind i Den uendelige skov for at få indsigt i Broderskabets visdom.

☞ Læs de første kapitler af Mithos her. 

Du kan finde Mithos på biblioteket eller som e-bog eller lydbog.

Alt eller intet

Find dit perfekte bogmatch til ferienEn stærk historie om hvad det er, der gør livet værd at leve.

Madelines liv ligner ikke nogen andens: “Min sygdom er lige så sjælden, som den er berømt. Jeg er dybest set allergisk over for verden. jeg har ikke været uden for huset i 17 år. De eneste mennesker, jeg nogensinde ser, er min mor og min sygeplejerske.”

Alt det ændrer sig, da Olly flytter ind ved siden af. Bogen bag filmen “Everything Everything”.

☞ Læs de første kapitler af Alt eller intet her. 

Du kan købe Alt eller intet her eller i din lokale boghandel.

Leah på offbeatet

Leah på offbeatet, Becky AlbertalliLeah på offbeatet er en selvstændig fortsættelse til den internationale bestseller Simon vs. verdens forventninger, som er filmatiseret under titlen Love, Simon.

Som trommeslager i et band har Leah intet problem med at finde takten – men det er ikke helt så let i det virkelige liv. Hun elsker at tegne, men tør ikke vise sine tegninger til nogen. Og selvom hendes mor ved, at hun er biseksuel, har Leah endnu ikke fortalt det til sine venner – ikke engang til sin bedste ven Simon, som er homoseksuel.

En bog om den første store forelskelse, om at acceptere sin seksualitet og om angsten for at skulle stå på egne ben.

☞ Læs de første kapitler af Leah på offbeatet her. 

Du kan købe Leah på offbeatet her eller i din lokale boghandel.

Fordelen ved hemmelige forelskelser

Fordelen ved hemmelige forelskelserEn ny vidunderlig roman af forfatteren til Simon vs verdens forventninger.

17-årige Molly Peskin-Suso ved alt om at være hemmeligt forelsket. Hun har prøvet det 26 gange. For selvom hendes tvillingesøster Cassie siger til hende, at hun skal kaste sig ud i det, så tør Molly ikke risikere at blive afvist. Hun er forsigtig. For det skal tykke piger altid være.

Men så dukker Will pludselig op. Han er sjov, flirtende og muligt kæreste-materiale. Og med ham kan Molly måske få sit første kys. Men der er også Reid. Mollys nye kollega. Ham kan hun da umuligt falde for. Vel?

Aristoteles og Dante opdager universets i hemmeligheder


Aristoteles og Dante opdager universets hemmelighederEn ny-klassiker i YA-litteraturen. Nu endelig på dansk.

Dante kan svømme. Det kan Ari ikke. Dante er veltalende og selvsikker. Ari har det svært med ord og tvivler på sig selv. Dante drømmer sig væk i poesi og kunst. Ari forsvinder i mørke tanker om den bror, der sidder i fængsel. Dante er lys i huden. Ari er meget mørkere. Man skulle tro, at en dreng som Dante ville være den sidste, der kunne bryde de mure ned, som Ari har bygget om sig selv.

Men da Ari og Dante mødes, sker der noget. De deler bøger, tanker, drømme, latter. De lærer hinanden nye ord og begynder langsomt at omdefinere hinandens verden.

☞ Læs de første kapitler af Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder her. 

Du kan købe Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder her eller i din lokale boghandel.

En af os lyver

Find dit perfekte bogmatch til ferienAlle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er hvor langt du vil gå for at beskytte dem.

En helt almindelig mandag eftermiddag mødes fem studerende på Bayview High til eftersidning:

Brownyn, stræberen, som er på vej mod Yale og altid følger reglerne.
Addy, skønheden, som har lagt sit liv i hænderne på sin kæreste.
Nate, forbryderen, som er skolens lokale pusher.
Cooper, stjernen, som er alle pigers drøm og skolens baseball-stjerne.
Og Simon, outsideren, som er manden bag skolens berygtede gossip-app.

… men Simon kommer ikke ud af lokalet i live den mandag.

☞ Læs de første kapitler af En af os lyver her. 

Du kan købe En af os lyver her eller i din lokale boghandel.

Solen er også en stjerne

Solen er også en stjerne, nicola yoon, ya, young adult, YA, ungdomsbog, ungdomsbøgerNy bog fra forfatteren til #1 New York Times bestselleren Alt eller intet.

Solen er også en stjerne – som også gik ind som #1 på New York Times bestsellerliste – er en smuk kærlighedshistorie fortalt på en måde, man ikke har set før.

Natasha og Daniel kunne ikke være mere forskellige. Med deres meget forskellige stemmer og syn på livet og ikke mindst kærligheden skiftes de til at fortælle, hvad der skete på den skæbnesvangre dag i New York, da de mødtes og fik ændret deres liv for altid.

Lara Jean-trilogien

Find dit perfekte bogmatch til ferienTil alle drengene i mit liv …

Lara Jean har aldrig indrømmet det, når hun var forelsket i en dreng. Det ville jo alligevel ikke blive til noget. I stedet har hun skrevet et kærlighedsbrev til hver enkelt, hvori hun har fortalt om sine følelser – og derefter har hun lukket brevet og gemt det i sin hatteæske og aldrig gjort mere ved sagen. Brevet er lukket og forelskelsen ude af verden.

Men en dag opdager Lara Jean, at hendes hemmelige breve på en eller anden måde er sluppet ud i verden, hvilket får hver af hendes tidligere forelskelser til at konfrontere hende med, hvad i al verden der foregår, og hvad de breve skal betyde. Hvis bare du var min er første bog i trilogien om Lara Jean.

☞ Læs de første kapitler af Hvis bare du var min her. 

Du kan købe Lara Jean-trilogien her eller i din lokale boghandel.

Når ingen hører dig skrige

når ingen hører dig skrige Forfatteren til Anna og det franske kys er tilbage med et forfriskende bud på den klassiske slasher-genre. Fyldt med blod. Og selvfølgelig også med masser af romantik.

Det er næsten et år siden, at Makani Young flyttede ind hos sin bedstemor langt ude på landet i Nebraska, og hun er stadig ved at finde sig til rette med sit nye liv. Og hun er stadig jaget af sin fortid i Hawaii.

En efter en bliver hendes medstuderende på byens lille high school myrdet i en række brutale drab, og imens politiet jagter morderen, breder uhyggen og usikkerheden sig, og Makani bliver tvunget til at forholde sig til sine egne mørke hemmeligheder.

☞ Læs de første kapitler af Når ingen hører dig skrige her. 

Du kan købe Når ingen hører dig skrige her eller i din lokale boghandel.

Vores kemiske hjerter

sommerlæsning, ferielæsningTil dig, der elskede Fordelene ved at være en bænkevarmer, Paper Towns og En flænge i himlen.

Henry har aldrig været forelsket, men en dag starter Grace i klassen. Hun ligner langt fra Henrys drømmepige, og det er tydeligt, at hun har det svært. Alligevel falder Henry for Graces uperfekte og ægte væsen, men kan han håndtere, at hun bærer på en stor sorg?

Vores kemiske hjerter er en uimodståelig og tankevækkende ungdomsroman om den første forelskelse, knuste hjerter og de gyldne tråde, der formår at væve dem sammen igen.

☞ Læs de første kapitler af Vores kemiske hjerter her

Du kan få 50 % påVores kemiske hjerter her til og med d. 31. august 2018 eller finde i din lokale boghandel.

Valget

valget, sarah engell, YA, bogforum, bogforum 2017, yaHvor meget ville du ofre for at hjælpe en fremmed?

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.

Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed.

Valget er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan have store konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

☞ Læs de første kapitler af Valget her. 

Du kan købe Valget her eller i din lokale boghandel.

Hvor solen skinner om natten

Hvor solen skinner om natten,Vi jagter alle friheden. Men frihed ser forskellig ud, alt efter øjnene der ser.

Pigerne Freddy og Lulu rejser til Grækenland, da de er blevet studenter. De længes efter nogle ugers frihed, inden det nye studieliv med nye forpligtelser skal begynde – i hvert fald for Freddy, hvis far allerede er i gang med finde lejlighed til hende og lægge planer for hele hendes fremtidige liv. Lulu derimod, ved egentlig ikke, hvad der venter, når hun kommer hjem.

Et helt andet sted i verden begiver Habib sig ud på en farefuld færd over Middelhavet. Han må ud af Syrien, så han ikke bliver en del af Assads hær, og hans kurs er sat mod Danmark, hvor han håber at blive genforenet med sin kæreste, Jamil, som også er flygtet fra det regime, hvor homoseksualitet er en dødssynd.

Provinspis

Provinspis, Ditte Wiese, BogForum, bogforum 2017, YAEn stærk bog om at finde et ståsted, når man er i frit fald.

Ida lider af en alvorlig omgang bøhlandsblues. Der sker absolut INTET i det hul, hun bor i. Alle er som levende døde, der bare gør det, som alle andre gør. Drømmer om det, som alle andre drømmer om. Det er kun weekenderne, der giver kedsomheden modspil, og den kaster Ida sig grådigt over i en tåge af sex, sprut og stoffer.

Hun må væk. Ud. Bort. Provinsen er som kviksand: jo mere Ida kæmper imod, jo mere bliver hun trukket ned i et bundløst hul. Hvad gør man, når der er så meget at kæmpe imod? Når den største fjende … er en selv?

☞ Læs de første kapitler af Provinspis her. 

Du kan købe Provinspis her eller i din lokale boghandel.

Til døden os skiller

Til døden os skiller, Kit A. Rasmussen, bryd tavsheden, kærestevoldNår det farligste er tættere på, end du tror …

Nick har styr på livet: arbejde på værkstedet, byture med vennerne, ikke for meget hash, løs aftale med Emma om sex. Så møder han Isabelle. Hun er alt for god til ham, det kan han se med det samme. For smuk, for rig, for intelligent. Alligevel kaster han sig ud i kampen for at vinde hende. Og mod alle odds lykkes det. Men hvad er prisen?

En roman om en kærlighed så vild og voldsom, at det virkelig er “til døden os skiller”.

For enden af din pegefinger

For enden af din pegefinger, Kristina Aamand, bogforum, bogforum 2017En rå og gribende roman om at blive forelsket i den forkerte og betale prisen for at følge sit hjerte.

17-årige Sheherazade føler sig klemt imellem sin mors forventninger om, at hun skal være en god muslimsk pige, og sine klassekammerater, som lever et helt andet liv. For at holde sig oven vande skriver hun fanzines om de ting, hun oplever som flygtning i Danmark, selvom hendes mor insisterer på, at hun ikke skal skrive, men være læge. Hendes far bakker hende op, men da han bliver indlagt med hjerteproblemer, bliver det sværere for Sheherazade at holde til presset.

Så møder hun den jævnaldrende Thea, og pludselig åbner der sig en helt anden verden. Sheherazade kan ikke lukke øjnene for, at hun er forelsket, men er hun parat til at betale prisen?

Drengen i den stribede pyjamas

Find dit perfekte bogmatch til ferienDenne internationale bestseller har rørt millioner af læsere verden over, og er nu tilgængelig i en smuk luksusudgave med illustrationer af den anerkendte Oliver Jeffers. 

Berlin, 1942: Da Bruno en dag kommer hjem fra skole, opdager han, at hans ting er ved at blive pakket ned. Hans far er blevet forfremmet, og familien må flytte til et nyt hus langt, langt væk, hvor der hverken er nogen at lege med eller noget at lave.

Et højt hegn strækker sig så langt øjet rækker, og afskærmer ham inde fra de underlige mennesker i horisonten.Men Bruno møder alligevel en anden dreng, som lever et helt anderledes liv, og deres møde bliver til et venskab, der har frygtelige konsekvenser.

 

Du kan købe Drengen i den stribede pyjamas her eller i din lokale boghandel.

Fandt du ikke et godt bogmatch? Så er altid mere end velkommen til at skrive til os på Bookster på Instagram og Facebook for at få mere inspiration eller god anbefaling.

God sommer – og god læselyst!