Fanbrev til Modiano

Vi har modtaget et fanbrev til Modiano fra en kollega. Har du endnu ikke læst den franske nobelprismodtager, så har du virkelig noget godt i vente. Læs bare her:

Kære Patrick Modiano,

Vil gerne starte med at ønske dig tillykke med Nobelprisen i litteratur 2014. Meget større bliver det vel ikke!

Har lige afsluttet sidste side i Dora Bruder, den fjerde af dine bøger oversat til dansk – alle læst med stor fornøjelse! Ønsker bare at tage fat på den næste, men tænkte, at det nu var på sin plads, at sende dig en tak og en tanke. For at læse dine bøger, er ikke ”blot” en fornøjelse, men læseoplevelser ud over det sædvanlige som man bærer med sig videre og som bekræfter én i hvorfor det er så herligt, at læse en god bog.

Det er den ”samme” oplevelse jeg har haft med hver bog. Efter blot et par linjer, er jeg suget ind i dit univers, nyder poesien i dit sprog, at være med på turene rundt i Paris’ gader og kvarterer, og ikke mindst at møde persongalleriet (ikke mindst dig selv), som side for side bliver mere og mere hele i takt med dit ”højspændte detektivarbejde” både gennem erindringer og tilbageblik, men også via din tålmodige søgen i allehånde arkiver, opsøgning af steder og mennesker, der kan bidrage med nye brikker til dit identitetsskabende puslespil og kortlægning af skæbner. Selv den mindste erindring, opdagelse eller observation har betydning. Alt sker i et behageligt tempo og i en stemning af ophøjet ro – bestemt ikke uden bid og det gør også ondt ind i mellem, men det er jo sådan livet er. Heller ikke smilebåndet slipper for at blive hevet i.

Den første af dine bøger jeg læste var Askeblomster. Jeg holder meget af Paris og har besøgt byen flere gange. Mange af gadenavnene og kvartererne kan jeg huske af navn, men orienteringsevnen er ikke helt i top (er desværre typen, som kan fare vild i en telefonboks – hvis de stadig eksisterede), derfor tænkte jeg, at det ville udvide oplevelsen hvis jeg havde et bykort ved min side under læsningen, så jeg hele tiden vidste hvor vi var. Men jeg glemte det hurtigt, og det er også uden betydning. Dine beskrivelser og de indre billeder der skabes er alt rigeligt, på samme måde som jeg ubeskedent glemmer, at jeg kun er beskuer og ikke fysisk med på dine ”rejser”. Men er det ikke også noget af det, der betegner den gode læseoplevelse?

Nu er det så belejligt, at endnu en af dine bøger i dansk oversættelse er på trapperne. Den benævnes endda som værende et af dine hovedværker, De dunkle butikkers gade. Jeg g læder mig allerede og måske, når du sidder med dette brev, er vi allerede afsted på endnu en rejse rundt i gaderne i byernes by i både fortid og nutid – men det er god tid!

Mange hilsner

Michael R. Larsen


 

Vil du gerne læse (mere) Modiano-litteratur? Så kan du købe hans bøger her, du kan klikke på en af de smukke forsider her eller gå en tur i din boghandel.

ASKEBLOMSTER_omslag_127x200_x.indd MODIANO_DORA_BRUDER_forside_v3.indd

MODIANO_2_ET_FORBASKET_FORAAR_omslag_127x200.indd MODIANO_DE_DUNKLE_BUTIKKERS_forside_x.indd