Saga Skønlitteratur

Hvad har mord, en bowlerhat og hofreportage med hinanden at gøre?

Hvad har mord, en bowlerhat og hofreportage med hinanden at gøre?

Tekst af: Jacob Nielsen

Mogens “Mugge” Hansen, naturligvis! Kendt for sin sportsjournalistik, sit arbejde som kongelig hofreporter gennem 40 år ved Se og Hør, for at have en kage og et stykke smørrebrød opkaldt efter sig, og for sin fremtræden som gentleman iført bowlerhat. Mugge var i mange år en fremtrædende karakter i det danske kendisliv. Det han måske aldrig blev så kendt for, var sit forfatterskab – en farvestrålende blanding af krimier og virkelige fortællinger om kongehuset.

Forholdet til kongehuset

Mogens Hansen, også kaldet Mugge, bliver født den 21. juli 1937 i København, og dør den 24. april 2004. Som uddannet journalist arbejder han på Berlingske Tidende, Demokraten og Ekstra Bladet, indtil han i 1963 bliver ansat på ugebladet Se og Hør. I de følgende 40 år skriver han utallige artikler og bøger om kongehuset. I 2003 hædres han med Fortjenstmedaljen af H.K.H. Dronning Magrethe. Der er derfor ingen tvivl om, at hans arbejde var vellidt, og at han på trods af sladderbladets tone var værdsat af det danske Kongehus.

I Frederik IX's dagePrinsesse Di – og de andreFrederik og JoachimEt nifoldigt leveTillykke DanmarkHvad har mord, en bowlerhat og hofreportage med hinanden at gøre?

I Mugges forfatterskab – der tæller ikke færre end 43 udgivelser! – er det ikke svært at spore hans store interesse for kongehuset. Her findes bøger som “I Frederik IXs Dage” (1979), “Frederik og Joachim” (1985) og “Tillykke Danmark: kongelige forlovelser gennem 100 år“, som bliver skrevet kort før hans død i 2003. Mest populær i samtiden er nok “Fra Pålidelig Kilde“, Mugges egne memoirer, som fører læseren gennem hans glamourøse karriere, med beskrivelser af overdådige middage og fester, samt samtaler med både præsidenter og royale personligheder gennem fire årtier.

Hofreporter og krimiforfatter

Hvor Mugge fik inspirationen til de drabelig krimier er en gåde. Men en oplevelse fra det virkelige liv, som Mugge beskriver i “Fra pålidelig kilde”, sætter sine tydelige spor i Mugges forfatterskab:

“Der blev begået indbrud på Marselisborg Slot, som i denne periode var permanent lukket og ubeboet. Jeg strøg derud – for en gangs skyld i taxa – og nåede frem selv før kriminalpolitiet.”

Oplevelsen skulle senere vise sig at inspirere Mugge til at skrive krimien “Marselisborgmordet” (1967). Titlen er desuden et godt eksempel på, at man i den lange række af bøger i Mugges forfatterskab ikke er et øjeblik i tvivl om, hvilke titler der hører under krimigenren. Det er måske det eneste, han afslører på forhånd i eksempler som: “Mord er det bedste i verden” fra 1970, “Godt mord igen”, 1974, samt “Døden spiser med pinde“, fra 1968.

Marselisborgmordet_ebookDøden spiser med pinde_ebookMord er det bedste i verden_ebookaske i floden_ebookborte med gaesten_ebook

Døden spiser med pinde

Sidstnævnte forbliver nok hans mest kendte krimi, og tager udgangspunkt i mordet på en stenrig dansk generalkonsul udstationeret i Hong Kong, som bliver fundet død under sit eget cocktailparty. Vi følger opklaringen, der dog viser sig ikke at være helt ligetil, eftersom beviserne peger i forskellige retninger: Mod hemmelige kinesiske selskaber, en narkoring, spionage, og endelig generalkonsulens eget privatliv…

Læs Mogens “Mugge” Hansens bøger, hvis du elsker Helle Bygums bøger om kongelige profiler. Er du i stedet til krimidelen af forfatterskabet, skal du læse Mugge, hvis du også holder af Jørgen Thorgaards blanding af mord og beskrivelser af samtidens Danmark.