Indefra

“Sørgeligt at Arnold Busck forsvinder, men bogmarkedet skal nok klare sig”

Foto: Thomas A.

Lars Boesgaard beklager, at Arnold Busck-kæden er gået konkurs men håber og tror, at omkring halvdelen af butikkerne bliver opkøbt og drevet videre. Samtidig har lysten til at læse bøger under corona-krisen været enorm.

“Vi er rigtig kede af, at Arnold Busck-kæden er gået konkurs, og vores tanker går selvfølgelig til medarbejderne i butikkerne. Busck og deres boghandlere stod i mange år for en fin kuratering af god litteratur,” siger Lindhardt og Ringhofs administrerende direktør Lars Boesgaard:

“Det er indlysende, at regeringens langvarige lukning af storcentre over én kam har været skæbnesvanger for Busck. Vores bekymring er naturligvis, at landets øvrige centerboghandlere også er truet af nedlukningen. Men Arnold Busck har samtidig været udfordret af store problemer med deres IT-systemer i flere år, og konkurrencen er skærpet væsentligt i de store centre, hvor cirka halvdelen af deres butikker var placeret.”

Ingen grund til panik

Lars Boesgaard, som også er formand for Danske Forlag, mener dog ikke, at der er grund til panik og undergangsstemning i forlagsbranchen:

“Vi håber og tror, at de Arnold Busck-butikker, som ligger på hovedstrøg rundt om i de store danske byer, bliver opkøbt af andre, så byerne ikke skal undvære en boghandel. Buscks 29 butikker udgjorde under 15 procent af de danske boghandlere, men omsætningen udgjorde en mindre del af bogsalget, hvis man også medregner forlagenes salg til supermarkeder, netboghandlere m.m.”

Streaming eksploderet under krise

Selv om corona-situationen er alvorlig for alle boghandlere og forlag, har lysten til at læse bøger under krisen omvendt været enorm:

“Det får selvfølgelig konsekvenser for vores omsætning i år, men Lindhardt og Ringhof har isoleret set holdt skindet på næsen de sidste måneder. Det forventer vi også gør sig gældende for resten af året. Vores store satsning og massive investeringer i e-bøger og lydbøger på mange sprog i hele verden har hjulpet rigtig meget. Forbruget af streaming er eksploderet under krisen,” siger Lars Boesgaard.