Det er næsten for nemt at sylte. Det er lige før, du føler, at du har snydt, når du står der med de fyldte glas og tænker ”er jeg allerede færdig”? For det er du. Det eneste der er svært, er at vente. Og det kan du endda let lade andre om at gøre: Forestil dig hvilken luksus det er at forære hjemmesyltede gaver til dine venner. Mærk den koncentrerede efterårsterapi det er at lave æblesmør af efterladte, runke æbler. Eller at bruge en halv aften på at gøre klar til årets flæskestegssandwich i december med syltet rødkål, agurkesalat, løgmarmelade og din egen hjemmelavede ketchup. Og så lige koge en gastrik op – til sovsen juleaften! Prøv lige at se hvor nemt det er:
Gastrik
150 g sukker
2 ½ dl eddike – fx vin- eller æbleeddike (balsamico duer ikke)
Smelt sukkeret i en pande til en mørk karamelmasse. Tag panden fra varmen og hæld eddiken på. Sæt det på varmen igen og kog det, indtil sukkeret er smeltet, og konsistensen er som sirup.
Hæld gastrikken på en rengjort, skoldet flaske. Den kan holde sig i flere år.
Læs også: Sådan laver du de ikoniske cocktails Piña Colada, Tequila Sunrise og Cuba Libre
I God mad – let at sylte finder du opskrifter på alt det ovennævnte – og helt bagest i bogen gemmer der sig en sand skat, der kommer til at gøre dig rigtig glad rigtig mange gange i løbet af vinteren: Opskrift på limoncello! Limoncelloen er en italiensk citronlikør, som, når den drikkes iskold, får dig helt op på dupperne af kulde, syre, sukker og – nå ja, vodka.
Se opskrift på limoncello her:
4 økologiske citroner
5 dl smagsneutral vodka
250 g sukker
2 ½ dl vand
Skræl citronerne uden at noget af den hvide hinde kommer med.
Pres 2 citroner. Kom skal, citronsaft og vodka i et glas, som kan lukkes. Lad det stå i 4-5 dage (det kan sagtens trække længere tid). Ryst glasset en gang imellem.
Kog sukker og vand, til sukkeret et helt opløst. Køl det helt af.
Si spiritusblandingen og smid skallerne væk. Bland spiritus og sukkerblanding med hinanden. Lad limoncelloen stå mindst en uge, før den drikkes.
PS: Det kan sagtens forsvares at spise pasta med ketchup, hvis ketchuppen er hjemmelavet, for så indeholder den et hav af grøntsager.
PPS: Hvis du vil give dine sylterier væk i gave, kan du lave fine mærkater til dem her (http://www.jamlabelizer.com/) eller her (http://www.dansukker.dk/dk/inspiration/syltning-og-saft/automat-til-markater.aspx)
Julie Egemar
Redaktør
Det er næsten for nemt at sylte. Det er lige før, du føler, at du har snydt, når du står der med de fyldte glas og tænker ”er jeg allerede færdig”? For det er du. Det eneste der er svært, er at vente. Og det kan du endda let lade andre om at gøre: Forestil dig hvilken luksus det er at forære hjemmesyltede gaver til dine venner. Mærk den koncentrerede efterårsterapi det er at lave æblesmør af efterladte, runke æbler. Eller at bruge en halv aften på at gøre klar til årets flæskestegssandwich i december med syltet rødkål, agurkesalat, løgmarmelade og din egen hjemmelavede ketchup. Og så lige koge en gastrik op – til sovsen juleaften! Prøv lige at se hvor nemt det er:
Gastrik
150 g sukker
2 ½ dl eddike – fx vin- eller æbleeddike (balsamico duer ikke)
Smelt sukkeret i en pande til en mørk karamelmasse. Tag panden fra varmen og hæld eddiken på. Sæt det på varmen igen og kog det, indtil sukkeret er smeltet, og konsistensen er som sirup.
Hæld gastrikken på en rengjort, skoldet flaske. Den kan holde sig i flere år.
Læs også: Sådan laver du de ikoniske cocktails Piña Colada, Tequila Sunrise og Cuba Libre
I God mad – let at sylte finder du opskrifter på alt det ovennævnte – og helt bagest i bogen gemmer der sig en sand skat, der kommer til at gøre dig rigtig glad rigtig mange gange i løbet af vinteren: Opskrift på limoncello! Limoncelloen er en italiensk citronlikør, som, når den drikkes iskold, får dig helt op på dupperne af kulde, syre, sukker og – nå ja, vodka.
Se opskrift på limoncello her:
4 økologiske citroner
5 dl smagsneutral vodka
250 g sukker
2 ½ dl vand
Skræl citronerne uden at noget af den hvide hinde kommer med.
Pres 2 citroner. Kom skal, citronsaft og vodka i et glas, som kan lukkes. Lad det stå i 4-5 dage (det kan sagtens trække længere tid). Ryst glasset en gang imellem.
Kog sukker og vand, til sukkeret et helt opløst. Køl det helt af.
Si spiritusblandingen og smid skallerne væk. Bland spiritus og sukkerblanding med hinanden. Lad limoncelloen stå mindst en uge, før den drikkes.
PS: Det kan sagtens forsvares at spise pasta med ketchup, hvis ketchuppen er hjemmelavet, for så indeholder den et hav af grøntsager.
PPS: Hvis du vil give dine sylterier væk i gave, kan du lave fine mærkater til dem her (http://www.jamlabelizer.com/) eller her (http://www.dansukker.dk/dk/inspiration/syltning-og-saft/automat-til-markater.aspx)
Julie Egemar
Redaktør
Andre læste også: