Aktuelt Karl Ove Knausgård Skønlitteratur

Natskolen: Karl Ove Knausgårds dystre romanserie fortsætter

natskolen, knausgård

Natskolen er Karl Ove Knausgårds mørke historie om et enkelt menneskes opstigning og fatale fald. For hvor langt vil man gå for at få succes?

Karl Ove Knausgård er flittig. På fire år er forfatteren, der slog igennem internationalt med seksbinds-succesen Min kamp, allerede nået til det fjerde bind i sit nye store romanprojekt Morgenstjernen. En serie, der undersøger menneskelivets mørke sider og har døden som fast følgesvend.

At tage historien i egen hånd

I den nye roman Natskolen møder vi fotografen Kristian, der som ung flytter til London for at forfølge sin drøm om at blive en berømt fotograf. Han vil være en stor kunstner, succesfuld og feteret: Koste hvad det vil.

LÆS OGSÅ: Mørkt mesterværk af Karl Ove Knausgård. Læs et uddrag af Natskolen her.

I bogens anden del er Kristian blevet ældre og er i New York for at åbne en stor retrospektiv udstilling på MoMA (Museum of Modern Art). Han kan se tilbage på et liv med succes, og derudover har han fået en hustru og en søn. Drømmen er indfriet, men prisen har været høj, og han tvinges til at se tilbage og genbesøge sine valg i livet. 

”Jeg har ikke lyst til at skrive om det der skete for mig. Men jeg vil heller ikke dø uden at have gjort det.

Så hvor skal jeg begynde? Måske med begyndelsen?”

Sammen med den stålsatte ambition, der skal til for at blive kunstner, har Kristians hensynsløse natur flere gange krævet store ofre på vejen mod stjernerne. I bagklogskabens afslørende lys må han spørge sig selv: Hvor langt var han egentlig villig til at gå for at opnå succes? 

Lucifer i kulissen

I 2020 udkom Morgenstjernen, hvor en kraftigt lysende stjerne for første gang kom til syne. Morgenstjernen er et synonym for Lucifer og med bogens længde på præcis 666 sider (666 har også ry for at være Djævlens tal), så var stemningen sat.

Karl Ove Knausgård annoncerede kort efter udgivelsen af Morgenstjernen, at det var første roman i et stort anlagt romanprojekt.

I 2022 blev Ulvene fra evighedens skov føjet til serien, efterfulgt af Det tredje rige i 2023, som skildrede en verden, hvor folk pludselig stoppede med at dø.

LÆS OGSÅ: Karl Ove Knausgård: Hvordan i alverden kan jeg nøjes med 5 bøger til at fortælle den her historie?

Til den norske avis VG har Knausgård tidligere sagt: ”Romanserien handler om små mennesker, som lever i en tid, hvor der sker store ting, ikke helt ulig os og vores tid lige nu! Tanken er, at historien ikke skal bevæge sig i en lige linje fra A til B til C, men brede sig ud, mere som en skov end som stien gennem skoven.”

Hvor mange bøger, serien skal strække sig over, er endnu uvist. Med Natskolen er vi i Danmark nået til fjerde bog, mens de i Norge meget snart kan læse den næste bog i rækken, Arendal. Den kommer naturligvis på dansk i 2025.

Natskolen har allerede fået fremragende anmeldelser i de danske medier:

”Karl Ove Knausgård diverterer med en svimlende vellykket spændingsroman, hvor døden og Djævelen lurer overalt. Og hører man til dem, der endnu ikke har læst den norske stjerneforfatter, er Natskolen et godt sted at starte. Den er fremragende fra start til slut.” – Jyllands-Posten ⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Natskolen er den hidtil mest besættende roman i norske Karl Ove Knausgårds nye serie om de kræfter, der dybest set driver mennesket.” – Kristeligt Dagblad ⭐⭐⭐⭐⭐⭐

”Der er meget på spil i Natskolen, som nok er Knausgårds mest velkomponerede roman ved siden af debuten.” Weekendavisen

”En roman, som jeg anser for at være en af de bedste af Knausgård.” – Kulturkapellet


Læs mere om Natskolen:

Natskolen: Karl Ove Knausgårds dystre romanserie fortsætter

Hvor langt vil et menneske gå for at opnå succes, rigdom, magt?

I 1985 flytter den unge nordmand Kristian Hadeland til London for at studere fotografi. Han er ambitiøs og hensynsløs af natur. Vi følger hans første år i storbyen gennem mange nederlag, men også afgørende møder, ikke mindst med den ti år ældre hollænder Hans, der er besat af teknologi. Samtidig møder Kristian teaterinstruktøren Vivian, der skal opføre Dr. Faustus af Christopher Marlowe, en forestilling, som hun vil have Kristian til at tage billeder til.

I anden del af romanen er det fireogtyve år senere, og Kristian er en succesfuld kunstner med en stor retrospektiv udstilling i New York på vej. Han har nået sine mål, men til hvilken pris?

Natskolen er er fjerde bind i Knausgårds nye romanserie. Natskolen er en roman om, hvordan kunst bliver til, og om hvordan menneskeliv ødelægges. Om de kræfter, der omgiver os, både mørket og lyset, og om et menneskes opstigning og fald.

Du kan købe Natskolen online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel fra 22. oktober.


Læs mere om Det tredje rige:

Natskolen: Karl Ove Knausgårds dystre romanserie fortsætter

♥️♥️♥️♥️♥️ “Det er djævelsk godt gjort” – Politiken

Det tredje rige er den selvstændige efterfølger til Morgenstjernen og Ulvene fra evighedens skov.

Nitten år gamle Line forelsker sig i Valdemar, frontfigur i det myteomspundne band Domen, og trækkes ind i en hemmelig, fascinerende og skræmmende verden. Politimanden Geir efterforsker et makabert trippeldrab, men den teori han til sidst danner sig, kan han ikke fortælle nogen om. Kunstneren Tove laver billeder inspireret af eventyrernes understrømme af seksualitet og død. En dag hører hun en stemme, som taler til hende, som vil hende noget. Bedemanden Syvert bliver urolig, da der ikke rapporteres om nye døde. Noget er i bevægelse i verden, det er, som om den er hjemsøgt – men af hvad og hvorfor?

Du kan købe Det tredje rige online fx. hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.


Læs mere om Ulvene fra evighedens skov:

Natskolen: Karl Ove Knausgårds dystre romanserie fortsætter

Ulvene fra evighedens skov er en ny stor roman fra Karl Ove Knausgård om livet, døden og det, vi ikke forstår. Romanen er en selvstændig efterfølger til Morgenstjernen.

Året er 1986 i Sørlandet i Norge. Syvert Løyning, en ung mand på 19 år, vender hjem til sin barndomsby efter at have aftjent værnepligt. En nat drømmer han om sin afdøde far. Det er som om, han vil ham noget, og Syvert åbner de kasser med faderens ting, som står i garagen og finder en stak breve skrevet på russisk.

Romanens anden del foregår i nutidens Rusland. Her følger vi Alevtina, der er biolog og underviser på universitetet i Moskva og alenemor til drengen Seva. Hun har altid søgt at forstå et af de største mysterier: Hvordan der er opstået liv i verden.

En dag får hun et brev fra sin norske halvbroder.

Du kan købe Ulvene i evighedens skov i din lokale boghandel eller hos Bog & Idé.


Læs mere om Morgenstjernen:

Morgenstjernen, Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Den er Karl Ove Knausgårds første roman siden det store autofiktive projekt Min Kamp i 2013.

LÆS OGSÅ: Manden der heller vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Romanen følger ni mennesker henover to dage efter en kæmpe stjerne har vist sig en sensommeraften i august. Stjernen giver anledning til meget debat og alle har forskellige opfattelser af hvad de oplever og forskellige meninger om stjernens kraft.

Livet ender dog med at gå videre, men alt er ikke helt som før, da usædvanlige hændelser begynder at indtræffe.

Du kan købe Morgenstjernen online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.