Bøger til unge Young Adult-romaner

Bryd tavsheden når kærlighed gør ondt

Til døden os skiller, Kit A. Rasmussen, kærestevold, bryd tavsheden, når kærlighed gør ondt

af forfatter Kit A. Rasmussen 

41% af alle 7. klasses elever har været udsat for kærestevold. Det viser rapporten “Undersøgelse af indbyrdes vold” fra Syddansk Universitet, som blev offentliggjort i uge 3 i 2018.

41%. I 7. klasse. De tal kom bag på mig, for hvor mange er det så, hvis man spørger eleverne i 9. klasse? Eller i gymnasiet?

Jeg forestiller mig, at mange voksne er lige så chokerede, som jeg er. For selvfølgelig skal ingen finde sig i at blive udsat for vold. Det virker indlysende, at ethvert slag, enhver nedgøring bør være grund nok til at gå, men er det virkelig så simpelt?

“For et ungt menneske, der endnu ikke er sikker på sine egne grænser, og som måske i lang tid har drømt om at få en kæreste, kan der være mange overbevisende grunde til at give kæresten en chance til. Og så en til. Indtil man er så fanget ind i volden, at det at sige fra virker helt umuligt.”

Når man først når det punkt, er det ganske givet svært at fortælle om sine oplevelser til en voksen eller endda en ven. Mennesker som vil se anderledes på en bagefter og måske tvinge en til at opgive den kærlighed, man allerede har ofret så meget for.

Litteraturen åbner døre

Heldigvis eksisterer der en organisation som Bryd Tavsheden, der ikke bare hjælper unge, som har været udsat for kærestevold, men også vold i familierelationen, og hvor unge kan få rådgivning anonymt. Og så er der litteraturen.

Litteraturen åbner døren for både de unge, der er i et voldsomt parforhold, og de der ikke er, til at få et indblik i den ubehagelige situation. At se de dynamikker, der kan være på spil. At se på en person, der ikke er dem selv, hvordan volden påvirker – og hvilke konsekvenser, den kan få.

Selvom kærestevold er et ubehageligt emne, er det vigtigt, at vi taler om det – og meget gerne før de unge ender i en umulig situation. Hvor går grænserne? For en selv og for andre? Og hvad kan man gøre?

 

Til døden os skiller, Kit A. Rasmussen, bryd tavsheden, kærestevold

Om Til døden os skiller

Det farligste er tættere på, end du tror …

Nick har styr på livet: arbejde på værkstedet, byture med vennerne, ikke for meget hash, løs aftale med Emma om sex. Men så møder han Isabelle.

Hun er alt, alt for god til ham, det ved han med det samme. Alt for smuk, for rig og for intelligent. Alligevel kaster han sig ud i kampen for at vinde hende. Og mod alle odds lykkes det ham. Men hvad er prisen?

En roman om en kærlighed så vild og voldsom, at det virkelig er “til døden os skiller”.

Du finde Til døden os skiller her eller hos din lokale boghandler.

Læs de første kapitler af bogen i den gratis læseprøve her.

 

Du kan finde undervisningsmateriale til Til døden os skiller her.

Om forfatter Kit A. Rasmussen

Kit debuterede i 2009 og har skrevet adskillige bøger for børn. Til døden os skiller er hendes første YA-roman. Du kan følge Kits forfatterside på Facebook her.