Fiktion Indefra Lydbøger Lydbøger til børn

Når Danmark lukker ned, lytter vi til lydbøger

Når Danmark lukker ned, lytter vi til lydbøger

Hos Saga, Danmarks suverænt største lydbogsforlag, oplever man en eksplosiv stigning i lytningen af lydbøgerbøger under nedlukningen af landet. Det samme skete i foråret.


Fitnesscenteret er lukket, vi har ikke transport til og fra arbejde, og ungerne skal ikke i skole. Vi voksne har fået mere tid, og børnene skal holdes beskæftiget, mens vi selv forsøger at arbejde.

LÆS OGSÅ: Mød stemmerne i dine ører

Tendensen var allerede i fuld gang før, men den er kun blevet yderligere forstærket under nedlukningen af Danmark: Danskerne lytter til flere bøger, og nye læsere kommer hele tiden til, fordi udvalget af lydbøger vokser og vokser.

FAKTA: I 2010 udkom der lige under 2.000 lydbøger om året i Danmark, ti år senere var det tal tredoblet.

“Da Danmark lukkede ned igen hen over julen og i begyndelsen af januar, kunne vi straks registrere det. Antallet af streams i de første uger af januar er steget med ca. 40 procent i forhold til måneden før,” siger Jeppe Branner, redaktionschef hos Saga.

Foråret satte turbo på udvikling

Under nedlukningen i foråret fik mange danskere ørene op for lydbøger. Der er aldrig blevet udlånt så mange lydbøger, som der blev i andet kvartal af 2020, hvor coronavirus tvang os i isolation og ud på lange gåture, viser tal i den årlige rapport om danskernes læsevaner fra Kulturministeriets Bogpanel.

FAKTA: 17,4 % af den voksne befolkning havde i 2019 abonnement på en streamingtjeneste med e-bøger eller lydbøger.

Mens flere fysiske biblioteker lukkede ned, streamede vi 58 procent flere lydbøger på folkebibliotekernes digitale udlånstjeneste, e-Reolen, end vi gjorde i samme kvartal året før. I marts kom udlånet af lydbøger for første gang nogensinde over 300.000, viser rapporten. 2020 kommer med andre ord til at slå de 2,9 millioner udlånte lydbøger i 2019.

LÆS OGSÅ: 20 fantastiske bøger der kan streames lige nu

“Det vidner om, at danskerne søger nye veje og er klar til at møde litteraturen på andre måder,” sagde kulturminister Joy Mogensen (S) til rapporten.

Børnebøger hitter i hverdagene

Lyd- og e-bøger plejede at være mest populære i weekenden, men også her har coronakrisen vendt danskernes læsemønstre på hovedet. Det er især børnebøger, der storhitter i hverdagene under coronakrisen, fortæller Jeppe Branner fra Saga.

FAKTA: Hos bibliotekernes streamingtjeneste e-Reolen er antallet af lydbøger tredoblet på bare fem år til 15.000, mens udlånet nu er mere end fordoblet i samme periode til over 300.000 om måneden.

En del af forklaringen er, at bøgerne bruges til virtuel undervisning. Men der er også en stor efterspørgsel efter bøger med Rasmus Klump, Peter Pedal og Disney.

LÆS OGSÅ: 20 sjove børnebøger der kan streames lige nu

“Valget af titler tyder på, at der er tale om fritidslæsning, der kan sættes på, mens forældrene skal have arbejdsro på hjemmekontoret i dagligstuen,” forklarer han.

Tid til fordybelse

Romaner og krimier er som altid populære, men i foråret så det også ud til, at folk fik tid til at gå i dybden med store læseprojekter: “Det var tid til at læse en murstensroman som Donna Tartts Stillidsen – i hvert fald var den tilbage på lydbogs-toplisten fem år efter udgivelsen,” siger Jeppe Branner.

Også store fagbogstitler såsom Yuval Noah Hararis Sapiens og Hans Roslings Factfulness er igen blevet populære.

LÆS OGSÅ: Tre læsere om at høre lydbøger: Det betyder lydbøger for os

“Vi ser generelt en øget interesse for lydbøger om videnskab og historie, måske påvirket af de mange refleksioner folk selv har gjort sig i denne tid. Statistik, videnskab og de store perspektiver om verdens fremtid er ble”vet hot stuff,” fortæller Jeppe Branner.

Vi går og lytter lydbøger

En forklaring på, at det netop er lydbøger, der hitter, kunne være, at vi pludselig har et behov for at omgive os med menneskestemmer.

“Det kan skyldes, at så mange mennesker pludselig befinder sig i deres eget selskab en stor del af dagen, og ikke er udsat for den kværn af stemmer, de plejer. I en sådan situation drages vi måske i højere grad af lydbogen, hvor vi møder et andet menneskes stemme,” mener han.

FAKTA: 26 % af os hører lydbøger, mens vi laver noget andet.

En anden faktor, som Jeppe Branner også mener, har betydning for lytningen af bøger, er, at danskerne går lange ture hver dag eller vandrer
i skoven og langs stranden i stedet for at træne i de lukkede fitnesscentre og badmintonhaller.

Danskerne er vilde med at være aktive i naturen, og også det er kun blevet mere udtalt under corona. En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut og en ny temarapport fra Bevæg dig for livet-samarbejdet mellem DGI, Danmarks Idrætsforbund (DIF), Nordea-fonden og Tryg Fonden viser blandt andet, at noget så simpelt som daglige gåture har oplevet en stor stigning.

“Næste gang, du går en tur, så prøv bare at bemærke, hvor mange der traver afsted med hovedtelefoner på,” siger Jeppe Branner.

FAKTA: Saga har på tværs af en række sprog udgivet 27.000 lydbøger, og forventer i 2021 af udgive 9.000 nye. Lindhardt og Ringhof oplevede dog ikke et fald i salget af papirbøger i 2020 – tværtimod voksede det også 10 %.


Søren Anker Madsen (f. 1969) er journalist, pressechef på Lindhardt og Ringhof og med i Svikmøllens redaktion. Han er desuden en alsidig forfatter, som både skriver bøger til børn og voksne samt til teater og revyer.