15 ting du (måske) ikke vidste om Valhalla

I anledningen af Valhallas 40-års jubilæum har vi samlet 15 sjove, finurlige og mærkværdige ting, du (måske) ikke vidste om Valhalla tegneserien.

Vækker Valhalla tegneserien også minder for dig? Den ubestrideligt største danske tegneseriesucces Valhalla har i knap 40 år begejstret danskerne med sin humor, flotte illustrationer og spændende fortællinger. Her kan du læse 15 af vores yndlingsfakta om den danske tegneserieklassiker.

Valhalla, Peter Madsen, Henning Kure, Valhalla tegneserien
Skitser af Tjalfe og Røskva lavet i matematiktimerne.

1. Peter Madsen gik stadig i gymnasiet, da arbejdet med Valhalla begyndte

Mens Peter Madsen gik i gymnasiet, brugte han det meste af sin fritid på at tegne tegneserier, og da arbejdet med Valhalla tegneserien gik igang, havde han allerede fået publiceret flere af dem i forskellige blade. At serien gik fra idé til realitet i løbet af  Peter Madsens gymnasietid ses også ved, at nogle af de første skitser er tegnet side om side med noter fra skolen.

2. Navnet “Valhalla” er egentligt en misforståelse

Forfatterne af tegneserien troede oprindeligt, at Odins borg i Asgård kunne hedde både “Valhal” og “Valhalla”. Det er i og for sig også rigtigt – sidstnævnte er dog borgens engelske navn. Forfatterne opdagede først fejlen efter navngivningen af tegneserien, men for dem er navnet “Valhalla” blevet et symbol på, at tegneserien er en nyfortælling af de gamle nordiske myter.

Valhalla, Peter Madsen, Henning Kure, Valhalla tegneserien
Skitser til Valhalla.

3. Alle bind i serien er håndtegnede

Tegner Peter Madsen har håndtegnet alle bindene i serien om Valhalla, og dermed har hans karakteristiske streg været med til at binde serien sammen. Langt det meste af farvelægningen er også sket i hånden, omend af forskellige farvelæggere gennem årene. De sidste to bind i serien er dog farvelagt på computer.

4. Afstikkere til andre projekter

I løbet af de 30 år som Valhalla tegneserien strakte sig over, har forfatterne også arbejdet på andre projekter. Blandt andet gik tegner Peter Madsen over til “fjenden”, da han skabte Menneskesønnen, en bestseller-serie om Jesus. Også forfatter Henning Kure arbejdede i en periode på andre projekter, blandt andet lavede han manuskripter til Anders And og Jumbobøgerne samt skrev et par detektivmysterier med Mickey Mouse i hovedrollen.

5. Inspiration til tegneseriens visuelle udtryk

Selvom Valhalla er et univers for sig selv, så er tegneserien også inspireret af virkelighedens verden. Blandt andet har tegner Peter Madsen på sine rejser vidt omkring fået inspiration til seriens landskaber. Eksempelvis er de lava- og drypstensinspirerede formationer i Hel inspireret af Korsikas landskab, mens inspirationen til jættelandskaberne er fundet i Norge og Sverige.

Som det ses nedenfor, er også karaktererne i serien inspireret af virkelige personer.

Valhalla, Peter Madsen, Henning Kure, Valhalla tegneserien
En række jætteskitser. Forfatterne ønskede at variere jætternes udtryk, og til det fandt de inspiration fra mennesker i virkelighedens verden.

6. Valhalla er blevet udgivet på 10 forskellige sprog

Tegneserien er selvfølgeligt blevet udgivet på de nordiske sprog, altså dansk, norsk, svensk, islandsk og færøsk, men den er også blevet udgivet på andre sprog såsom hollandsk, finsk, tysk, fransk og ikke mindst indonesisk!

7. Censurering af Valhalla

I forbindelse med udgivelsen af Valhalla tegneserien på forskellige sprog er scener nogle gange blevet censureret. Dette var eksempelvis tilfældet med den indonesiske udgave af Valhalla 2: Thors brudefærd. Den indonesiske udgiver mente nemlig, at den scene, hvor Loke besøger den nøgne Freja, var for vovet, og derfor fik Freja påtegnet en kjole – direkte på trykfilmen. Som forfatterne selv påpeger, så blev billederne ikke mindre seksuelt ladede af denne ændring, da det nu lignede, at Freja står og gramser på sig selv frem for at dække sig med et håndklæde.

Valhalla, Peter Madsen, Henning Kure, Valhalla tegneserien
Billederne ovenover viser hhv. den ucensurerede og den censurerede version af en scene fra “Valhalla 2: Thors brudefærd”.

8. En række jætter i Valhalla tegneserien er opkaldt efter mælkeprodukter

Tanken om at opkalde jætter efter mælkeprodukter stammer fra, at en dansk mejerist i 1930’erne opkaldte et nyt surmælksprodukt efter jætten Ymer. Ymer havde dog en “navnetvilling” kaldet Hymer, og derfor valgte Valhalla-forfatterne, at en række jætter skulle opkaldes efter mælkeprodukter tilsat et “H” som startbogstav. Altså Hjogurth, Hylette og HA-38.

Også den kendte og elskede lille jætte unge (H)Quark er opkaldt efter et mælkeprodukt – kan du gætte hvilket?

Valhalla, Peter Madsen, Henning Kure, Quark, Valhalla tegneserien
Forskellige idéer til Quark-merchandise, som aldrig blev sat i produktion.

9. Quark var kun tiltænkt en mindre rolle

Men tingene skulle dog vise sig at gå anderledes. Quark blev nemlig utroligt populær, og derfor fik Kim Annweiler, en af tegnerne fra Valhalla-filmen, lov til at lave en stribeserie med Quark, der var en fast stribe i B.T. i mange år og senere udkom som album. Kim Annweiler blev senere efterfulgt af tegner Torben Osted som manden bag striberne om Quark.

Grundet Quarks popularitet blev der også produceret Quark-merchandise af forskellig art. Dog havde Valhalla-forfatterne også idéer til Quark-merchandise, som af uforklarlige årsager aldrig blev sat i produktion.

10. Valhalla har vundet adskillige priser

Valhalla tegneserien har høstet anerkendelse af flere omgange, blandt andet Ping Prisen i 1989, SAS prisen for Bedste Nordiske Tegneserie i 1999 og Orla-Prisen for Bedste Tegneserie i 2008. Derudover vandt Valhalla-tegnefilmen Publikumsprisen for Bedste Børne- og Ungdomsfilm på Cannes-festivalen i 1987.

11. Underskriftsindsamling resulterede i DVD-udgivelse

Valhalla-tegnefilmen (1986) blev først udgivet som DVD i 2003 efter en storstilet underskriftsindsamling på internettet. Så kom den dog også i en 2-disc udgave, der indeholdt en række Quark-kortfilm og andet ekstramateriale.

12. Folk fra virkelighedens verden har sneget sig ind i Valhalla tegneserien

Flere steder i tegneserien gemmer der sig et par kendte ansigter, eksempelvis personer – levende såvel som tegneseriefigurer – som forfatterne så op til. Har du eksempelvis opdaget, at flere kendisser, politikere samt forfatterne selv er gæster ved Tryms bryllup i Valhalla 2: Thors brudefærd?

Valhalla, Peter Madsen, Henning Kure, Valhalla tegneserien
Her ses forfatterne som portrætteret i “Valhalla 2: Thors brudefærd”

13. Valhalla som inspiration for andre

Valhalla tegneserien opnåede en sådan popularitet, at den også har inspireret andre tegneserier, film og bøger. Blandt andet er det meget sandsynligt, at Peter Jacksons filmatisering af Tolkiens Ringenes Herre har fået inspiration til Gandalf ved at studere Valhallas Odin.

Valhalla, Peter Madsen, Henning Kure, Valhalla tegneserien
Skitser af Odin – ligheden med Gandalf må siges at være relativt tydelig.

14. Valhalla er blevet filmatiseret igen

Godt nyt til alle Valhalla-fans! Instruktøren bag Underverden, Fenar Ahmad har genskabt universet i en helt ny live action-filmatisering af den elskede tegneserie. Filmen har premiere den 10. oktober og har Roland Møller, Andreas Jessen og Sanne Salomonsen på rollelisten.

15. Valhalla tegneserien skulle oprindeligt fortsætte på ubestemt tid

Egentligt ønskede forfatterne at lade serien fortsætte på ubestemt tid, men med tiden blev de dog klar over, at de ikke kunne bære at lade andre tegnere og forfattere overtage Valhalla, da serien var blevet et meget personligt projekt for dem. Derefter besluttede de sig først for at lave 18 bind i serien, hvilket senere blev kortet ned til 15 bind.

Efter seriens afslutning er hele serien blevet samlet i Valhalla: Den samlede saga 1-5.

15 ting du (måske) ikke vidste om Valhalla

Valhalla fejrer jubilæum med samlet saga

I år fejres Valhallas 40-års jubilæum med udgivelsen af en fantastisk flot Valhalla kassette, der indeholder de fem bind i serien Valhalla samlede saga.

15 ting du (måske) ikke vidste om Valhalla

Kassetten er indbundet i et læderlignende materiale, hvor runer er præget ned i materialet, så den fremstår superflot. Det er en unik udgivelse til den dedikerede læser.

Fra 5 – 99 år

Du kan købe Valhalla kassetten online her eller i din lokale boghandler.

Vild med Valhalla? Du kan læse meget mere om den populære tegneserie her.

Valhalla i nye hænder

Valhalla i nye hænder

Mød Odin, Thor, Loke, Tjalfe, Røskva, Quark og alle de andre elskede figurer i et Asgård, et Midgård og et Udgård, som man aldrig har set dem før!

Den store danske tegneserieklassiker Valhalla fylder 40 år, og det fejres af en lang række danske og internationale tegneserieskabere i et overflødighedshorn af en jubilæumsbog – som har fået titlen Valhalla i nye hænder.

Fyldt til bristepunktet med underfundige kærlighedserklæringer, satiriske udlægninger, alternative versioner og personlige erindringer i tegneserieform om den største danske tegneseriesucces nogen sinde. Samt en helt ekstraordinær Valhalla-tegneserie af (og om) Henning Kure og Peter Madsen selv.

Fra ca. 10 år

Du kan købe Valhalla i nye hænder online her eller i din lokale boghandel.