Fiktion Karl Ove Knausgård

Kristoffer Granov: Knausgård har skrevet om menneskets sjæl i den skandinaviske velfærdsstat

Kristoffer Granov: Knausgård har skrevet om menneskets sjæl i den skandinaviske velfærdsstat

Knausgård 50 år || Danske læsere fejrer en af Nordens mest markante forfattere

Den 6. december 2018 fylder Karl Ove Knausgård 50 år. Siden udgivelsen af første bind af det monumentale seksbindsværk Min Kamp i 2010 har Knausgårds indflydelse på nordisk litteratur været enorm.

I dagens anledning giver vi ordet til en række danske læsere, for hvem den norske forfatters bøger har haft en særlig betydning.


Kristoffer Granov: Knausgård har skrevet om menneskets sjæl i den skandinaviske velfærdsstatKristoffer Granov er cand.scient.soc. i samfundsvidenskab og filosofi og chefredaktør på magasinet ATLAS.

“Honoré de Balzac sagde engang noget i nærheden af, at romanens eneste begrundelse er at vise de katastrofer som ændrede værdier skaber.

Karl Ove Knausgård demonstrerer overlegent, bevægende, poetisk og vedkommende, at netop romanen stadig har sin berettigelse, og at velfærdsstatens eksistentielle vilkår faktisk er uhyggeligt interessante.

Læs også: Morten Pape: Knausgård gav mig et forfatterskab

Oscar Wilde skrev i sin tid et essay kaldet The Soul of Man Under Socialism. Jeg tror, at Knausgård med sit værk har skrevet Menneskets sjæl i den skandinaviske velfærdsstat.

For mig har det betydet en del for, hvordan vi forholder os til verden på ATLAS, og på den måde haft helt afgørende betydning for, hvordan jeg lever mit liv. At ville beskrive og fortolke verden i en form for litterær journalistisk, der tager forbehold for verdens kompleksitet og paradokser.

Knausgård skriver i Min Kamp: “Man skal bare sprænge den ballon, der er verden og lade alt hvad der findes i den, strømme ud over siderne”. Den ambition er en daglig inspiration.”


Find Karl Ove Knausgårds bøger her, eller hos din foretrukne boghandler.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.