Fagbøger

Historien om det sorte flag: Det hele startede med én person

sort flag, joby warrick, islamisk stat, syrien. irak, raqqa, mosul, 2014, zarqawi, baghdadi, usa, invasion, arabiske forår, koalition, diktatur, lindhardt og ringhof, bog, historie, hvordan startede islamisk stat, daesh, isil, isis, terror, terrorister, terrorist, borgerkrig, jihad, jihadisme, george bush, mellemøsten

Terrororganisationen Islamisk Stat ramte som et lynnedslag den vestlige verdens bevidsthed i 2014. Men hvor og hvordan startede IS egentlig? I bogen Sort flag fortæller journalist Joby Warrick med stor præcision og indlevelse om oprindelsen af ét af de mest berygtede bevægelser i nyere tid.

 

Pludselig var de der bare. Sådan føltes det i hvert fald. ISIS, ISIL, Daesh; herhjemme måske bedst kendt som Islamisk Stat. Der hersker givetvis fortsat uenighed om, hvilket navn der er mest korrekt at bruge, men set bort fra det kan de fleste nok nikke genkendende til det kollektive gys, der spredte sig, da man i 2014 fra de trygge Tv-stuer pludselig var vidne til gruopvækkende billeder af tungt bevæbnede mænd, der med vilde blikke i øjnene, og trusler om at erobre hele verden med vold og magt, indtog store dele af Irak og Syrien.

Vi glemmer sjældent billedet af dét sorte flag med det genkendelige hvide segl, som pludselig var at se overalt i nyhederne. Der var ingen tvivl. Det selvudråbte islamiske kalifat med lederen Abu Bakr al-Baghdadi i spidsen var ikke bare kommet for at sprede skræk og advarsel. Islamisk Stat mente det alvorligt.

Med IS var der tale om en organisation, der, da de var mest magtfulde, kontrollerede et område på størrelse med Storbritannien, hvori der boede en befolkning på 7-8 millioner mennesker, der ovenikøbet var tvunget til at betale skat til terrorgruppen.

Derudover var de i besiddelse af oliefelter og raffinaderier, store kornforretninger, lukrative smuglerruter og store lagre af våben og ammunition samt hele parker af moderne militærudstyr. Deres økonomiske hovedstad var Mosul, Iraks næststørste by. IS var med længder den mest kraftfulde, rigeste og bedst udrustede terrorgruppe, man hidtil havde set og havde dermed formået at gøre det Al-Qaida i mange år havde drømt om, men ikke haft samme succes med.

sort flag, joby warrick, islamisk stat, syrien. irak, raqqa, mosul, 2014, zarqawi, baghdadi, usa, invasion, arabiske forår, koalition, diktatur, lindhardt og ringhof, bog, historie, hvordan startede islamisk stat, daesh, isil, isis, terror, terrorister, terrorist, borgerkrig, jihad, jihadisme, george bush, mellemøsten
Billeder vi aldrig glemmer. IS-krigere kører gennem den irakiske ørken tidligt i 2014. Med støtte fra sympatisører formåede terrorgruppen uden problemer at erobre Iraks næststørste by, Mosul.

Det begyndte i et fangehul

Spoler man tiden frem til i dag, er billedet selvfølgelig noget anderledes. Islamisk Stat som terrorgruppen så ud for fire år siden er takket være irakiske og syriske styrker i samarbejde med en koalition, der også består af dansk militær, kun en skygge af sig selv og har mistet stort set al deres territorie, heriblandt hovedbyerne Mosul og Raqqa, samt tusindvis af krigere.

Men hvordan og hvornår startede IS, og hvordan formåede de at vokse sig så store? De spørgsmål forsøger journalist Joby Warrick at give svar på i bogen Sort flag – Historien om hvordan Islamisk Stat opstod. Den amerikanske journalist, som i 2016 vandt den prestigefyldte Pulitzer Prize for selvsamme bog, påpeger, at IS’ opstart kan spores helt tilbage et jordansk ørken-fangehul i 1999, hvori en helt særlig person sad fanget: Abu Musab al-Zarqawi.

I Sort Flag fortæller Joby Warrick på baggrund af førstehåndsberetninger fra kilder, hvordan Zarqawi i fængslet viste sig som en iskold, manipulerende og samtidig karismatisk lederskikkelse, der med hård disciplin styrede sin medfanger. Med sine radikale ideer begyndte Zarqawi allerede i fængslet at samle de første folk omkring sig.

Islamismens sorte får

sort flag, joby warrick, islamisk stat, syrien. irak, raqqa, mosul, 2014, zarqawi, baghdadi, usa, invasion, arabiske forår, koalition, diktatur, lindhardt og ringhof, bog, historie, hvordan startede islamisk stat, daesh, isil, isis, terror, terrorister, terrorist, borgerkrig, jihad, jihadisme, george bush, mellemøsten
Abu Musab al-Zarqawi (1966-2006) endte i 1994 i jordansk fængsel pga. et mislykket terrorplot. Han blev sidenhen løsladt i 1999 og endte med at starte den organisation, der senere skulle udvikle sig til Islamisk Stat.

Ét af de helt afgørende øjeblikke var, da Jordans Kong Abdullah II i 1999 som et tegn på godhed over for sit folk valgte at løslade en gruppe politiske fanger; heriblandt Abu Musab al-Zarqawi. Herefter begyndte Zarqawi hurtigt og effektivt med sig selv som lederskikkelse at opbygge gruppen, som blev kendt som ’Al-Qaida i Irak’, og som senere skulle vise sig at udvikle sig til Islamisk Stat.

I et interview med den amerikanske radiostation NPR fortæller Joby Warrick, hvordan Zarqawis personlige baggrund og karakter på mange måder ikke var det, man typisk ville forbinde med lederen af en religiøs bevægelse.

”Han er nok den meste usandsynlige person, man kunne forestille sig indtage sådan en rolle. Han havde ingen uddannelse. Han var droppet ud af gymnasiet på grund af kriminalitet. Han var ikke nogen stor kriger eller lærd. Han var en voldsmand og forbryder fra gaden. Han havde været involveret i vold og stoffer og havde tatoveringer og var virkelig den sidste person, man kunne forestille sig være anfører for en radikal religiøs bevægelse. Men på grund af hans ekstreme ideer og på grund af hans ustyrlige personlige drivkraft, drev han sig alligevel ind i denne rolle,” fortæller Joby Warrick.

Læs også 10 bøger der gør dig klogere på historien

Zarqawis terrorcelle fik for alvor medvind efter den amerikanske invasion af Irak. Med ét fik den skrupelløse terroristleder, der på det tidspunkt allerede havde etableret de berygtede jihad-træningslejre i de nordøstlige regioner af Irak, en konkret sag at kæmpe for og snart sluttede tusinder af mennesker sig til hans bevægelse.

Den islamistiske leders metoder var barbariske. I modsætning til Osama Bin Laden, som så sig selv som en forener af den muslimske verden, var Zarqawis terror i høj grad rettet mod irakiske shiamuslimer. Det var også Zarqawi der fik øjnene op for internettets muligheder som provokations- og propagandamaskine, og i 2004 pionerede han personligt IS’ senere berygtede brug af halshugninger, da han for rullende kamera dræbte amerikaneren Nick Berg.

Lederen døde – men IS levede

I 2006 lykkedes det amerikanerne, efter flere år med mislykkede aktioner, at få ram på Abu Musab al-Zarqawi. Han blev dræbt i et luftangreb, mens han befandt sig i, hvad han troede, var et sikkert skjul.

Den bevægelse han havde startet, var dog på ingen måde død. Tværtimod fik den for alvor momentum efter Det Arabiske Forår i 2011 og få år senere var det, at vi herhjemme kunne følge med i de skrækindjagende billeder af, hvordan hundredvis af lastbiler med bevæbnede mænd kæmpede sig til magt i store dele af Syrien og Irak.

Læs også Jakob Sheikh: Derfor skrev jeg bogen om de danske syrienskrigere

Og ifølge Joby Warrick er der ingen tvivl. Islamisk Stat havde ikke eksisteret uden Zarwaqi. Sort Flag er et gennemarbejdet og effektivt fortalt portræt af en ægte forbryder samt en amerikansk regering, der på visse punkter bærer en lige så stor del af skylden for de rædsler, vi de seneste år har set; både i Mellemøsten og i form af terrorangreb i Europa.

Og som Puk Damsgaard så rammende skriver i bogens forord:

”Det har aldrig været mere påtrængende at finde ud af, hvem det er, der de seneste år har sat dagsordenen både herhjemme og i Mellemøsten – for de kommer til at gøre det i lang tid fremover.”


Historien om det sorte flag: Det hele startede med én person

Du kan købe Sort flag af Joby Warrick som e-bog eller lydbog eller låne bogen på biblioteket.

I en dramatisk fortælling optrevler Pulitzerpris-vinder Joby Warrick, hvordan den militante gruppe bag Islamisk Stat (IS) opstod i et fjernt jordansk fængsel og blev til den største ekstremistiske trussel mod verden i dag.

SORT FLAG er den ultimative historie om, hvordan IS blev født, fortalt gennem nøglepersoner og centrale begivenheder.