Aktuelt Danske romaner Historiske romaner Merete Pryds Helle Skønlitteratur Slægtsromaner

Prisbelønnede Merete Pryds Helle. En velopdragen rebel

merete pryds helle, forfatterportraet

Portræt | Forfatteren Merete Pryds Helle har altid prøvet nye veje; skilt sig ud fra mængden og prøvet grænser af. Både som forfatter og som privatperson.

­I 2016 bragede forfatteren Merete Pryds Helle igennem den litterære lydmur med romanen Folkets skønhed, der blev modtaget med klapsalver fra anmeldere og læsere, og som modtog både De Gyldne Laurbær og Politikens Litteraturpris.

Nu er hun aktuel med tredje selvstændige roman i sit portræt af Danmark i det 20. århundrede, Det vågne hjerte.

Udflyttertilværelse i forstæderne

Merete Pryds Helle blev født den 30. oktober 1965 og voksede op i Værløse nord for København med sine forælde og søsteren Janni Helle i et nyt parcelhuskvarter.

Værløse var i 1970’erne lidt et udflyttersted, hvor folk, som havde arbejdet sig op, flyttede til. Kvinderne var hjemmegående eller havde deltidsjob, mens mændene forsørgede familien. Man havde ambitioner på børnenes vegne. De skulle klare sig bedre i livet end forældrene.

LÆS OGSÅ: Det vågne hjerte. Ny, selvstændig roman af anmelderroste Merete Pryds Helle. Tyvstart din læsning her

Også Meretes forældre var ambitiøse, og Merete, der var et meget intelligent barn, kom tidligt i skole og blev rykket en klasse op, så hun næsten var to år yngre end sine klassekammerater. Forældrenes mål var, at søsteren Janni skulle være læge, og Merete ingeniør.

BZ, kvinder og forfatterspire

I 1980 flyttede Merete Pryds Helle hjemmefra som 15-årig. Hun boede på Nybrogård Kollegiet i Lyngby og gik samtidig i gymnasiet – men blev ikke student.

For der var så meget andet, der pressede sig på. Hun kom med i BZ-bevægelsen og var med til at besætte rugbrødsfabrikken Rutana i 1981, og i 1984 til besættelsen af Marienborg – ved den lejlighed havnede hun både i detentionen og på Ekstra Bladets forside.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helle om sin debut

Det var også i starten af 1980’erne, hun som teenager stiftede bekendtskab med det lesbiske miljø – i syv år havde Merete kvindelige kærester – og var på Kvindehøjskolen, hvor hun var børnepasser tre somre i træk.

Hun har altid prøvet grænser af, puffet til dem – smagt på livets og uddannelsessystemets tilbud, og litterært har hun været vidt omkring.

Debuterede mens hun studerede

I 1985 tog Merete en HF-eksamen fra Nørrevold Gymnasium, i 1990 dimitterede hun fra Forfatterskolen, og derefter færdiggjorde hun i 1994 en bachelor i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet med speciale i litteratur fra renæssancen og middelalderen.

Prisbelønnede Merete Pryds Helle. En velopdragen rebel
Foto: Søren Lagoni

Men forfatterskabet havde ulmet i hende, siden hun var i 20’erne, og i 1990 debuterede hun som forfatter med novellesamlingen Imod en anden ro, mens hun stadig gik på Forfatterskolen. Da havde hun allerede en ny bog klar.

Herefter fulgte romanerne Vandpest (1993) og Men jorden står til evig tid (1996) og Fiske i livets flod, 2000.

LÆS OGSÅ: Vandpest & Men Jorden står til evig tid

Siden har hun udgivet adskillige meget kritikerroste romaner og novellesamlinger, bl.a. Hej Menneske (2009), Kære Mai (2012), Folkets skønhed (2016), Vi kunne alt (2018), Nora (2019) og senest Det vågne hjerte (2022).

Fra digte til computerspil og apps

Merete Pryds Helle har skrevet inden for flere forskellige genrer og eksperimenteret med forskellige litterære formater.

Hun har blandt andet skrevet Danmarks første sms-roman, Danmarks første iPad-roman, en brevroman, et computerspil, apps for børn og har senest gendigtet Henrik Ibsens Et dukkehjem.

LÆS OGSÅ: Donna finder hjem

Hun har skrevet krimier med sin eks-mand, Morten Søndergaard, under pseudonymet Liv Mørk, skrevet børnebøger og ungdomsromaner og har modtaget flere priser for sit forfatterskab, blandt andet:

Københavns Amts Kulturpris, 1997, De frankofone landes ambassadørers litteraturpris, 2009, Beatrice-prisen, 2009, Saxos Innovationspris 2012, Dansk Litteraturpris for kvinder, 2013, Nordic game Award, 2015, Ragazzi digitale – Børnebogsmessen i Bolognas pris for digital børnelitteratur, 2016, Politikens Litteraturpris, 2016, De Gyldne Laurbær, 2016, Otto B. Lindhardt Prisen, 2018.

Udlængsel og arkæologi

Sideløbende med forfatterskabet har Merete Pryds Helle undervist på Forfatterskolen, holdt kurser for skoleelever i digital litteratur og fungeret som undervisningsassistent på adskillige universiteter i Italien, hvor hun boede 1999-2007. Derudover har hun deltaget i kurser i nærorientalsk arkæologi på Københavns Universitet.

Faktisk har hendes liv været præget af stor rejselyst, og mødet med andre kulturer og tænkemåder påvirker i høj grad hendes romaner og noveller. Det er især de lunere himmelstrøg i Afrika, Argentina, Italien og Spanien, der har trukket.

For eksempel deltog hun i en udgravning ved Shkârat Msaied i Jordan. Den oplevelse dannede udgangspunkt for romanen Hej Menneske.

Det folkelige gennembrud

Da Merete Pryds Helle skrev novellesamlingen Imod en anden ro, havde hun en forventning om at skrive hver enkelt af de ni noveller ud i et større format. Det har hun gjort. Og novellen Mørkningstimen var kimen eller forlægget, om man vil, til romanen Folkets skønhed, der blev hendes folkelige gennembrud.

Og 16 år efter debuten modtog hun Politikens Litteraturpris og derefter den største danske litteraturpris, De Gyldne Laurbær, for Folkets skønhed.

Årsregnskab 2017

Romanen handler om Marie, der i 1930’erne vokser op i fattigdom på Langeland, men som løsriver sig, og som voksen lever videre som fru Pryds i velfærdssamfundets nye parcelhusidyl i Værløse, hvor datteren Merete vokser op.

LÆS OGSÅ: Merete Pryds Helle vinder De Gyldne Laurbær

Historien fortsætter i Vi kunne alt fra 2018, der centrerer sig om nabopigen Merles opvækst i en dysfunktionel familie i 1970’erne.

Og sammen med den seneste roman i rækken, Det vågne hjerte, 2022, der er stærk fortælling med fokus på kvindeskæbner, venskab og kærlighed i 1980’ernes brydningstid, giver romanerne et indblik i landets samfundsudvikling i et spænd på 70 år.

Prisbelønnede Merete Pryds Helle. En velopdragen rebel

Foto: Trine Søndergaard

Familiens historier som udgangspunkt

Folkets skønhed, Vi kunne alt og Det vågne hjerte bygger på Merete Pryds Helles familiehistorie – de historier, hun er vokset op med.

Men det har ikke været let at skrive den første, Folkets skønhed. For selv om historierne er udgangspunkt i handlingen, så lader hun andre og færre personer opleve dem.

Den skulle finde sin form og sin frihed og blive sig selv. Personerne skulle leve som sig selv i bogen, har Merete fortalt.

Og det gør de. Bogen er fiktion, men ligger tæt op ad virkeligheden.

LÆS OGSÅ: Læs første kapitel af Vi kunne alt

Vi kunne alt var lidt lettere at gå til. Den blev skrevet på den samme energi og den samme bølge af erindringer.

”Jeg er lige som bogens Merle selv vokset op i Værløse i 70’erne, og på den måde ser jeg mig selv som et destillationsapparat, der samler en hel masse erindringer fra virkeligheden og destillerer dem til scener i en roman”, har Merete Pryds Helle sagt.

Merete og familien

Merete Pryds Helle var gift med forfatter Morten Søndergaard fra 1989 til 2016. Sammen med deres to børn var de bosat i Italien fra 1999 til 2007, først i Vinci og senere i Pietrasanta.

Hendes mailkorrespondance med veninden Mai under opholdet i Italien udgør brevromanen Kære Mai.

LÆS OGSÅ: Mød Merete på Facebook

I juli 2022 bliver hun gift med sin nuværende kæreste osteopat Omid Khodabakhshi. Parret bor i Tisvildeleje med hundene Donna og Minna.


Romaner af Merete Pryds Helle

Folkets skønhed

dannelsesromaner

Vinder af De Gyldne Laurbær 2016.

Livet på Langeland i 1930’erne er hårdt og præget af økonomisk krise.

Det oplever Marie, som vokser op i en familie med mange børn og få penge, på egen krop. Her er vold en del af hverdagen – også før krigen kommer.

Maries redning bliver mødet med Otto, og sammen tager de til København for at skabe sig en ny og bedre tilværelse langt væk fra Langeland.

Men fortiden følger med på godt og ondt.

Du kan købe Folkets skønhed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Vi kunne alt

Vi kunne alt, Merete Pryds Helle

Den selvstændige fortsættelse til Folkets skønhed, som vandt De Gyldne Laurbær.

Merle vokser op på en villavej i Værløse i 1971. Hun bor sammen med sine forældre, og livet i hjemmet er præget af moderens sygdom og faderens hang til at gribe til flasken.

Men der er også gode dag på villavejen, og romanen tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 1970’ere.

Vi kunne alt er en roman om skyld og skam, om kærlighed på trods, og om børn, der får at vide, at fremtiden er deres.

Du kan købe Vi kunne alt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Det vågne hjerte

Prisbelønnede Merete Pryds Helle. En velopdragen rebel

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Vidunderlig roman” – BERLINGSKE

“Gavmild, rummelig, rund og varm roman” – INFORMATION

❤️❤️❤️❤️❤️ – FEMINA

Da Lis i det tidlige forår i 1984 bliver overfaldet i Utterslev Mose, forandres hendes liv totalt. For at bearbejde sine oplevelser, tager hun til Kvindehøjskolen i Visby, hvor opgøret med patriarkatet planlægges.

Selvom Kirsten, som også går på højskolen, endelig overgiver sig til Lis, er kærligheden ikke lige så nem hjemme i København, hvor tingene er mere komplicerede end som så.

Det vågne hjerte er en stor fortælling om kærlighed og venskab, køn og seksualitet i en tid præget af opbrud og nybrud, og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.  

Du kan købe Det vågne hjerte online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Vandpest og Men Jorden står til evig tid

Merete Pryds Helle, Vandpest, Men Jorden står til evig tid,

Smuk samlet udgave af Merete Pryds Helles romaner Vandpest og Men Jorden står til evig tid, som begge sitrer af nerve og nærvær.

Vandpest følger Beatrice og Malcolm, når de tager på ballonfærd over truende landskaber i konstant forandring. I efterfølgeren Men Jorden står til evig tid skildres parrets datter Iris og hendes vej til at finde sin egen stemme. Tilsammen tegner de to bøger et portræt af verdens hidtil eneste konstant: Jorden, som står til evig tid.

Da bøgerne udkom i 1990’erne, var de forud for deres tid. I dag er de med deres skarpe betragtninger af klima og køn litteratur til tiden.

Du kan købe Vandpest & Men Jorden står til evig tid online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel .


Børnebøger

Donna finder hjem

Donna finder hjem

Mød Donna – verdens dejligste hundehvalp!

Donna bor trygt og godt med sin familie. Men én for én begynder Donnas søskende at forsvinde! Hvor tager de hen? Og hvad venter udenfor? Donna går ud i sneen …

Kom med ind i et lille, sart hundesind, der begiver sig ud på eventyr. Hvad sker der, når hundehvalpe “forlader” deres mor og finder nye hjem hos mennesker?

Illustreret af Charlotte Pardi med masser af kærlighed og stemning.

Fra ca. 3 år

Du kan købe Donna finder hjem online eller i din nærmeste boghandel.


Donna finder julen

donna finder julen, merete pryds helle

Selvom hundehvalpen Donna er faldet rigtig godt til hos Lillian Betty og hendes mange søskende, bliver julen ikke helt nem. De vågner alle julemorgen med en slem forkølelse. Hvem skal nu finde julegaver og handle ind til julemaden? Og hvordan får de hentet et juletræ?

Lillian Betty og Donna må i gang med at redde julen. Heldigvis får de hjælp fra uventet kant…

Med Donna finder julen har Merete Pryds Helle og Charlotte Pardi skabt endnu en fantastisk billedbog, denne gang med en masse dejlig julestemning!

Fra ca. 3 år.

Køb Donna finder julen online, eller i din nærmeste boghandel fra d. 21 oktober.