Fiktion Karl Ove Knausgård

Anne Dorte Michelsen: Jeg bliver lidt mildere, når jeg læser Knausgård

Anne Dorte Michelsen: Jeg bliver lidt mildere, når jeg læser Knausgård

Knausgård 50 år || Danske læsere fejrer en af Nordens mest markante forfattere

Den 6. december 2018 fylder Karl Ove Knausgård 50 år. Siden udgivelsen af første bind af det monumentale seksbindsværk Min Kamp i 2010 har Knausgårds indflydelse på nordisk litteratur været enorm.

I dagens anledning giver vi ordet til en række danske læsere, for hvem den norske forfatters bøger har haft en særlig betydning.


Anne Dorte Michelsen: Jeg bliver lidt mildere, når jeg læser KnausgårdAnne Dorte Michelsen (f. 1958) er sanger og sangskriver med en lang musikalsk karriere både som solist og i diverse konstellationer.

“Knausgård og hans familie er under en ferie sydpå taget på en bustur til et time-share lejlighedskompleks med den bagtanke, at børnene kan bade i stedets swimmingpool. Imidlertid slipper de ikke for, at blive trukket rundt på den mondæne ressort af ivrige og glatte sælgere.

På et tidspunkt træder den lille familie ud fra en elevator og står pludselig ansigt til ansigt med en gigantisk spejlvæg. Her ser Knausgård i et uventet nu, sig selv, sin kone og børn i al deres blege og smånussede realitet.

Læs også Barbara Læssøe Stephensen: Knausgård skriver som en kvinde, en huleboer, en hattedame, en hooligan

Rystet erkender Knausgård, hvor gamle hans udjokkede kondisko er, hvor længe han har skambrugt sine flossede og slaskede shorts. Hvor uredt og filtret hans hår er blevet, og hvor malplaceret hele familien i det hele tager fremstår i de blanke og fnugfri omgivelser.

Det er mødet mellem mellem mennesket og varen.
Mellem drømmen om livet, og livet selv.
Ingen formildende omstændigheder. Knausgård er rystet, han er skamfuld, han er sprækken.
Han løfter den skamfuldhed fra mine skuldre.
Han skriver det væk.
Jeg bliver lidt mildere, når jeg læser Knausgård.”


Find Karl Ove Knausgårds bøger her, eller hos din foretrukne boghandler.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.