Fiktion Karl Ove Knausgård

Adam Holm: Jeg er dødelig, det er Knausgård ikke

Adam Holm: Jeg er dødelig, det er Knausgård ikke

Knausgård 50 år || Danske læsere fejrer en af Nordens mest markante forfattere

Den 6. december 2018 fylder Karl Ove Knausgård 50 år. Siden udgivelsen af første bind af det monumentale seksbindsværk Min Kamp i 2010 har Knausgårds indflydelse på nordisk litteratur været enorm.

I dagens anledning giver vi ordet til en række danske læsere, for hvem den norske forfatters bøger har haft en særlig betydning.


knausgård, karl ove knausgård, min kamp

Adam Holm (f. 1969) er pH.d., forfatter, studievært og har interviewet Karl Ove Knausgård flere gange.

“Jeg troede egentlig aldrig, at jeg skulle læse Knausgård. Da rygtet om den velskrivende nordmand i Skåne nåede over Øresund, vendte jeg ryggen til fænomenet.

Der er rigeligt norsk i mit liv, tænkte jeg og skævede til min hustru, der stammer fra en træhytte et sted i de høje fjelde mod nord.

Nordmænd har en vis hang til melankoli og nationalt navlepilleri.

’Vi er et ungt folk, som må lære os selv at kende…’, lyder remsen. Jo tak, men for min del foretrækker jeg en begrænset dosis.

Generationskammerater

Jeg var måske også misundelig. Knausgård er fra 1968. Jeg er født året efter. Vi er generationskammerater, men jeg er dødelig, det er Knausgård ikke.

Læs også: Knud Romer: Hvor tit har du mon ønsket dig i dit forfatterskab, at du aldrig blev født?

Hans epitaf er for længst skrevet; den genkomne Dostojevski, Hamsuns arvtager, sin generations vigtigste stemme. Overført på fodboldens verden ville Knausgård være den svævende elegantier, der disker op med et forrykt repertoire af finesser og trolddomskunst.

Jeg har altid været forsvarsspiller, en firskåren en af slagsen. Engelsk 2. division med karsehår og boksertud, ikke verdensklasse med bølgende manke og rank næseryg. Hartlepool vs. Liverpool.

Han skriver, jeg læser

Knausgård var for meget. Jeg undgik i min forkrampede tilstand at læse ’Min Kamp’ da bind 1 kom på gaden. Bind 2 styrede jeg også med nød og næppe uden om. Men så ophørte mit held – og heldigvis.

Læs også: Knausgårds pressekoordinator: 4100 sider med Knausgård på to måneder

Ved et sandt tilfælde af den slags, der ellers kun findes på film – et lånt sommerhus, egne bøger glemt i en taske hjemme i entreen og kun én bog i reolen, jeg ikke havde læst – måtte jeg omsider åbne ’Min Kamp’.

Jeg gjorde det modstræbende, men allerede de første linjer sendte mig til tælling. ”For hjertet er livet enkelt: Det slår så længe det kan. Så stopper det”. Jeg stopper her, men hjertet, den fine dommer, slår nu for bøger af nordmanden i Skåne.

Han skriver, jeg læser. Fin arbejdsdeling mellem et par cirka jævnaldrende.”


Find Karl Ove Knausgårds bøger her, eller hos din foretrukne boghandler.

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.