Bøger til unge Carlsen Sarah Engell

Sarah Engell om at skrive til unge – uden fordømmelse, censur og moralisering

Sarah Engell om at skrive til unge - uden fordømmelse, censur og moralisering

Sarah Engell er en af de mest troværdige stemmer, der skriver til unge lige nu. I et let tilgængeligt og direkte sprog skriver hun om de ting, som fylder i enhver teenagers liv – familie, venskab, kærlighed og ikke mindst sex og seksualitet, og hvordan man finder sit eget ståsted i den flodbølge af påvirkninger, der kommer fra alle sider. 

Hjertet er 1 organ er Sarah Engells femte roman for unge. Hun har tidligere udgivet 21 måder at dø, Hvis bare …, Forbandede mødom og Forpulede kærlighed på Forlaget Carlsen.

Hjertet er 1 organ handler – blandt andet – om cutting eller selvskadende adfærd. Her fortæller Sarah Engell selv, hvorfor og hvordan hun skriver om nogle af de sværeste ting:


“Stadig flere unge gør skade på sig selv, eksempelvis ved at skære sig, brænde sig med cigaretter eller rive hår ud. Fænomenet er nu så udbredt, at mere end hver femte unge i alderen 15-19 år har prøvet at gøre skade på sig selv. Det faktum står i stærk kontrast til den tavshed og tabuisering, der omgærder emnet. Selvskade er et udbredt og samtidig meget usynligt problem. Med min nye ungdomsroman ”Hjertet er 1 organ” håber jeg at være med til at sætte ord på et emne, det kan være svært at tale om, både for den, der selvskader, og dem, der er tæt på.

Min egen drivkraft
Jeg har altid været fascineret af de mørkere afkroge af sindet. Måden vi forsøger at håndtere dét, der føles umuligt at håndtere. Min drivkraft er et ønske om at forstå. Et ønske om at trænge ind til den logik, der ligger bagved handlingen. Selvpåført fysisk skade er ofte et forsøg på at undertrykke en psykisk smerte og dermed opnå kontrol over et uoverskueligt og overvældende følelsesliv. En måde at klare sig på, simpelthen. Hvor chokerende og irrationelt det end kan forekomme udefra, er der således også noget sært livsbekræftende i det. Som en ung pige skrev på et debatforum om selvskade: ”Jeg skærer ikke i mig selv, fordi jeg ønsker at dø. Jeg skærer i mig selv, fordi jeg ønsker at leve.”

De unges stemmer
Min ambition som forfatter er at skrive uden fordømmelse, censur og moralisering. At lægge min moderrolle, min voksenbekymring og alle mine gode råd langt væk og i stedet forsøge at komme så tæt på de unges virkelighed som muligt og gengive den lige så rå, barsk og uudholdelig den kan forekomme. Det gør jeg blandt andet ved at bruge lang tid på research, og ved at strække researchen forbi de officielle, voksenproducerede hjemmesider og derhen, hvor jeg kan høre de unges stemmer. Sådan som de taler til hinanden, når de tror, der ikke er andre, der lytter med.

Research
Da jeg lavede research til min ungdomsroman ”21 måder at dø” besøgte jeg blandt andet hjemmesider, hvor unge debatterede selvmordsmåder, og det var især den meget nøgterne og metodeorienterende tone, der slog mig. Udelukkende hvordan vil du tage dit eget liv? Aldrig hvorfor?

På samme måde har jeg under arbejdet med ”Hjertet er 1 organ” besøgt hjemmesider, hvor unge – tilsvarende nøgternt – udveksler tips til effektive genstande at skære sig med, velegnede steder på kroppen og gode sange om selvskade, man kan høre imens. Der findes sågar fora, hvor unge deler fotos af deres selvpåførte skader, så andre kan kommentere, rose og lade sig inspirere. Det er skræmmende læsning, men – med forfatterøjne – et værdifuldt indblik i en verden, der ellers er usynlig, og en måde at give min historie den autenticitet og upolerethed, jeg efterstræber.

Inspiration
Under min research fandt jeg ud af, at der kan være en interessant sammenhæng mellem de følelser, man forsøger at undertrykke og selvskadens karakter. Eksempelvis kan vanskeligheder med lyst og seksualitet komme til udtryk ved selvskade på bryster og kønsorganer. Igen altså en klar indre logik, som jeg har ladet mig inspirere af. Jeg stødte også på begrebet indirekte selvskade, hvor den selvskadende bevidst opsøger farlige situationer. Dette element er blevet en bærende del af min bog, idet hovedpersonen Lucca begynder at overlade sine valg i livet til terninger, møntkast og lignende spil, hvor hun slipper for at forholde sig til, hvad hun har lyst til. En beslutning der, som handlingen skrider frem, bliver stadig mere destruktiv og farlig.

Lys i mørket
Hjertet er 1 organ er en barsk bog, men det er også en følsom fortælling om kærlighed og livsglæde. Om at plante blomster og danse – og om at lytte til sit hjerte og turde stå ved sig selv.

Jeg håber, I vil tage godt imod historien.”

– Sarah Engell

Hjertet er 1 organ UDEN LOGO

Om Hjertet er 1 organ

Da gymnasiepigen Lucca må bære på en dyb og smertefuld hemmelighed, opdager hun, hvordan den indre smerte kan kontrolleres på en simpel, men meget effektiv måde: Hun skærer den væk …
Inden længe fylder det alt i Luccas liv, men da hun forelsker sig, starter hendes kamp for at frigøre sig fra det helvede af selvskade, regler og straf, hun selv har skabt.

Hjertet er 1 organ udkommer d. 23. marts 2016. Du kan købe bogen hos din boghandler eller lige her