Bøger til unge Carlsen Indefra

140 manuskripter deltog i Carlsens store romankonkurrence

140 manuskripter deltog i Carlsens store romankonkurrence

I juni 2015 udskrev Forlaget Carlsen YA-romankonkurrencen, NYE STEMMER. Siden har dommerpanelet læst, diskuteret, genlæst og sluttelig – meget enigt – peget på vindermanuskriptet. På årets bogmesse, lørdag den 12. november, bliver vinderen af konkurrencen endelig afsløret.

Læs med her i redaktør og dommer Sara Ejersbo Frederiksens fortælling om processen og få et indblik i maskinrummet!

At finde en vinder

Der var så overvældende meget talent og hårdt arbejde i den kæmpestore bunke af manuskripter, der lå på mit kontor. Lange og korte manuskripter, rutinerede forfattere og nybegyndere, fantasy, science fiction og benhård realisme, der var både gribende, skræmmende og spændende historier.

Lige dele spændte og overvældede gik vi i dommerpanelet i gang med at læse og sortere de mere end 140 anonyme manuskripter (alle færdigskrevne og gennemarbejdede, imponerende nok var der overhovedet ingen useriøse bud). Det var en lang og hård, men også vildt interessant proces, hvor vi fik et indblik i en masse forskellige måder at fortælle en historie på, behandle sproget på og forskellige bud på, hvad der kendetegner det at være ung i Danmark i dag.

Flere af manuskripterne måtte vi læse flere gange for at kunne vurdere dem, og det var bestemt ikke let at snævre feltet ind, men enkelte manuskripter skilte sig alligevel ud. Til sidst sad vi tilbage med en lille udvalgt stak manuskripter. Alle seks dommere skulle nu hver især pege på deres top tre og argumentere for deres valg. Manuskripterne ville så få point, alt efter hvor de var placeret, og til sidst ville vi tælle sammen og se, hvilket manuskript der til sammen havde fået flest point, samt se, om vi kunne diskutere os frem til enighed om det, der skulle vinde.

Det viste sig ikke at blive noget problem, og optælling blev heller ikke nødvendig for der var især ét manuskript, der havde gjort et særligt stort indtryk på alle.

Modig, giver indblik i et spændende miljø, tyngde, sprogligt overlegen, fedt anslag, den, man har mest lyst til bare at læse

var nogle af de ting, som dommerne sagde om vindermanuskriptet.

Med rystende hænder åbnede vi kuverten, så vi kunne se, hvem der havde skrevet det manuskript, vi havde valgt som vinder af konkurrencen. Samme eftermiddag ringede jeg for at overbringe den gode nyhed til en meget glad vinder, som både græd og grinede.

Derefter fulgte en masse møder og redigeringsrunder og jagten på den perfekte grafiker (det endte godt, vi fandt ham!) til at lave nogle meget specielle elementer, der indgår i bogen og et omslag, der fanger den helt særlige stemning i bogen.

Vi glæder os helt utrolig meget til ENDELIG at kunne præsentere jer alle sammen for vinderen og for en helt unik bog, som er både gribende, kontroversiel, rå og poetisk!

– Sara Ejersbo Frederiksen


Dommerne om vinder-manuskriptet

“I dommerpanelet søgte vi en ny stemme – og det var præcis dét, vi fandt. Ud over at romanen er skrevet med en modig, gribende og personlig stemme, tager den fat i både aktuelle og tabubelagte tematikker og giver et indblik i en verden, som de færreste har adgang til. Jeg blev med det samme fænget, og efter at have været hele bunken igennem, var det – trods flere andre stærke bud – det manuskript, der stod klarest i min erinding. Det er en historie, der gør indtryk og bliver hos sin læser, længe efter sidste side er vendt.” – Sarah Engell, forfatter og formand for dommerpanelet

”Det er en bog der ikke er skrevet før – som går ind i et vigtigt og aktuelt emne og en tematik men fra en synsvinkel vi sjældent ser. Den er en pageturner. Og så er den samtidig virkelig velskrevet.” – Erik Struve Hansen, souschef DR Ung

”Romanen åbner døren på klem til en verden, man ikke normalvis kan få indblik i, og giver stemme og taletid til en hovedperson, der har brug for at blive hørt. En som efter min opfattelse ofte bliver forbigået på grund af berøringsangst.” – Pernille Brix Madsen, Arnold Busck

”For mig var valget indlysende fordi romanen var utrolig skarp, både sprogligt og tematisk. Man har nemt ved at leve sig ind i hovedpersonen og i situationen og det føltes som en meget ægte historie, der virkelig rører ved ens følelser.” – Damian Arguimbau, anmelder på Weekendavisen

“Jeg var ikke i tvivl om, hvilket manuskript der burde vinde. Det udmærkede sig ikke alene ved at have den mest troværdige og interessante miljøbeskrivelse, men i ligeså høj grad ved sine overbevisende og vedkommende personskildringer. Med denne udgivelse vil YA-publikummet få en historie med bid. En velskrevet fortælling der både kan underholde og give stof til eftertanke.” – Asbjørn Rune Bourgeat, forfatter og bibliotekar 


Bagom Carlsens romankonkurrence

En væsentlig årsag til at vi valgte at udskrive en romankonkurrence i netop YA-genren var, at jeg så ofte har set voksne (såvel forældre som lærere og bibliotekarer) anbefale unge at læse de ungdomsbøger, de selv har læst og elsket i deres egen ungdom.

Det slog mig derfor, at der tilsyneladende ikke er nok nye ungdomsromaner, der handler om de rigtige emner på den rigtige måde – altså emner, som optager de unge i dag –  eller også kendte nutidens forældre og andre voksne dem bare ikke.

Begge dele kunne sådan en konkurrence være med til at afhjælpe! Og samtidig kunne vi som forlag sende et signal til danske forfattere – både dem, der allerede skriver og dem, der endnu ikke er udgivet – om, at vi satser på YA-litteraturen, og at vi meget gerne vil høre fra endnu flere forfattere.

I forbindelse med konkurrencen havde vi desuden mulighed for at vælge et tema, og vi var ikke i tvivl om, at det skulle være ”Nye stemmer”. Det favner både nye forfatterskaber, nye emner at skrive om og nye måder at skrive på. Og vi modtog eksempler på det hele!

Læs mere om Carlsens romankonkurrence her

Dommerpanelet består af:

  • Sarah Engell (formand for dommerpanelet og forfatter)
  • Sara Ejersbo Frederiksen (redaktør på Forlaget Carlsen)
  • Erik Struve Hansen (souschef i DR Ung)
  • Damian Arguimbau (anmelder på Weekendavisen)
  • Pernille Brix Madsen (fra boghandlerkæden Arnold Busck)
  • Asbjørn Bourgeat (forfatter og bibliotekar)
romankonkurrence
Dommerpanelet samlet bag bunker af manuskripter.

Vi ses på BogForum til afsløring og præmieoverrækkelse lørdag den 12. kl. 12.10 på Børnescenen!