Fiktion Inspirationslister og guides

Rejs verden rundt fra din lænestol – Paris

Rejs verden rundt fra din lænestol – Paris

Vi stiller skarpt på det litterære landkort og anbefaler bøger, der handler om spændende byer, fjerne lande og store oplevelser. Bøger der kan få dig til at føle, at du har rejst hele verden rundt, selvom du ikke har forladt din lænestol.

I dag er det Paris, vi drømmer om, og vi har fundet 6 fantastiske bøger, der alle foregår i den romantiske, smukke og stemningsfulde storby, der er kendt for Eiffeltårnet, der lyser i nattemørket, latinerkvarteret der summer af liv, talrige gadecaféer med udsøgte lækkerier og selvfølgelig Louvre, der rummer det berømte maleri af Mona Lisa. Paris omtales som modens hovedstad, kærlighedens by og lysets by – og der er intet sted, vi hellere vil rejse hen.

Læg dig ud i hængekøjen med en af disse 6 bøger og rejs med os til Paris. Tag på erindringsvandring med Patrick Modiano, oplev en rørende nat mellem to venner i Anna Gavaldas Billie, følg i Hemingways fodspor, læs om efterkrigstidens Frankrig og tag på spændende krimijagt i selskab med Pierre Lemaitre – eller nyd en sød ungdomsroman om forelskelse i kærlighedens by med Anna og det franske kys. Mulighederne er mange, og kun fantasien sætter grænser.

Askeblomster

Da jeg var tyve, oplevede jeg en følelse af lettelse, når jeg tog fra Seinens venstre bred over på den højre; jeg krydsede den ad pont des Arts. Det var allerede blevet mørkt. Jeg vendte mig en sidste gang for at betragte Nordstjernen, som skinnede oppe over Institut de Frances kuppel. Dengang virkede alle kvartererne på venstre bred kun som en del af Paris’ forstæder. Luften forekom mig lettere, lige så snart jeg satte foden på højre bred.

askeblomster

Askeblomster er en historie om Paris, set gennem fortællerens øjne en søndag aften, hvor han går en tur i byen. De forskellige parisiske steder fremkalder minder, og en række mystiske skæbner fra fortiden vækkes til live.

Patrick Modiano blev i 2014 tildelt Nobelprisen i litteratur “for den erindringskunst, med hvilken han har fremmanet de mest uhåndgribelige menneskeskæbner, og afdækket besættelsens livsverden.”

Patrick Modiano har desuden skrevet Dora Bruder og Et forbasket forår & Smertepunktet, hvor Paris og erindringer udgør historiens ramme.

-> Køb bogen her.


Billie

Jeg tror ikke, det så meget var monumenterne, som det var pariserne, han tabte sit hjerte til … Deres måde at klæde sig på, deres måde bare at gå over gaden, lige hvor det passede dem, dansende mellem bilerne, deres støjende måde at tale og le sammen på og deres travle måde at gå på …

 

billieBillie – opkaldt efter sangen af Michael Jackson – og Franck er et umage par, som bliver sat sammen i gymnasiet for at opføre et par scener fra et teaterstykke af Alfred de Musset. Mod alle odds opbygger skoleopgaven et smukt venskab mellem den grænsesøgende Billie og den homoseksuelle Franck.

Efter at have været fra hinanden nogle år, mødes de igen og beslutter aldrig at vige fra den andens side. De flytter sammen i Paris, hvor Billie arbejder som blomsterhandler. Under en udflugt i Cevennerne styrter de ved et uheld ned i en klippespalte, hvor Franck kommer slemt til skade. Billie tror, at han er døden nær, og hele natten tilbringer hun med at tale til en lille stjerne på den sorte nattehimmel om deres opvækst, mens hun venter på hjælp.

Anna Gavalda er kendt for sine smukke skildringer af livet i Paris. Læs også hendes andre romaner Bare sammen og Livet er bedre.

-> Køb bogen her.


 Der er ingen ende på Paris

”Der er aldrig nogen ende på Paris, og mindet om hvert menneske der har boet i den, adskiller sig fra ethvert andet. Vi vendte altid tilbage til den, lige meget hvem vi var eller hvordan den havde forandret sig, eller hvor vanskeligt eller hvor nemt det var at komme dertil. Det var altid umagen værd, og vi fik noget tilbage for alt hvad vi havde med til den.” 

der er ingen ende på parisDer er ingen ende på Paris blev udgivet efter Hemingways død i 1964, og bogen er et interessant tilbageblik på Hemingways egne oplevelser i Paris i årene efter første verdenskrig.

Der er ingen ende på Paris er et enestående portræt af det sprudlende Paris i 1920’erne og den unge Hemingways løsslupne kreativitet og ukuelige entusiasme. Det er også historien om de lykkelige år med Hemingways første kone, Hadley, og deres venskab med kunstnere som F. Scott Fitzgerald, Ezra Pound og Gertrude Stein. Det er en bog, der fører sine læsere tilbage til et romantisk og håbefuldt Paris, hvor store forfattere, kunstnere og litteraturkritikere færdedes side om side.

-> Køb bogen her.


Vi ses deroppe

Han havde altid elsket Paris, han havde kun forladt byen for at gå i krig, og han havde aldrig forestillet sig, at han kunne bo andre steder.

 

vi ses deroppeVi ses deroppe begynder i Frankrig i november 1918. Første verdenskrig raser, og rundt om i skyttegravene sidder i titusindvis af bange unge mænd. Kort før våbenhvilen er en realitet, kæmper soldaterkammeraterne Albert Maillard og Édouard Péricourt for deres liv på slagmarken.

Mirakuløst overlever begge, men ikke uden mén, og hjemme i Paris må de to soldater sammen hutle sig igennem tilværelsen. Albert har intet at vende tilbage til, og Édouard har vendt sin privilegerede familie ryggen efter utallige operationer og et stigende misbrug af morfin. Drømmen om et bedre liv og et ønske om retfærdighed og hævn får dem til at udtænke et svindelnummer af gigantiske proportioner, som vil sætte landet på den anden ende, hvis det opdages …

-> Køb bogen her.


Alex

Da hun forlader banegården, er det næsten middag. Det lykkedes hende endelig at falde i søvn i toget, og nu står hun igen på et fortov midt i Paris – det er som at træde ud af en rodet drøm.

alexAlex Prévost bliver brutalt overfaldet på åben gade og smidt ind i en hvid varevogn. Hendes kidnapper efterlader hende nøgen i et bur flere meter over jorden i en forladt fabriksejendom. Dagene går, og tiden er ved at rinde ud. Bliver det sulten, tørsten eller kulden, der gør det af med Alex?

Bortset fra et enkelt usikkert øjenvidne har kriminalkommissær Camille Verhoeven ingen spor at gå efter – ingen identitet på ofret, ingen savnede og ingen mistænkte.

I takt med at han langsomt afdækker den unge kvindes usædvanlige historie, står det klart for Camille, at det ikke er noget almindeligt offer, han leder efter. Inden længe bliver det at redde Alex’ liv den mindste af kriminalkommissær Verhoevens mange udfordringer, når han løber rundt i Paris’ gader i et kampløb mod tiden.

Alex er første bind i krimiserien om Camille Verhoeven. Læs også Irène og Camille.

-> Køb bogen her.


Anna og det franske kys

Her er alt, hvad jeg ved om Frankrig: Madeline og Amélie og Moulin Rouge. Eiffeltårnet og Triumfbuen, selvom jeg ikke har nogen anelse om, hvad de bliver brugt til. Napoleon, Marie Antoinette og en masse konger, som hed Ludvig. Jeg er heller ikke sikker på, hvad de lavede, men jeg tror, det har noget med Den Franske Revolution at gøre, som har noget med Bastilledagen at gøre.”

 

annaAnna er glad og tilfreds i Atlanta, hvor hun ser frem til at starte på sit sidste år på high school. Hun har en trofast bedste veninde, et godt fritidsjob og et crush på en fyr, der netop er begyndt at vise interesse for hende.

Anna bliver derfor ikke begejstret, da hendes far beslutter sig for at sende hende på kostskole i Paris. Selv om Anna ikke kan fransk, møder hun hurtigt en ny gruppe venner, og ikke mindst den søde og charmerende Étienne St. Clair. Desværre er han allerede taget – og det er Anna vel egentlig også? Men i lysets by kan alting ske …

Er du vild med søde kærlighedsfortællinger? Læs også den anden bog i serien, Lola og naboens søn, som foregår i San Francisco.

-> Køb bogen her.


Er der flere storbyer, du drømmer om at besøge? Læs vores blogindlæg om bøger, der foregår i Barcelona HER, og bøger der foregår i New York HER.