Aktuelt

Sofi Oksanen om Putins krig mod kvinder: Rusland har instrumentaliseret kvindehad

Sofia Oksanen Samme flod to gange Fotokreditering: Toni Härkönen

Systematisk undertrykkelse af kvinder løber som en blodrød tråd gennem den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanens prisbelønnede forfatterskab. Med Samme flod to gange viser hun, at kvindehad er blevet et effektivt våben for diktatorer.


Den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen insisterer på at sætte fokus på de overgreb, der er blevet og stadig bliver begået mod kvinder i tider med krig.

“Seksuel vold er et af verdens ældste våben, fordi den er billig og effektiv, virkningen varer flere generationer, og den kræver ikke logistik, teknisk vedligehold eller modernisering,” skriver hun i sin seneste bog Samme flod to gange.

Sofi Oksanen er født i Finland i 1977, men med en estisk mor tilbragte hun som barn sine sommerferier i det kommunistiske Estland og fik her indblik i, hvordan myndighederne greb ind i folks hverdag, og hvordan slægtens historie var påvirket af magthavernes overgreb.

Skam efter at være blevet udsat for overgreb fra magthavere går i arv, og denne nedarvede skam og slægters lidelseshistorie er blevet et tilbagevendende tema i Oksanens forfatterskab, der kredser om Estlands historie og Øst/Vest-problematikker.

Sofi Oksanen tager således udgangspunkt i sin egen families historie, når hun beskriver, hvordan seksuel vold kan være en del af en strategi fra en statsmagt som Rusland. Hendes grandtante blev stum efter et overgreb begået under et forhør af den sovjetiske besættelsesmagt.

“Hun blev hentet i sit hjem og ført til et forhør, der varede hele natten, og efter det holdt hun op med at tale,” skriver Oksanen i Samme flod to gange.

Internationalt gennembrud og Nordisk Råds Litteraturpris

Sofi Oksanen fik sit internationale gennembrud og debuterede på dansk med sin tredje roman Renselse. Hun modtog Nordisk Råds Litteraturpris for den gribende og rå roman, som blev en bestseller med udgivelse i mere end 40 lande.

I Renselse er et møde mellem to kvinder omdrejningspunkt for en fortælling, der også fortæller Estlands historie før, under og efter 2. Verdenskrig. I begyndelsen af 90’erne dukker den unge kvinde Zara, der er offer for trafficking, op på den ældre kvinde Aliides gårdsplads. De har begge noget at skjule og har smertefulde, mentale ar, som også fortæller landets brutale historie.

De to andre bind i Estonia-serien, Stalins køer og Da duerne forsvandt, kredser om de samme temaer. Fjerde og sidste bind i Estonia-kvartetten er sat til at udkomme i 2025.

LÆS OGSÅ: Mød syv kvinder, der har kvindsmod

Målet er at nedbryde et folk

I Samme flod to gange tager Sofi Oksanen udgangspunkt i en tale, hun holdt ved Det Svenske Akademis konference Thought and Truth under Pressure i 2023. Talen beskrev overgreb begået mod kvinder som en del af en krigsstrategi.

“Folkedrab opstår ikke ud af ingenting, i krig bliver civile ikke systematisk voldtaget ved et uheld,” understreger Sofi Oksanen i Samme flod to gange.

Oksanen langer ud efter Putins Rusland, og den seksuelle vold bliver set som en langsigtet krigsstrategi, der kan nedbryde et folk. Det er overgreb sat i systematik, og soldaterne bliver ikke draget til ansvar for deres handlinger bagefter. De modtager i stedet medaljer, ifølge Sofi Oksanen.

Hun drager paralleller mellem tidligere krige og den, der nu foregår i Ukraine. Metoderne er de samme, om det er de estiske, finske eller ukrainske kvinder, det går ud over. Målet er at nedbryde. Det foregår ikke bare i fortiden, det foregår lige nu, og det er ikke tilfældige overgreb, ifølge Sofi Oksanen, som mener, at det kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis Ruslands systematiske overgreb mod kvinder bliver ignoreret.

“Den måde, hvorpå Rusland har instrumentaliseret kvindehad, udgør en verdensomspændende trussel for kvinders og mindretals rettigheder,” understreger Sofi Oksanen i forordet til Samme flod to gange.

I et interview bragt i Information på Kvindernes kampdag 2024 siger Sofi Oksanen, at seksuel vold har langtidseffekter. Uønsket graviditet kan være en af dem, men det handler især om den mentale påvirkning, der kan gå i arv.

“Voldtægter er en generationsforbrydelse. De har effekter ud i anden og tredje generation. De forsvinder ikke,” siger Sofi Oksanen til Information.

I samme interview understreger forfatteren, at totalitære og autoritære regimer før har benyttet sig af samme metodiske overgreb, og at det drejer sig om en bevidst politisk strategi:

” … aggressionen mod kvinder har ét formål. Det er en bevægelse, der leder én vej. Og det er ikke mod en demokratisk orden.”

LÆS OGSÅ: Litteratur i #MeToo’s årti. Se vores liste med bøger, der beskæftiger sig med kvinders oplevelser og rettigheder

Det skrev den udenlandske presse om Samme flod to gange

“… analytisk skarpt essay om et svært emne.”
– Die Welt (Tyskland)

“… gnistrer med vrede og skarp klarhed.”
– Le monde (Frankrig)

“En tekst, der åbner for samtale, hvor der er tavshed nu.”
– Aftonbladet (Sverige)

“En bog man ikke må lægge fra sig.”
– Göteborgs-Posten (Sverige)

“Lige til at græde over. Eller brøle af raseri.”
– Dagbladet (Norge)


Læs mere om Samme flod to gange – Putins krig mod kvinder

Sofi Oksanen, Samme flod to gange

I april 2023 medvirkede Sofi Oksanen i Svenska Akadamiens konference ”Truth and thought under pressure” med en bemærkelsesværdig tale om krigen i Ukraine, og i bogen Samme flod to gange uddyber hun nu sine tanker. Om Putins bevidste svækkelse af kvinders rettigheder med redskaberne desinformation og propaganda, seksuel vold i krig og autoritær lovgivning. Sofi Oksanen retter sit skarpe blik og pen mod Putin og tegner et øjenåbnende billede af, hvordan kvindehad er blevet et stadigt mere effektivt våben for diktatorer og imperialister.

Du kan købe Samme flod to gange online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.