Indefra

Guide: Det litterære Aarhus

Guide: Det litterære Aarhus

Vi kender alle Arnold Busck, Bog & Ide og kan vist lige finde vej til boghylden i Magasin, men hvor kan du gå på opdagelse i alt det andet? Hvor findes de lidt specielle bogfund, som ikke nødvendigvis er det nyeste skrig eller står øverst på bestseller-listerne? Hvor kan du finde ekspertise og hyggelige læsekroge? Vi snakker boghandlernes Øst for Paradis. Kom med på tur rundt i det litterære Aarhus!

Kristian F. Møller

IMG_7842

Kristian F. Møller er en stor, lækker boghandel, som på mange måder minder om Arnold Busck og Bog & Ide. Butikken har mange år på bagen, da den blev grundlagt i 1905. I dag er den medlem af kæden boghandleren.dk Folkene bag butikken beskriver den som værende en ’selvstændig, traditionsrig, familieejet boghandel’. Du kan her finde faglitteratur, rejsebøger, skønlitteratur i alle afskygninger, coffee table books, ja, alt hvad dit boghjerte kan ønske sig. Om udvalget i butikken, skriver butikken selv: ”Vi har et bredt udvalg af nye og aktuelle bøger med specialer som kunst, arkitektur, foto og engelske paperbacks – samt en inspirerende børnebogsafdeling. Vores styrke er dog skønlitteraturen, hvor vi har et af byens bedste udvalg til alle slags læseheste.”

Hos boghandlen kan du på hylder se, hvilke bøger de anbefaler lige nu, hvilket tilføjer inspiration og aktualitet til de lyse trægulve. Der afholdes samtidig jævnligt forfatterarrangementer, hvor du kan møde aktuelle forfattere.
IMG_7837

Virtuel og fysisk adresse:

Hjemmeside
Facebookside
Store Torv 5
8000 Aarhus C

Åbningstider:

Mandag-torsdag: 10-18
Fredag: 10-19
Lørdag: 10-17
Søndag: Lukket

Løves Bog- og vincafe

IMG_7793

”Historien bag Løve’s BogCafé går tilbage til en kold vinterdag i Århus i slutningen af 2004, hvor idéen om en bogcafé for første gang dukkede op i hovedet på grundlæggeren. Eller det vil sige, den helt rigtige historie går faktisk endnu længere tilbage, mere præcist til Svendborg i slutningen af firserne, hvor bogen Brødrene Løvehjerte for første gang blev læst op for to lyttende drenge, hvoraf den ene tyve år senere fik muligheden for at føre sin drøm ud i virkeligheden. En drøm, der blev formet ud af en lille, blond drengs skikkelse, som var et billede skabt af en svensk forfatterindes fantastiske fantasi. Et billede på en løves mod og styrke og et hjertes kærlighed. Drengen hed Jonatan Løve, og i hans billede er Løve’s BogCafé skabt.”

Således skriver ejer og stifter af Løves, Kenny Jess Brandt (også deltager i DR-programmet Skattejægerne) på sin hjemmeside. Løves har ligget, hvor den ligger siden november 2008, og har været velbesøgt hver evig eneste gang undertegnede har været derinde. Et fint sted med hyggeligt patineret møblement, bøger i stakkevis, og allerbagest vin langs alle vægge, rundt om spiseborde (og stikkontakter, skulle du være til digital læsning).

Løve’s har desuden et hav af faste arrangementer, som tæller en bogklub, fortællecafe, ’Åben Poetisk Scene’ samt ’Y Aarhus  Poetry Club.’ Bogklubben er et uforpligtende forum, hvor de hver 2. tirsdag hver måned kl. 19 mødes og taler om en udvalgt bog.  Valget af bøger foretages i fællesskab og kan købes i bogcafeen. Du kan tilmelde dig til bogklubben ved at skrive en mail til aa-cafe@loeves.dk med dit navn og e-mailadresse eller komme ned i bogcafeen og blive skrevet op. Og som sagt er det ganske uforpligtende at være med. Du kan bare troppe op til de møder, du synes lyder interessante.

’I fortællecafeen mødes byens bedste fortællere med byens skønneste lyttere’, skriver Løves. Her kan du komme og lægge øre til, når eventyr, skrøner, myter eller litterære klassikere får krop og stemme i caféen. Det foregår den tredje torsdag i måneden kl.19.30 – 21.30. Sidst på aftenen kan publikum bidrage med korte fortællinger (højst 7 minutter), og et par musikere er desuden med i fortælleprogrammet. De improviserer små musikalske fortolkninger og overraskende indslag imellem de forskellige fortællinger.

Åben poetisk scene er en ’åben scene hvor kreative ordgøglere og kvistværelsesspoeter kan komme og prøve deres ting af – få dem ud over scenen, op fra skrivebordsskuffen og fremført for et publikum. Åben Poetisk Scene arrangeres af Poetklub Århus og har kørt i mange år forskellige steder i Århus, men har nu fundet et fast sted i Løve’s Bog- og VinCafé. Arrangementet afholdes d. 2. og 4. onsdag i hver måned fra kl. 19.30-22.30, hvorefter baren fortsætter til midnat.

Y Aarhus Poetry Club er en klub for poeter og musikere og historiefortællere, dansere og mange andre poetiske folk. Klubben, som er en søsterklub til Y Tuesday Poetry Club i London, har eksisteret i 3 år, på mange forskellige scener i Aarhus’ underverden, men nu har den fundet sit eget tilholdssted på Løve’s Bog- og VinCafé. Den 3. onsdag i måneden kl. 19:30 gæster Y Aarhus Poetry Club Løve’s.

IMG_7783

Virtuel og fysisk adresse:

Hjemmeside
Facebookside
Nørregade 32
8000 Aarhus C

Åbningstider:

Mandag-fredag: 9-24
Lørdag: 10-24
Søndag: 10-18

OBS! Husk også Løve’s Antikvariat, som ligger i Høegh-Guldbergs Gade 71.

Bogshoppen

IMG_7786

Bogshoppen ligger lige overfor Løves, og er et stort sted med alt fra tegneserier, til fantasy, til faglitteratur og kogebøger. Der er nok at gå på opdagelse i, i den store butik, med reoler hvis hylder decideret bøjer under vægten. Ejerne skriver selv: ”Bogshoppen Århus er et “moderne antikvariat” på 300+ kvm. Hos os er det muligt at både købe, bytte og sælge varer og vi har åbent alle ugens dage, så kig ind.”

IMG_7790

Virtuel og fysisk adresse:

Hjemmeside
Facebookside
Nørregade 45
8000 Aarhus C

Åbningstider:

Mandag-torsdag: 10-18
Fredag-lørdag: 10-18
Søndag: 10-16

Spartakus Antikvariat

IMG_7769

Så snart jeg trådte inden for døren til Spartakus, blev jeg tilbudt en kop kaffe fra kande, mens jeg kiggede mig omkring, og blev forklaret, at her gik ejerne bestemt op i, hvilken litteratur, der blev solgt. Ingen tvivl om, at vi har ildsjæle at gøre her. Butikken har et tydeligt politisk venstreorienteret islæt, og som ejeren fortalte ’vi er alle pensionister og efterlønnere, og kan derfor tillade os kun at sælge god litteratur’. Antikvariatet giver bestemt heller ikke et kommercielt indtryk. Personligt har ejeren fx ikke meget til overs for Dostojevskij og det russiske slæng generelt, men som han sagde, anerkender han, at de kan noget, nogle mennesker kan lide, og derfor er de naturligvis på hylderne. Du kan finde alt fra børnebøger, til faglitteratur, skøn, klassisk musik og digte, fra en lang række forfattere. Det er en kompakt, hyggelig butik, hvor du kan få en sludder om litteratur og politik.

Om butikken skriver skaberne selv:

”I latinerkvarteret ud mod Nørreport midt i Aarhus kan forbipasserende med et enkelt skridt ind i vores butik møde billeder og ideer om en anden lysere verden. I en tid præget af finanskriser, nedskæringer, forurening og elendighed, byder vi dig velkommen til at puste ud over en kop kaffe, imens du udforsker vores unikke udvalg af litteratur, billeder og musik. Gennem tiden har mange danske og udenlandske filosoffer, forfattere, billedkunstnere og musikere udtrykt deres håb og visioner for en bedre verden. Den selvejende institution Spartakus Bogcafé, stiftet 1. maj 1975 af Kommunistiske Studenter har som formål at give folk adgang til en bred vifte af denne kulturarv gennem musik, bøger og billeder. Gerne med et socialistisk perspektiv.”

IMG_7770

Virtuel og fysisk adresse:

Studsgade 12,
8000 Aarhus C
Hjemmeside
Facebookside

Åbningstider:

Mandag-fredag: 11.15-17.30
Lørdag: 11.15-14.00
Søndag: Lukket

International boghandel – GMIBS

IMG_7771

International boghandel er præcis hvad navnet antyder. International. I den lille lejlighed på første sal (lidt inde i porten) bugner det med skønlitteratur på et utal af sprog: Spansk, fransk, engelsk, italiensk, dansk, portugisisk, og tysk. Umiddelbart så det dog ud til, at der var en overvægt af spansk litteratur og litteratur på spansk. På hjemmesiden kan du finde en udførlig lagerliste, og se alle titlerne inddelt efter sprog.

Geneviève Munck er en af bagkvinderne bag boghandlen og skriver således: ”Vi importerer udenlandske bøger og sælger dem i Danmark. I øjeblikket leverer vi udenlandske bøger til mange uddannelsessteder, virksomheder og privatpersoner i hele landet. Vi kan også tilbyde et månedligt nyhedsbrev (e-mail) over de vigtigste nyudgivelser i Spanien med billeder og resumé.”

IMG_7775

Virtuel og fysisk adresse:
Hjemmeside
Facebookside

Klostergade 33, 1. Sal (indgang mellem Føtex og grønthandleren)
8000 Aarhus C

Åbningstider:

Mandag-fredag: 11-15
Lørdag: Efter aftale

Kælderantikvariatet

IMG_7736

Kælderantikvariatet er en temmelig ny boghandel, den åbnede på nuværende adresse i februar, men lå dog tidligere i Jægergårdsgade. En lille, kompakt boghimmel, hvor du kan finde litteratur af forfattere som Julian Barnes, Jonas Jonasson, Jens August Schade, Graham Greene, John Steinbeck, Henrik Pontoppidan, Helle Helle, Peter Høeg, Paul Auster, Orhan Pamuk, og selvfølgelig mange, mange flere. Som de andre små steder, kan man her mærke at drivkraften er kærlighed til litteratur, og hvad de ikke lige har, kan du bestemt få hjælp til at finde.

IMG_7741

Virtuel og fysisk adresse:

Facebookside

J.M. Mørks Gade 7, kld.

8000 Aarhus C

Åbningstider:

Mandag-fredag: 13-17

Kunsthal Aarhus: Antipyrine Bookstore

IMG_7743

Mens du er i J.M. Mørks Gade, så slentr lidt længere ned af vejen, og tag et kig i Kunsthal Aarhus’ boghandel. Kunsthal Aarhus er et moderne udstillingscenter for samtidskunst. Udover udstillingerne, kan du samtidig finde en boghandel, som hedder Antipyrine Bookstore. Denne boghandel har omkring 60 små og store udgivere i kommission, og titlerne varierer fra bøger om kunst, bøger som er kunst og bøger som kunstnerisk forskning.

Dette er et nyt samarbejde mellem kunsthallen og det uafhængige forlag Antipyrine. Om samarbejdet, skriver Kunsthal Aarhus på deres hjemmeside, at dette begyndte i sommeren 2013 med produktionen af en række publikationer, udstillinger, forskning samt udstillingen Reading Machines. Boghandlen udvikles gradvist, og fyldes med en lang række udgivelser særligt fra små uafhængige forlag og tidsskrifter fra hele verden, indenfor de overordnede emner kunst, litteratur og teori, skriver folkene bag. Boghandlen er en del af Kunsthal Aarhus’ øvrige program og kan i varierende omfang reflektere og tilbyde yderligere kontekst til aktuelle udstillinger med særligt udvalgte udgivelser og arrangementer. Men boghandlen kører også sit eget program med bøger fra gæsteforlag, små udstillinger af bøger og en række foredrag og boglanceringer i samarbejde med de repræsenterede forlag og tidsskrifter.

På hjemmesiden kan du se en fuld liste over alle bøgerne i Antipyrine Boghandel opsat alfabetisk. Hvis du ikke har mulighed for at aflægge stedet et besøg, kan du bestille bøgerne via forlagets hjemmeside www.antipyrine.dk.

I boghandlen er der desuden 30% studierabat på Antipyrines egne producerede bøger.

IMG_7751

Virtuel og fysisk adresse:

Hjemmeside
Facebookside
J.M. Mørks Gade 13
8000 Aarhus C

Åbningstider

Mandag: lukket

Tirsdag-torsdag-fredag: 10-17
Onsdag: 10-21
Lørdag-søndag 12-17

Der er gratis adgang.


Hvis du kender til andre gode steder, så læg endelig en kommentar!