Børnebøger Bøger i gave Bøger til unge Carlsen CarlsenPuls Fantasy og dystopi Inspirationslister og guides

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenager

Julegavebøger, julegaver til teenageren, ungdomsbøger, julegave, young adult bøger, gaveidéer, teens

Leder du efter en rigtig god bog, du kan give din teenager i julegave? Her guider vi dig til nogle af årets bedste young adult-bøger. Her er realisme, sci-fi, sød kærlighed og fængende fantasy.

Hvis din teenager er mere til fagbøger, kan du scrolle helt ned i bunden, hvor vi har samlet gode bøger om alt fra YouTube og danske fodboldstjerner til hvordan man får styr på økonomien.

Sarah Engell: Valget 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerSarah Engell har skrevet en fremragende, spændende og hyperaktuel ungdomsroman, som bør nydes af unge såvel som voksne.

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.
Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.

Valget er en intens og eksistentiel beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan have store konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

Læs også: Sarah Engell om Valget.

Du kan købe Valget online her eller hos din lokale boghandler.

Ditte Wiese: Provinspis 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerIda lider af en alvorlig omgang bøhlandsblues. Der sker absolut INTET i det hul, hun bor i. Alle er som levende døde, der bare gør det, som alle andre gør. Drømmer om det, som alle andre drømmer om. Det er kun weekenderne, der giver kedsomheden modspil, og den kaster Ida sig grådigt over i en tåge af sex, sprut og stoffer.

Hun må væk. Ud. Bort. Provinsen er som kviksand: jo mere Ida kæmper imod, jo mere bliver hun trukket ned i et bundløst hul. Hvad gør man, når der er så meget at kæmpe imod? Når den største fjende … er en selv?

En bog om at finde et ståsted, når man er i frit fald.

Læs også: Da mine forfatterdrømme gik i opfyldelse.

Du kan købe Provinspis online her eller hos din lokale boghandler.

Kit. A. Rasmussen: Til døden os skiller 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerNick er en ung fyr, der på trods af en hård opvækst og et blakket ry, har nogenlunde styr på livet. Hanarbejder på et værksted, går tit i byen med vennerne, ryger ikke for meget hash og han har en afslappet friends with benefits-aftale kørende med Emma. Livet kører for Nick.

Indtil han møder Isabelle.

Hun er alt for god til ham. Hun er for smuk, for rig, for intelligent og for god til at være sand.

I Til døden os skiller kaster han sig alligevel ud i kampen for at vinde hende. Mod alle odds lykkes det. Men hvad er prisen?

Læs også: Jeg skriver om det, der skræmmer mig.

Du kan købe Til døden os skiller online her eller hos din lokale boghandler.

Kristina Aamand: For enden af din pegefinger 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerEn rå og gribende roman om at blive forelsket i den forkerte og betale prisen for at følge sit hjerte.

17-årige Sheherazade føler sig klemt imellem sin mors forventninger om, at hun skal være en god muslimsk pige, og sine klassekammerater, som lever et helt andet liv.

For at holde sig oven vande skriver hun fanzines om de ting, hun oplever som flygtning i Danmark, selvom hendes mor insisterer på, at hun ikke skal skrive, men være læge. Hendes far bakker hende op, men da han bliver indlagt med hjerteproblemer, bliver det sværere for Sheherazade at holde til presset. Så møder hun den jævnaldrende Thea, og pludselig åbner der sig en helt anden verden. Sheherazade kan ikke lukke øjnene for, at hun er forelsket, men er hun parat til at betale prisen?

Læs mere om For enden af din pegefinger.

Du kan købe For enden af din pegefinger online her eller hos din lokale boghandler.

Jenny Han: Lara Jean-trilogien 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenager

Sekstenårige Lara Jean skriver kærlighedsbreve til alle de drenge, hun har elsket i løbet af sit liv. Brevene gemmer hun i en hatteæske, så hendes hemmeligheder er skjult for nysgerrige blikke. Men en dag er brevene væk, sendt ud til hver enkelt af de drenge, hun har skrevet om i brevene, og her fra tager Lara Jeans kærlighedsliv fart. På trods af ydmygelsen ved at få lagt sine inderste tanker frem til offentligt skue, kommer der alligevel noget godt ud af det for Lara Jean.

Læs også: YA-kærlighedsserie om Lara Jean får den perfekte afslutning.

Du kan købe Lara Jean-trilogien online her eller hos din lokale boghandler.

Nicola Yoon: Alt eller intet 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerMadelines liv ligner ikke nogen andens. Hun lider af en sjælden sygdom. Hun er allergisk over for verden, og har ikke været uden for huset i 17 år. De eneste mennesker, hun har kontakt med fysisk er hendes mor og sygeplejersken.

Alt det ændrer sig, da Olly flytter ind ved siden af. Madeline og Olly mailer til hinanden, og da det ikke længere er nok, får han lov at besøge hende.

De forelsker sig og pludselig er livet inden for hjemmets fire vægge ikke nok for Madeline. Men tør hun risikere livet for at leve udenfor i en kort stund?

Læs også: Alle skal have lov til at se sig selv, som helten i en historie.

Du kan købe Alt eller intet online her eller hos din lokale boghandler.

Nicola Yoon: Solen er også en stjerne

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerNatasha er en pige, der tror på videnskab og fakta. Hun ved bedre end at tro på, at mødet med en sød fyr på New Yorks gader kan være skæbnebestemt. Hun ved, at drømme ikke går i opfyldelse. Hun ved blot at sin familie er tolv timer fra at blive udvist af landet. Der er ikke tid til at forelske sig.

Daniel er en pligtopfyldende ung fyr, der altid har levet op til sine forældres høje forventninger. Han er absolut hverken en digter eller drømmer, men mødet med Natasha fylder dog hans hjerte med håb.

Du kan købe Solen er også en stjerne online her eller hos din lokale boghandler.

Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenager

Malene Sølvsten blæste os bagover, da første del af Ravnenes hvisken kom i 2016. I år kom nr 2 og vi elsker det!

Ravnenes hvisken er en intelligent ungdomstrilogi, der er en blanding af krimi og fantasy om venskab og den nordiske mytologi. Det er den fantastisk moderne ungdomshistorie om den sære pige Anne, og her formår Malene Sølvsten med fri og snedig hånd at gendigte Vølvens Spådom og sikke en rejse!

Anne har den evne, at hun kan se hændelser, der er sket i fortiden og en nat genoplever hun et uhyggeligt, gammelt mord, hvor offeret har fået skåret et runetegn i panden. Pludselig begynder disse mord at ske på egnen, og alle har det samme tegn i panden.

Anne møder den asatroende Luna, den gudesmukke Mathias og den mystiske Varner. Men hvem kan hun stole på?

Læs også: Advarsel: Nørderi i høje doser. KUN for inkarnerede Ravnenes hvisken fans.

Du kan købe Ravnenes hvisken online her eller hos din lokale boghandler.

Rick Riordan: Magnus Chase

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenager

Rick Riordan, der er kendt for sine fantasyromaner om Percy Jackson, har kastet sig over en ny helt, Magnus Chase. Kampen om sommersværdet og Thors hammer er to fortællinger sprængfyldt med både fantasy og humor, toppet op med mytologi og nordiske guder.

Magnus Chase lever alene på gaden, konstant på flugt fra politiet og myndighederne. Og fra hans onkel Randolph, der en dag får Magnus i baghold og rabler løs om nordiske guder og et fantastisk sværd, som har været forsvundet i årtusinder, men som retmæssigt tilhører Magnus. Pludselig dukker minder om Asgård, ulve og Ragnarok op i Magnus’ hukommelse, men så sker der noget, der gør, at Magnus bliver tvunget til at vælge mellem at redde sig selv eller redde hundredvis af uskyldige mennesker..

Med bøgerne om Magnus Chase i din kuffert er du sikret spændende læsning og latterkramper i din sommerferie!

Køb Magnus Chase-serien her eller i din lokale boghandel.

Rick Riordan: Apollons prøvelser

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenager

Hvordan straffer man en udødelig? … Ved at gøre ham til et menneske.

Efter at have vakt sin far Zeus’ vrede bliver guden Apollon bortvist fra Olympen. Svag og desorienteret lander han i New York som en almindelig teenagedreng. Uden sine guddommelige kræfter må den 4000 år gamle gud lære at overleve i nutidens verden, indtil han kan finde en måde at formilde sin far, så han igen kan blive en gud.

I bind 2 – Den mørke profeti – vover Apollon sig ud på en livsfarlig rejse tværs over USA. Heldigvis har han fået en flok venner, som kan træde til, hvor hans guddommelige evner svigter. Det bliver en hårrejsende tur fyldt med humor og haiku-digte

Du kan købe Apollons prøvelser online her eller hos din lokale boghandler.

Laure Eve: The Graces 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerEn mystisk og dyster roman med et vildt twist og et overnaturligt mysterie i centrum. Familien Grace holder hele byen fanget i deres mystiske spind, og River vil gøre alt for at blive venner med dem.

Men hvor langt vil hun gå? Og hvorfor er det så vigtigt for hende at komme tæt på dem og finde ud af, om rygtet om deres magiske kræfter holder stik?

Tag en quiz: Hvor mange procent heks er du?

Du kan købe The Graces online her eller hos din lokale boghandler.

S.J. Kincaid: Diabolik 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenager

Historien om en dræbermaskine, der forelsker sig… Vil du fylde din sommer med sci-fi, intriger og forbudte følelser, er Diabolik den rigtige roman for dig.

Nemesis er en genetisk fremstillet bodyguard, der er bundet til sin ejer for livet. Nemesis er upåvirket af den magtfulde og gale kejser, der styrer det intergalaktiske rige, som hende og hendes ejere lever i. Men hun er ikke forberedt på de følelser, der blomstrer op i hende, da hun møder andre, der behandler hende som et menneske. Og ikke en dræbermaskine.

Læs også: Hunger Games møder Star Wars.

Du kan købe Diabolik online her eller hos din lokale boghandler.

Sådan bliver du en mand

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerI denne bog viser Euromans eksperter, hvordan drenge bliver til mænd. Med 150 tips om madlavning, tøj, bøger, biler, fim og tv-serier, musik og god opførsel og viden om politik, store mænd, piger, økonomi, sport, overlevelse og den store verden har drenge en sikker kurs mod mændenes verden.

Du kan finde Sådan bliver du en mand som E-bog her på Saxo.com

Rasmus Brohave: Sådan blev jeg Rasmus Brohave 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenagerVelkommen til YouTuberen Rasmus Brohaves første bog fyldt med billeder og fun facts og en masse andet som selv Brohave-fans ikke ved. Rasmus fortæller hele historien om sit liv fra barndommen på Fyn til det liv som professionel YouTuber han lever idag. I bogen kommer du helt tæt på, hvad der skete, da Rasmus blev årets YouTuber til Guldtuben, du møder Rasmus’ favoritter fra YouTube og alle hans venner fra Splay og bliver præsenteret for de bedste råd til gear og udstyr og hvordan man tjener penge på YouTube.

Rasmus Brohave har 200.000 abonnenter på YouTube, har rundet 250.000 følgere på Instagram, har sin egen app og blev kåret som Årets Youtuber ved Guldtuben 2016 med 1,4 millioner afgivne stemmer.

“Sådan blev jeg Rasmus Brohave” er en personlig bog til alle Rasmus’ fans – og til deres nysgerrige søskende og forældre, som måske ikke ved, hvad YouTube er endnu.

Læs også: Forældreguide: Sådan taler du med om YouTube.

Du kan købe Sådan blev jeg Rasmus Brohave som e-bog her.

Christian Mohr Boisen: De største danske fodboldspillere 

Carlsens julegaveguide: De bedste young adult-bøger til din teenager

I denne bog kan du læse om alle de store danske fodboldspillere, som har været med til at sætte lille Danmark på store fodboldverdenskort: fra Middelboe, Lundberg og Præst til Røntved, Laudrup og Dolberg. 25 af de allerstørste danske fodboldspillere skrevet af Christian Mohr Boisen, en af Danmarks førende fodboldskribenter.

Læs om: Nils Middelboe, Pauli Jørgensen, Knud Lundberg, Karl Aage Hansen, Carl Aage Præst, John Hansen, Harald Nielsen, Johnny Hansen, Morten Olsen, Henning Jensen, Per Røntved, Allan Simonsen, Jens Jørn Bertelsen, Frank Arnesen, Preben Elkjær, Søren Lerby, Peter Schmeichel, Michael Laudrup, Flemming Povlsen, Brian Laudrup, Jon Dahl Tomasson, Kasper Schmeichel, Christian Eriksen, Andreas Christensen og Kasper Dolberg.

Du kan låne De største danske fodboldspillere på biblioteket.