Fiktion Karl Ove Knausgård

Nikolaj Cederholm: Knausgårds bøger giver mig lov til at leve mere end et liv

Nikolaj Cederholm: Knausgårds bøger giver mig lov til at leve mere end et liv

Knausgård 50 år || Danske læsere fejrer en af Nordens mest markante forfattere

Den 6. december 2018 fylder Karl Ove Knausgård 50 år. Siden udgivelsen af første bind af det monumentale seksbindsværk Min Kamp i 2010 har Knausgårds indflydelse på nordisk litteratur været enorm.

I dagens anledning giver vi ordet til en række danske læsere, for hvem den norske forfatters bøger har haft en særlig betydning.


Nikolaj Cederholm: Knausgårds bøger giver mig lov til at leve mere end et liv
Foto: Isak Hoffmeyer

Nikolaj Cederholm (f. 1963) er uddannet på skuespillerskoen ved Odense Teater, er teaterinstruktør og har været leder af Dr. Dante 1979-2003

“Kære Karl Ove Knausgård,
Da du kom til i 1960erne var musikken den førende kunstart. Det var musikerne, som havde faklen og løb hurtigst.

Der var naturligvis masser af anden vigtig kunst, men ingen som musikerne indfangede og udtrykte deres egen tid så alle følte sig ramt.

I 1970erne blev faklen givet videre til filminstruktørerne, som så blev tidens fremmeste fortolkere.

Herefter skete der noget usædvanligt, – faklen gled kunstnerne af hænde, og i løbet af 80erne blev supermodellerne identifikationspunkt i stedet.

Læs også: Lotte Thrane: Alting har en tid ligger altid på mit natbord

Faklen forblev ude af rækkevide i 90erne, da kokkene overraskende tog den, -og endda hævdede at de selv var kunstnere.
Og bedre blev det ikke i 00’erne da endnu en gruppe wannabe-kunstnere, nemlig arkitekterne, trådte op på midten af scenen, som starcitects.

Gud ske lov, kom faklen hjem igen i 10erne, hvor tv-serierne har overtaget rollen som tidens ledende kunstart.

Knausgård
Foto: Thomas Wågstrøm

En af kvaliteterne ved tv-serien er, at den strækker sig over så lang tid, at man mister fornemmelsen af et klassisk film-narrativ. Istedet får man noget mere episodisk og ikke-kausalt, – noget som ligner det liv vi lever meget bedre end historierne gør. Samtidig betyder tidsudstrækningen at man lærer karaktererne at kende så indgående, at man begynder at opfatte dem som sine venner. Personer man kan savne, blive gal på og elske.

Læs også: Adam Holm: Jeg er dødelig, det er Knausgård ikke

Alle sine andre store kvaliteter ufortalt, er Min Kamp støbt i denne tv-seriernes og dermed tidens form. Det er i det lys, du må se det, når jeg opfatter dig som en af mine venner, og at jeg ofte tænker på, hvordan det mon går dig ovre i Skåne.

Jeg kom engang forbi dit hus. Min svenske ven peger uden at kigge og siger: han bor derovre i huset på den anden side af marken. Der er naturligvis ikke tale om, at vi lige vil smutte forbi og høre om du gir kaffe, – er du sindssyg – men vi har lige læst din avisartikel I Kyklopernes land, og vi ler nervøst, fordi du har afdækket sandheden, og vi er begge begejstrede, – forskellen på ham og mig er kun, at jeg kan tale højlydt om denne begejstring og dele den med andre, -det kan han, som er svensk kulturarbejder, ikke.

Knausgård

Du lukkede ham ind i et parallelt univers

En aften familien var i sommerhus, havde jeg glemt Hobitten derhjemme, så jeg havde ingen bog at læse godnathistorie for Ingvar fra.

Jeg var selv lige gået igang med den første af dine årstidsbøger, og da jeg ikke havde andet, læste jeg et kapitel op for ham.

Læs også: Knausgårds pressekoordinator: 4100 sider med Knausgård på to måneder

Da han havde hørt det, ville han have et til. I løbet af de næste par måneder læste vi de fire bind. Drengen var bare 10 år gammel, og der var naturligvis ord og begreber, som jeg måtte stoppe og forklare ham, men han oplevede, at du lukkede ham ind i et parallelt univers, hvor Hobitten og co aldrig har taget ham hen.

Et sted hvor tingene går langsomt, et sted hvor det er spændende, selvom der ikke sker noget, et intimt og ærligt univers.

Jeg kan leve mange liv

Jeg laver teater, og har gjort det hele mit liv, men af kunstarterne sætter jeg afgjort litteraturen højest. Bøgerne giver mig en fornemmelse af at få lov til at leve mere end bare et liv.

Læs også: Knud Romer: Hvor tit har du mon ønsket dig i dit forfatterskab, at du aldrig blev født?

Jeg kan leve mange liv. Jeg tuder i En tid for alt (Alting har en tid), når hun må drukne sin baby, jeg griner (med Ingvar), når jeg læser om termokanden, og jeg husker min egen barndoms følelser af ensomhed og min ungdoms totale mangel på erkendelse af hvem jeg var og glæden ved at spilde vidunderlige solskinsdage bort, mens jeg sidder inde i mørket, når jeg læser Min Kamp.

Jeg ønsker dig et stort tillykke med de 50 år, og takker fordi du har beriget os med dit fantastiske forfatterskab. Jeg glæder mig, som altid, til at høre nærmere.

Bedste hilsner
Din ven, Nikolaj Cederholm.”


Find Karl Ove Knausgårds bøger her, eller hos din foretrukne boghandler.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.