Fire Carlsen-bøger nomineret til Orlaprisen 2018

Danske børn har nomineret bøger til Orlaprisen som aldrig før. I alt er der indsendt mere end 1400 bud på nomineringer af gode børne- og ungdomsbøger, som en bogkyndig jury bestående af både børn og voksne nu har indsnævret til fire kategorier med fem bøger i hver.

Endnu en gang er Forlaget Carlsens forfattere stærkt repræsenterede med hele fire nominerede forfattere: Iqbal Faroog i krise af Manu SareenValget af Sarah EngellElmer Baltazar – Rejsen til Arkadia af Tobias Bukkehave og Ravnenes hvisken 2 af Malene Sølvsten.

Orlaprisen er børnenes helt egen litteraturpris

DR har uddelt Orlaprisen, opkaldt efter Ole Lund Kirkegaards “Orla Frøsnapper”, til de bedste danske børnebøger siden 2005. Formålet med Orlaprisen er at have en litteraturpris, der er helt på børnenes præmisser.

Og derfor er det også en vigtig pris, mener Christian Bach, forlagschef på Carlsen:

“Orlaprisen er en helt særlig litteraturpris, fordi det er børn og unge selv, der både nominerer og i sidste ende afgør prismodtagerne. For et forlag som Carlsen, som har det som et erklæret mål, at vi vil være de allerbedste til at udgive den litteratur til børn og unge, som de selv hiver ned fra hylderne, er det selvfølgelig virkelig rart at se, at så mange af vores udgivelser er nominerede. Stort tillykke til alle nominerede – og selvfølgelig især til Malene Sølvsten, Manu Sareen, Tobias Bukkehave og Sarah Engell. Vi er superstolte af, at læserne så det samme som os i jeres historier.”

I år har DR arbejdet med at tilpasse prisuddelingen endu mere til det unge publikum, og derfor er årets Orlaprisen en anelse anderledes end tidligere år.

Eksempelvis er traditionelle kategorier som “Bedste handling” og “Bedste karakter” skiftet ud med kategorier som “Flotteste bog at kigge i” og “Den mest spændende bog, jeg har læst”.

“Det giver måske fint mening for en voksen, at skulle forholde sig til ’Bedste karakter’, men for børn er det i højere grad den følelse eller læring, de sidder tilbage med efter at have læst en bog, der er med til at definere, om den var god.” – DR’s ansvarlige for Orlaprisen 2018, Camilla Olsen til dr.dk.

Bliv klogere på de nominerede bøger fra Carlsen

Iqbal Farooq, Iqbal Farooq i krise, Manu Sareen, børnebog, OrlaprisenIqbal Farooq i krise af Manu Sareen

Nomineret i kategorien: Bogen der fik mig til at grine

Iqbal Farooq og hans bindegale familie  er elsket af både børn og voksne.

I dette tiende og sidste bind havner hele familien Farooq i Nordkorea, hvor onkel Rafig kommer til at stjæle en kuffert med koden til alle Nordkoreas atombomber. Uheldigvis kommer han til at sælge kufferten til somalierne fra Congo-kiosken. Panik, kaos og en hel opgang på spanden!

Sarah Engell, Valget, ungdomsbog, ungdomsroman, Orlaprisen

Valget af Sarah Engell

Nomineret i kategorien: Bedste bog jeg blev klogere af

Hvor meget ville du ofre for at hjælpe en fremmed?

18-årige Xenia er godt på vej til at blive formand for et ungdomsparti i håb om at gøre en forskel i verden, men mødet med en lille syrisk pige sætter hende i et svært dilemma.

Valget af Sarah Engell er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg.

Rejsen til Arkadia, Elmer Baltazar, Tobias Bukkehave, fantasy, børnebog, OrlaprisenElmer Baltazar: Rejsen til Arkadia af Tobias Bukkehave

Nomineret i kategorien: Den mest spændende bog jeg har læst

Elmer har fået sin første iPad, fordi hans klassekammerat Emmy krævede det. Men iPad’en viser sig at være en portal til landet og computerspillet Arkadia, og da den sluger Emmy, følger Elmer efter …

En humoristisk og storslået dansk fantasyroman om ægte venskab!

Ravnenes hvisken 2, Ravnenes hvisken, Malene Sølvsten, fantasy, ungdomsbog, børnebog, OrlaprisenRavnenes hvisken 2 af Malene Sølvsten

Nomineret i kategorien: Den mest spændende bog jeg har læst

Tre vil dø. To vil hun svigte. En må hun slå ihjel. Hvor langt vil hun gå for at standse Ragnarok?

I Malene Sølvstens anmelderroste bestsellertrilogi Ravnenes hvisken møder fantasy, krimi og nordiske guder hinanden i en spændende pageturner.

Børn har en uge til at stemme på deres favorit i hver af de fire kategorier. Det hele starter i uge 38, hvor børn kan stemme på bøger i kategorien “Flotteste bog at kigge i”. I uge 39 gælder det så “Bedste bog jeg blev klogere af”, i uge 40 “Bogen der fik mig til at grine” og i uge 41 “Den mest spændende bog jeg har læst”.

Ved sidste års Orlapris stod Forlaget Carlsen bag tre ud af fem vindere. Du kan læse mere om Orlaprisen her.