Aktuelt Fagbøger

Har du styr på budgettet? Lær at lægge et realistisk og overskueligt budget med den nye bog Overblik af finansrådgiver Pernille Oldgaard

Har du styr på budgettet? Lær at lægge et realistisk og overskueligt budget med den nye bog Overblik af finansrådgiver Pernille Oldgaard.

Økonomi og budgettering kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på enhver. Penge og opsparing kan være forbundet med en del ængstelighed, men finansrådgiver Pernille Oldgaard viser i den nye bog Overblik, at det ikke behøver være så svært. Lær at lægge et budget her.

Pernille Oldgaard, som er finansiel rådgiver, står bag instagram-siden Moneymum.dk, der med over 60.000 følgere guider til at styrke hverdagsøkonomien. I den nye bog Overblik gennemgår Oldgaard alle de snørklede kroge af økonomi og finansering, og demonstrerer med personlige fortællinger hvordan privatøkonomi slet ikke behøver være så skræmmende, som det kan fremstå.

LÆS OGSÅ: Økonomi, opsparing og investering? Her er de bedste bøger med guides, råd og tips til penge

Frygt ej, hvis du zoner ud når det bliver for teknisk, for i bogen bliver det komplicerede eller kedelige formidlet underholdende og viser, at det ikke behøver være så svært. Et godt sted at starte er at få lagt et budget, fordi det er herigennem du kan få det første overblik over din økonomi. Derfor kan du her få en lynguide til, hvordan du bedst lægger et budget.




Sådan lægger du et budget:

Der er mange af os, der ikke føler vi bruger over måde eller svælger i luksus, men samtidig ikke har meget tilbage på kontoen i slutningen af måneden. Penge kan nogle gange føles som en størrelse, der løber løbsk, og derfor er det essentielt for en god økonomi at lægge et budget. Som Oldgaard påpeger behøver det ikke kræve mere end 10-15 minutter om måneden at sørge for, at ens budget bliver overholdt, og justere hvis situationen har ændret sig.

Min pointe er, at vi alle kan blive bedre til at administrere og styre vores økonomi ved at lægge et budget og holde øje med vores forbrug. Det gør det nemmere at styre sit forbrug og trimme sit budget ved at fjerne unødvendige udgifter. God budgetlægning er simpelthen fundamentet for en sund økonomi.

Citat fra bogen

Men hvor skal man starte? Et budget kræver ikke kun at man kan lægge sammen og trække fra, men også at man tager sine vaner og levevej i perspektiv, så man også forstår hvor det går galt. Oldgaard guider til en overskuelig måde at sørge for ens budget kan holdes, så man kan få sparet op og føle sig sikker i sin økonomi, uden at det føles som et live med færre glæder.

Først og fremmest skal du sætte tid af, og åbne din budgetkonto i din netbank. Så skal du have en lommeregner og en budgetskabelon, du kan finde en på moneymum.dk her. Og så er der så 4 trin, der er vigtige at starte ud med.

Der er fire gode skridt at starte med, når du først sætter dig for at lægge et budget:

  1. Opgør din indkomst
  2. Opgør dine faste udgifter
  3. Find dine variable udgifter
  4. Sæt et beløb af til opsparing

Opgør din indkomst:

Find ud af, hvad din indkomst er hver måned. Det kan være løn, offentlige ydelser, SU osv. Det er også alle bidrag og ydelser du modtager.

Opgør dine faste udgifter:

Find alle dine faste udgifter, f.eks. i din netbank/mobilbank, eller hvor du plejer at finde dem. Vær opmærksom hvis du har flere konti. Det er regninger du betaler månedligt, men også hver anden måned, i kvartalet, halvårligt og årligt. Det er både boligudgifter, el og forsikringer osv., men det er også streaming, Fitness-medlemskaber, børnebidrag, lån osv.

Når du har fundet dine faste udgifter for et helt år, så du får alt med, skal du så finde en gennemsnitlig månedlig udgift, og overføre det samme faste budget til din budgetkonto. På den måde er du på forkant med dine regninger, og det er vigtigt der ikke fjernes penge fra denne konto løbende.

Find dine variable udgifter:

Det, der er tilbage, når alle de faste udgifter er betalt, er rådighedsbeløbet. Det er mad, dagligvarer, takeaway, personlig pleje, tøj, gaver osv. der skal regnes med her. Det kan variere meget hvor stort et rådighedsbeløb man har brug for, og det omhandler også meget livsstil og personligt forbrug.

Nogle familier og enlige kan leve for meget mindre, end andre kan. Det er vigtig du er realistisk, så du ikke ender med et budget der konstant er i underskud. Det er derfor en god ide at kende dine faktiske variable udgifter, for det er her du skal grave ned og omprioritere. Du kan bruge forskellige metoder for at få overblik, såsom at kategorisere dit forbrug igennem din netbank, bruge budgetskemaet, eller downloade en app som Spiir (som er licenseret af Finanstilsynet).

Det er også her, du har mest mulighed for at sætte ind. Start med at skrive ned, hvad du ikke kan leve uden – såsom mad og toiletpapir. Så sæt penge af til alt det sjove. Så får du et forbrugsmax, som kan sætte fokus på hvad du bruger, og give dig overblik.

Opsparing:

Det vigtigste af det hele er måske opsparing. Det er en del af dit rådighedsbeløb, og hvis du indser du har penge i overskud, så er det ikke til at forbruge mere, men til at sætte til side. Det kan være nyttigt at sætte et opsparingsmål, så du kan sætte et specifikt beløb til side hver måned til f.eks. bolig, ferie og rejser, bil, sommerhus, osv.

Det er en vigtig del af at have en sund økonomi, og kan give dig bedre søvn og mindre stress. Det er nemlig også fordi, at din opsparing kan hjælpe med uforudsete udgifter.

Når alt dette er gjort, er det vigtigt dit budget ikke går i minus. Du skal altid bruge færre penge, end du tjener. Derfor er det vigtigt dit variable budget ikke er for tight, for så bliver det hurtigt svært at vedligeholde.

LÆS OGSÅ: Giv dit barn gode pengevaner

Og så skal du selvfølgeligt huske at følge op. Det kan være dine faste udgifter stiger eller ændrer sig, og det er vigtigt at justere efterfølgende. Når du får styr på dine penge og ved hvad de går til, er det den fedeste følelse hver måned. Det vil skabe en markant ændring og styrke din økonomi.

Det slutter ikke her. I Overblik får du også en udførlig gennemgang af de ting, der kan virke ekstremt tørre og svære, såsom bolig, skat og opgørelser, realkreditlån, pension osv., på en måde så alle kan være med. Læs mere om bogen herunder.




Pernille Oldgaard: Overblik

Har du styr på budgettet? Lær at lægge et realistisk og overskueligt budget med den nye bog Overblik af finansrådgiver Pernille Oldgaard

Alt, hvad du skal vide om hverdagsøkonomi – og det er ikke svært, alle kan lære det. Pernille Oldgaard, som er finansiel rådgiver, giver en hjælpende hånd til alle, der har det svært med deres økonomi. Dem, der synes, det er uoverskueligt at lægge et budget, som har svært ved at holde det, eller som zoner ud, når de tekniske begreber kommer på banen.

Som oftest handler en usund økonomi mere om følelser end om matematik og regneark. Mange undgår nemlig at tage stilling til økonomien, fordi de ikke orker at se deres egne vaner i øjnene. De vaner, som mange gange efterlader kontoen tom sidst på måneden. Men vaner kan ændres, og med Pernilles gode råd i baghovedet vil du snart kunne se forskellen på din bankkonto. 

Pernille fortæller også om de økonomiske valg, hun selv har truffet: de gode, de dumme og de virkelig sjove. Vi har nemlig alle truffet forkerte økonomiske valg, og det er der ingen grund til at skamme sig over. Men vi skal gerne lære af dem og træffe bedre valg næste gang. Det hjælper den her bog med.

Du kan købe Overblik online hos fx Bog&idé eller i din nærmeste boghandel