Bagebøger og kagebøger Fagbøger Mad og drikke

Micki fra Bagedysten: ”Jeg vil gerne kæmpe mod det perfekte”

Micki cheng, mickis kager, den store bagedyst, når det skal være rigtig hyggeligt, kage, dessert, interview, hård barndom, hård opvækst, mobning, ultras sorte kageshow

INTERVIEW || Micki Cheng, tidligere finalist i DR’s Den Store Bagedyst, har på trods af en, til tider, svær opvækst lært at se positivt på tilværelsen. Nu håber han, at han kan være en rollemodel for andre, der har det svært. Budskabet er enkelt: alting behøver ikke være så perfekt.

”Det var faktisk i ren protest, at jeg meldte mig til Den Store Bagedyst. Jeg havde jo slet ikke regnet med at komme med. Overhovedet ikke.”

Sådan lyder det fra Micki Cheng, når han tænker tilbage til 2015. Året hvor han tog danske bagedyst-seere med storm og nærmest blev en kultfigur for sit altid positive sind og sin utrættelige energi.

Egentlig lå det slet ikke i kortene hos Micki, at han skulle være med i det populære bage-program. Han var godt tilfreds med sit job, og bagningen i det private strakte sig mest af alt til pandekager og cheesecakes.

Den klassiske kage tilbage på landkortet

Men efter at have fulgt med i Den Store Bagedyst savnede Micki et fokus på de mere simple og klassiske kager. Ofte indeholdt programmet ekstravagante kage-kreationer med sjældne, eksotiske råvarer, hvilket repræsenterede det stik modsatte af, hvad Micki forbandt med god bagekunst. Han valgte derfor at tage udfordringen op og meldte sig til casting.

”Jeg havde lyst til at give mig i kast med noget nyt, og så er der bare noget med mænd og konkurrence. Jeg er utrolig stædig og vil ikke lade mig kue af noget som helst. Det har jeg fra min familie. Og så meldte jeg mig også til, fordi jeg gerne ville sætte den gode, velsmagende, klassiske kage tilbage på landkortet,” siger Micki Cheng, der selv kommer fra et hjem, hvor mad altid har været et samlingspunkt.

Besluttede sig for at være positiv

På trods af sit altid positive og livsglade væsen har Micki Chengs opvækst, som han selv udtrykker det, ikke altid været ”lutter lagkage”. På hjemmefronten var der blandt andet skilsmisser og flytninger at slås med, og i skolen var han ofte udsat for mobning fra de andre børn, fordi han “lignede en kineser”.

I en tidlig alder besluttede Micki sig for, at han, i stedet for at lade sig handlingslamme ved at dvæle ved dårlige oplevelser, ville være et positivt og udadvendt menneske. På den måde behøvede hans fortid ikke at definere, hvem han var som menneske.

Alligevel erkender Micki, at minderne fra barndommen stadig fyldte meget i hans tankegang, da han i sin tid meldte sig til Den Store Bagedyst.

”Før jeg startede i bagedysten, var jeg stadig en meget usikker person. Hele livet er jeg altid blevet konfronteret med, at jeg både så anderledes ud og var større end alle de andre. Det er jo ikke sjovt at høre på. Så da bagedysten startede, var jeg da også utrolig nervøs for, hvordan folk ville tage imod mig. Jeg var klar til, at folk ville sige, ‘hvad fanden laver sådan en fed kineser derinde og bager kager?’” siger Micki Cheng.


Micki cheng, mickis kager, den store bagedyst, når det skal være rigtig hyggeligt, kage, dessert, interview, hård barndom, hård opvækst, mobning, ultras sorte kageshow

Folks reaktioner boostede selvtilliden

Til hans egen store overraskelse blev han mødt af den helt modsatte reaktion. Seerne elskede ham, og det gjorde dommerne også. Micki endte med at blive nummer to i en konkurrence, han oprindelig kun havde meldt sig til for at vise folk, at selv kager ikke altid behøver være perfekte.

Den gode oplevelse i bagedysten, krydret med de rosende ord fra fans landet rundt, blev en øjenåbner for Micki Cheng – både personligt og på karriereplan. Det kickstartede en tv-karriere, som i dag har ført til de populære børneprogrammer Ultras Sorte Kageshow og Ultra Factor.

”Folk har simpelthen taget så godt imod mig, for den jeg er. Reaktionerne har gjort, at jeg sagtens kan være glad og hvile i mig selv og har helt klart været med til at give mig den selvtillid, jeg har i dag. I dag laver jeg jo børnefjernsyn, og det er ikke unormalt, hvis jeg pludselig tropper op i trikot og tylskørt på tv. Det havde jeg aldrig gjort for tre år siden. Der havde jeg ikke selvtilliden til at gøre det,” siger Micki Cheng og fortsætter:

”Det er sindssygt grænseoverskridende, men jeg har jo bare fundet ud af, at mit hellige mål er større end frygten for at blive udstillet. Jeg vil vise, at det er okay. Og hvis der bare er tre derude, der tænker – okay, hvis han tør det, så tør jeg også – så er det faktisk ligegyldigt, hvad folk tænker.”

Micki cheng, mickis kager, den store bagedyst, når det skal være rigtig hyggeligt, kage, dessert, interview, hård barndom, hård opvækst, mobning, ultras sorte kageshow

Kager skal først og fremmest smage godt

I dag har Micki en klar mission om også at bruge sin tid i medier og tv-programmer på at være en inspiration for andre børn og unge, der har, eller har haft, det svært. Det er vigtigt for ham at fortælle om sine oplevelser og vise, at man virkelig kan komme rigtig langt i livet – også selvom man ikke ser ”perfekt” ud.

”Jeg har accepteret mig selv som den, jeg nu engang er. Med alle de kilo der nu må være ekstra. Flere forældre har også skrevet til mig og sagt, at det er fantastisk, at jeg kan være så åbent og livsglad et menneske, og at det har givet dem og deres børn inspiration til at turde noget mere og se lidt positivt på tingene. Den slags beskeder gør bare, at jeg har lyst til at fortsætte,” siger Micki Cheng.

Mickis kager: Opskrift på æbletærte med toscaglasur

For tiden er Micki aktuel med kogebogen Mickis kager – Når det skal være rigtig hyggeligt. Det at udgive en bog har længe været én af Mickis helt store drømme, og udover de mange opskrifter har bogen da også et underliggende budskab, som ligger godt i tråd med Mickis egen livsfilosofi.

”Jeg prøver lidt at kæmpe imod det perfekte. Første og fremmest skal kagerne smage godt. Det er jo dét, det handler om. Kage er for mig et redskab til hygge, når man er sammen med vennerne. Det skal ikke være lillefinger-perfekt. Jeg har taget de opskrifter med, som jeg selv elsker. Min stil er simpel: Let, lækkert, nemt tilgængeligt, velsmagende og pænt at kigge på. Men ikke perfekt.”

Micki cheng, mickis kager, den store bagedyst, når det skal være rigtig hyggeligt, kage, dessert, interview, hård barndom, hård opvækst, mobning, ultras sorte kageshow

Du kan finde Mickis kager – Når det skal være rigtig hyggeligt af Micki Cheng i din lokale boghandler eller online her