Indefra

Guide: Det litterære København

Guide: Det litterære København

Vi kender alle Arnold Busck, Bog & Ide og kan vist lige finde vej til boghylden i Magasin, men hvor kan du gå på opdagelse i alt det andet? Hvor findes de lidt specielle bogfund, som ikke nødvendigvis er det nyeste skrig eller står øverst på bestseller-listerne? Hvor kan du finde ekspertise og hyggelige læsekroge? Vi snakker boghandlernes Vester Vov Vov og Grand. Kom med på tur rundt i det litterære København!

Nordisk og noget smal litteratur: Møllegades Boghandel

 IMG_7329

Møllegades Boghandel ligger et (lidt langt) stenkast fra Dronning Louises Bro på en sidegade til Nørrebrogade. Her har de med boghandelens egne ord ’et bredt sortiment af smalle udgivelser’. Her er fokus på ny nordisk litteratur, og oversat verdenslitteratur. Ikke blot sælger Møllegades udgivelser fra Lindhardt & Ringhof (senest John Steinbecks Perlen), men også fra mindre forlag såsom Det Poetiske Bureau, Basilisk, Vandkunsten, Tiderne Skifter, Informations forlag, og mange flere. Og netop kendskabet til disse forlag, kan vise sig brugbar, for hos Møllegades er de mange titler ikke systematiseret alfabetisk, men efter forlag.

Her afholdes også en masse arrangementer, for eksempel bogreceptioner og fredagsfilosofi. Dem kan du følge med i på boghandlens facebook-side

IMG_7346

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Instagram
Møllegade 8
2200 København N

Åbningstider:
Mandag – fredag: 14 – 18
Lørdag: 12 – 17

Rejseglæde: Tranquebar

IMG_7583

Tranquebar er som bekendt en by i det sydlige Indien, men endnu vigtigere for os bogelskere, er det også en fin, stor boghandel i Borgergade, i det indre København. Her finder du rejse-og skønlitteratur fra alle verdens hjørner, og det i kæmpe mængder. Diversiteten nærmest springer ud fra siderne, og du kan finde bøger om alt fra mode, gastronomi, historie og arkitektur. Her er samtidig gjort plads til både den bredere og noget smallere litteratur.

Som hos vennerne på Møllegades, er bøgerne heller ikke arrangeret alfabetisk. Men hos Tranquebar, er bøgerne inddelt efter verdensdel og lande. Så hvis du skal ud at rejse, og gerne vil have en god feriebog med, kan du nemt vælge en som enten foregår, hvor du nu skal til at sætte dine fødder, eller skrevet af en fra samme land, og samtidig kombinere det med en rejsebog til eller fagbog om samme destination.

Men i Borgergade nr. 14 kan du ikke blot købe en god bog, du kan også sætte dig til rette med den i deres lille caféområde, med en friskbrygget kop kaffe, et glas vin eller en udenlandsk øl i hånden. Også musiske og litterære arrangementer bliver jævnligt afholdt [tjek arrangementkalenderen eller Facebook], ligesom kunsthåndværk fra fjerne landestrøg, er at finde hos denne fine bogskat. Hver første mandag i måneden åbner Tranquebar desuden op for sit store antikvariat i kælderen.

IMG_7607

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Facebookside
Borgergade 14
1300 København K

Åbningstider:
Mandag – fredag: 10 – 18
Lørdag: 10 – 16

Anarkisme: Bogcafeen Halmtorvet

IMG_7512

En helt lille, nyåbnet (siden oktober sidste år) anarkistisk boghandel, kan du finde på Halmtorvet. Her i bogcafeen kan du udelukkende finde nøje udvalgt litteratur relateret til anarkisme. Der er desuden en kønssektion, der er Camus, der er The Queer Manifesto, bøger om Christiania, Orwells 1984 og naturligvis også børnebøger som fx Regler skal brydes – en anarkistisk håndbog for børn, og Mio Mahls den første kønsneutrale børnebog Universet er det største i hele verden.

Du kan naturligvis få en kop zapatistisk kaffe (ejernes egne ord), og kan slå dig ned ved de høje borde på cafeen. På disken finder du desuden en liste over alternative biblioteker, såsom Læserummet i cafeen i Folkets Hus i Stengade, Internationalt Forums Bibliotek i Solidaritetshuset på Griffenfeldsgade, og sidst men ikke mindst Bogcafeen Barrikaden i Ungdomshuset på Dortheavej.

IMG_7489

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Facebookside
Halmtorvet 54,
1700 København V

 Åbningstider:
Mandag: 12-17
Torsdag: 12-20
Fredag: 12-17

Fantasy og tegneserier: Fantask
IMG_7464 (1)

Hos Fantask snakker vi Star Wars, Tolkien, manga, hentai, vi snakker brætspil og tegneserier i lange baner. Og også udvalget af rollespilstilbehør er i topklasse hos Fantask. Fantask er en af de ældre boghandlere, den åbnede i 1972, og har siden da været den førende butik i København inden for netop dette felt. Og nu hvor det er blevet cool-hipster-like at blive kaldt nørd, og det nærmest er blevet mainstream at være til rollespil a la Advanced Dungeons & Dragons, så kan du jo passende tage dine bedste venner under armen og besøge denne lille perle i hjertet af København. Hvis du ikke bor i nærheden, kan du blot bestille og få tilsendt alt hvad dit fantasihjerte begærer.

IMG_7466

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Facebookside
Sankt Peders Stræde 18,
1453 København K

Åbningstider:
Mandag til torsdag: 11-18
Fredag: 11-18,30
Lørdag: 11-15

Delikatesseboghandel: Thiemers Magasin

IMG_7545

Thiemers Magasin beskriver sig selv, som en delikatesseboghandel, og vi er enige. Her kan du finde din urbane litterære oase, hvor du i en blå sofa, på gult gulv, kan sætte dig omgivet af de mange bøger, og fordybe dig i det, der optager dig netop nu. Og du kan naturligvis gøre det med en god kop te eller kaffe. Hver søndag har Thiemers desuden litterære events; oplæsninger og aktuelle debater, og i hverdagene har de skrivegrupper og læseklubber. Tjek kalenderen, hvis du har lyst til at være med til noget af alt det.

Hvad der er specielt skønt ved Thiemers, er at den er specialiseret. Du får ikke fat i en 17-årig ekspedient, som fritidsjobber den, alle boghandlerne lever og ånder litteratur, sprog og formidling. Rikke Viemose, som ejer Thiemers, har arbejdet som journalist i USA, har været kommunikationsrådgiver, og underviser på Danmarks Mediehøjskole. Hun har desuden skrevet to undervisningsbøger om journalistik og har en BA i litteraturvidenskab. Før det startede hun i øvrigt litteraturtidsskriftet Ildfisken sammen med lyrikeren Carsten René Nielsen. Af bøger, som har gjort særligt indtryk, nævner Rikke Jonathan Safran Foers “Extremely Loud and Incredibly Close”, Elena Ferrantes ”Napoli-kvartet”, og Asta Olivia Nordenhofs digtsamling “Det nemme og det ensomme”. I boghandlen arbejder også Rikkes datter Anna, som læser jura og har styret Thiemers læseklub for teenagere på engelsk. Bag disken står også Louise Rømeling og Amalie Heldmann. Louise læser dansk og er i gang med at skrive sit speciale om bl.a. Knausgaard, Malmros og eksistentialisme. Derudover pusler hun med podcasts og kortfilm og er også med til at afvikle søndagsevents i Thiemers. Hendes yndlingsbøger er Thomas Manns “Buddenbrooks”, Vladimir Nabokovs “Lolita” og Stine Pilgaards “Min mor siger”. Amalie er BA i filosofi fra Aarhus Universitet med tilvalgsfag i litteraturvidenskab. Nu læser hun videre på kandidaten og arbejder også på Gyldendal. Den bog, der har gjort størst indtryk på Amalie er Milan Kunderas “Tilværelsens ulidelige lethed”.

IMG_7535

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Facebookside
Tullinsgade 24,
1618 København V

Åbningstider:
Mandag-fredag 11-17.30
Lørdag 10-16
Søndag: Lukket frem til 14. august

Lidt af hvert med kaffe til: Ræven og Pindsvinet

IMG_7557

Hos Ræven og Pindsvinet kan du få lidt af det hele. Nye og antikvariske bøger. Kunstbøger, fag- og skønlitteratur, rejsebøger, børnebøger, bøger på engelsk, samt danske og udenlandske tidsskrifter. Også her afholdes oplæsninger og litteratur- og kulturarrangementer. Tjek deres hjemmeside for kommende begivenheder. Næste event er den 16. juli kl. 15, hvor du kan høre om Michelangelos digte. Om begivenheden, skriver boghandleren selv: Christine Marstrand, operasanger og cand. mag. i kunsthistorie, har udgivet den første bog på dansk om disse digte, og hun fortæller om dem, akkompagneret af billeder, samt synger de få madrigaler, der blev skrevet til digtene i Michelangelos samtid, akkompagneret af Kristian Buhl-Mortensen på lut.

I den lille boghandel og cafe, er der hyggehjørner med store lænestole, hvor du kan slå dig ned med din nyindkøbte bog og en kop friskbrygget kaffe.

IMG_7550

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Facebookside
Vesterbrogade 176
1800 Frederiksberg

Åbningstider:

Mandag til fredag: 10-18
Lørdag: 10-15
Søndag: 12-18

Fransk- og fransksproget litteratur: Den Franske Bogcafe

IMG_7382

Er du frankofil, er det her stedet for dig. I den lille cafe og boghandel kan du finde et bredt udvalg af litteratur på fransk i alle genrer, samt et mindre udvalg af fransk litteratur oversat til dansk. Der er børnebøger på fransk, rejsebøger og romaner på fransk, ordbøger, lydbøger og læs-let – simpelthen alt hvad dit franske hjerte kunne begære. Den Franske Bogcafe har i øvrigt sit eget forlag Bobo, hvor de senest har udgivet Laurent Fignons Vi var unge og ubekymrede på dansk. På hjemmesiden kan du se hvad indehaverne af boghandlen anbefaler, og hvad de læser lige nu. For tiden er det La Derniére Nuit du Raïs af Yasmina Khadra og L’Algérie C’est Beau Comme L’Amérique af Olivia Burton.

Boghandlen er, som navnet angiver, også en cafe, hvor du kan få kaffe, kage og andre godter på fransk vis. Der er her masser af spiseborde, hvor du kan sidde med din nyindkøbte lille franske verden.

IMG_7387

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Facebookside
Fiolstræde 16
1171 København K

Åbningstider:
Mandag – onsdag : 11.00 – 18.00
Torsdag – fredag :11.00 – 18.00
Lørdag : 11.00 – 16.00
Søndag : Lukket
Stedet holder sommerferie indtil den 25. Juli.


Hvor køber du dine bøger? Lad os endelig deles!