Fiktion Inspirationslister og guides

Rejs verden rundt fra din lænestol – New York

gode bøger, new york

Du behøver ikke at pakke kufferten eller købe flybilletter for at tage på din drømmerejse. Uanset hvilken by du gerne vil besøge, findes der nemlig bøger, der kan føre dig på fantastiske rejser, imens du læser.

Vi stiller skarpt på det litterære landkort og anbefaler bøger, der handler om spændende byer, fjerne lande og store oplevelser. Bøger der kan få dig til at føle, at du har rejst hele verden rundt, selvom du ikke har forladt din lænestol.

I dag har bogreolen ført os til New York. Byen der aldrig sover, USA’s hjerte og den foretrukne destination for ethvert storbymenneske. Byen er kendt for Central Park, Broadway, Frihedsgudinden og talrige larmende gule taxier. Vi anbefaler 6 gode romaner, der alle foregår i New York.


Vejen til Alberta

“Jeg blev født i en lille flække kaldet Blue Hill, nede i Tennessee. Efter at have fået hjertet knust godt og grundigt i en tåbelig kærlighedsaffære meldte jeg mig til marineinfanteriet, som sendte mig til Vietnam i krigens sidste år. Kort efter min hjemsendelse mødte jeg sangskriveren Philip Boothman. Indtil da havde jeg rejst rundt i Staterne på må og få. I februar 1979 an­kom jeg til New York, få timer inden byen blev ramt af den værste snestorm i mands minde, og så er jeg stort set blevet hængende siden.”

Vejen til Alberta, Brian Dan Christensen

Køb Vejen til Alberta

På den amerikanske landevej møder vi vietnamveteranen Howard Walker på flugt fra en mørk hemmelighed.

Under køreturen gennem Trumps Amerika fortæller Walker sin livshistorie, om krigstraumer og om at gå i hundene – og om sin tid sammen med den verdensberømte protestsanger Philip Boothman i New York.

Det var Boothman, der samlede Walker op, da han lå i rendestenen, og siden har Walker udført lyssky arbejde for den feterede og elskede sangskriver og levet i hans skygge.


Byen brænder

Udsigten var guddommelig, cinematisk: New York City, som han havde drømt om den i sin kedelige hjemby tusind kilometer væk. Ud af sneen, som et billede der blev tunet frem på en tv-skærm, materialiserede sig krenelerede beboelsesejendomme, gult oplyste vinduer som rektangulære udstansninger i mørket, raffineret sukker der dryssede ned over lagkagehotellerne på Central Park South.

Køb Byen brænderbyen brænder

Byen brænder er en storslået roman om kærlighed, forræderi og tilgivelse. Om kunst, sandhed og rock’n’roll – og om hvad mennesker har brug for hos hinanden for at overleve …

Bogen foregår i New York i 1976. Byen forbereder sig på nytårsaften. I Hell’s Kitchen aflyser William Hamilton-Sweeney sine nytårsplaner med kæresten Mercer. På Lower East Side mødes teenagerne Charlie og Samantha til punkkoncert. På Upper West Side er Regan Hamilton-Sweeney netop ankommet til familiens store gallafest for New Yorks rige og magtfulde elite.

Da klokken nærmer sig midnat, bliver en ung kvinde skudt i Central Park. Opklaringen af skudepisoden påvirker disse menneskers liv og fletter deres skæbner sammen. Da den legendariske strømafbrydelse et halvt år senere den 13. juli 1977 mørklægger New York og kaster byen ud i halvandet døgns kaos, forandres deres liv uigenkaldeligt.


Pigen fra Brooklyn

“Jeg havde lært New York at kende, da jeg var atten. Den sommer, jeg blev student, havde jeg impulsivt fulgt med en ung dansk pige, som jeg var blevet forelsket i, til Manhattan. Tre uger efter vores ankomst havde Kirstine – der arbejdede som au pair på Upper East Side – pludselig besluttet, at det var slut med vores romance. Jeg havde ikke set det komme og var blevet helt knust, men den fascination, jeg havde oplevet ved at opdage byen, havde hurtigt bragt mig trøst for denne første kærlighedssorg.”

Pigen fra Brooklyn, Guillaume Musso

Køb Pigen fra Brooklyn på fx Saxo.com

Raphael og Anna er forlovede og har kun kendt hinanden i seks måneder. På en miniferie i Sydfrankrig udspørger Raphael Anna om hendes fortid. Han fornemmer, at hun bærer på en mørk hemmelighed. Modvilligt viser hun ham et billede og forsvinder derefter ud af døren.

Billedet efterlader Raphael i chok, og da hun ikke kommer tilbage eller senere er at finde i deres lejlighed i Paris, begynder en hektisk jagt på Anna og sandheden om hende.

Det fører blandt andet Raphael til New York, hvor en god ven i politiet hjælper ham videre i eftersøgningen. Der venter en uventet afsløring, der atter engang vil overraske Mussos læsere.


Stillidsen

Eftersom jeg kom fra et andet område af New York, så alt i Greenwich Village så småt og gammelt ud, med vedbend og slyngplanter der voksede på bygningerne, krydderurter og tomatplanter der voksede i tønder på gaden. Selv barerne havde håndmalede skilte ligesom landlige kroer: heste og hankatte, haner og gæs og grise. Men intimiteten, lidenheden, fik mig også til at føle mig lukket ude; så jeg skyndte mig forbi de små, indbydende døre med sænket hoved, i den grad bevidst om det hyggelige søndagsmorgenprivatliv der foregik rundt om mig.

h9788711354537Køb Stillidsen

Theo Decker er 13 år, da han på mirakuløs vis overlever en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans elskede mor omkommer. Ved ulykken kommer han i besiddelse af et værdifuldt kunstværk fra 1600-tallet – et fascinerende billede af en lille fugl, ‘Stillidsen’. Han bærer det eftertragtede maleri med sig igennem sin ungdom, og efterhånden trækkes han ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige verden.

Maleriet bliver Theos eneste holdepunkt i hans rodløse liv. Moderens død efterlader Theo alene og hjemløs i New York, og da hans far er letsindig og fraværende, lever Theo som en nomade og hutler sig igennem tilværelsen.

Stillidsen er en uforglemmelig odyssé gennem New Yorks smalle sidegader og på tværs af hele Amerika. Bogen er et fængslende drama om tab og overlevelse, kærlighed, identitet og skæbne.


Den flammende verden

Rundt om os summede og hvinede storbyen, tågehornene brølede og skyerne gled forbi oven over det hele. Det regnede og det tordnede og det klarede op igen, og årstiderne skiftede. Men hver dag stod solen op, og hver dag gik solen ned, og når vi kom ud, var gaden der, og Harrys kassevogn var der, og Manhattans skyline var der …

9788711345832

Køb Den flammende verden

Med Den flammende verden vender den internationale succesforfatter Siri Hustvedt tilbage til New Yorks kunstverden i sin bedste og mest pågående roman siden Det jeg elskede.

Den flammende verden er en flerstemmig Tour de force fra en af sin generations mest ambitiøse og internationalt anerkendte forfattere. Romanen er et snedigt udtænkt diabolsk puslespil, der afsøger fordommenes, pengenes, berømmelsens og begærets bedrageriske kraft.

Siri Hustvedts roman er emotionel, intens og intellektuelt krævende, ironisk og legesyg, et dristigt og righoldigt mesterværk, der udspiller sig i New Yorks aflukkede kunstnermiljø.


New York-trilogien

New York var et uudtømmeligt rum, en labyrint af endeløse skridt, og uanset hvor langt han gik, uanset hvor fortrolig han blev med sit kvarter og dets gader, havde han altid fornemmelsen af at fare vild. Ikke blot fare vild i byen, men også i sig selv …

9788790724887

Køb New York-trilogien

New York trilogien er en samling af bøgerne By af glasGenfærd og Det aflåste værelse, skrevet af Paul Auster. Alle tre bøger foregår i New York, og tager læseren med på en forvirrende, berusende og overvældende rejse gennem byens larmende gader.

Første del af New York trilogien handler om Quinn, som er en ensom forfatter, der skriver kriminalromaner under pseudonym. En dag modtager Quinn et mystisk telefonopkald, der resulterer i, at han påtager sig en falsk identitet og kalder sig selv Paul Auster. På den måde vikles Quinn ind i et uoverskueligt net af mærkelige personer, navne og gåder.

New York trilogien er et metafiktivt mesterværk – en historie om historier og en blændende storbyskildring af et New York, der altid er i forandring.


Vi er ikke os selv

Mens de sneglede sig gennem terminalen, kom han med et par tørre bemærkninger om New York, der fik hende til at le. Han red på en bølge af eufori. Hans taske vejede ingenting. Det var, som om hun flyttede fødderne hurtigt for at holde trit med hans længere skridt. Han fyldtes af en fornemmelse af, at alt kunne lade sig gøre: Det her kunne være et forspil til noget, de kunne fortsætte i den by, han lige havde forladt.

9788711459508Køb Vi er ikke os selv som e-bog eller lydbog

Med Vi er ikke os selv har Matthew Thomas skrevet en fremragende debutroman, der foregår i New Yorks gader og forstæder i 1940’erne.

Bogen følger Eileen Tumulty, som er datter af irske immigranter. Eileen har jagtet den amerikanske drøm hele sit liv og håbet at skabe sin egen tilværelse. Da Eileen gifter sig med hjerneforskeren Ed Leary og flytter til den mondæne New York-forstad, Bronxville, føles det som om, hendes drømmetilværelse er lige inde for rækkevidde. Men Eileens liv tager en skarp drejning, da Ed bliver syg, og hun må kæmpe for at opretholde illusionen om det perfekte familieliv.

Beretningen om familien Leary er en historie om den store amerikanske drøm, med et skarpt fokus på ideen om den lykkelige familie og den økonomiske velstand, der gennemsyrede tiden efter Anden Verdenskrig. Resultatet er en fascinerende og bevægende roman; en historie, der minder os om, at livet er mere end en endeløs række af sejre og nederlag, og at vi lever for at elske og blive elsket, og at vi skal huske at fortælle hinanden det, inden det er for sent.


Isla og jagten på lykke

Følelsen af efterår i New York er den samme, som man ville forvente andre steder om foråret. Fornyelse. De lokale er glade for at være udenfor igen. Undergrundsbanerne er blevet køligere, og den fugtige stank af sommer er forbi. Der er fester og festivaller overalt. Luften er tør, og dens medfølgende tørklæder og støvler er en rar afveksling.

Isla og jagten på lykkeKøb Isla og jagten på lykke

Isla og jagten på lykke kan du opleve et New York, der er malet i rødlige efterårsfarver. Bogen følger den unge Isla, der i tre år har haft et crush på den indadvendte tegner Josh, som hun går i klasse med på School of America i Paris.

Isla har næsten opgivet håbet om at fange Josh’ opmærksomhed, da hun en dag i sommerferien befinder sig i en café på Manhattan ved navn Kismet. Kismet betyder skæbne, og det virker også skæbnebestemt, da Josh går ind af døren.

Romantikken mellem Isla og Josh begynder langsomt at spire, men i løbet af det ventende skoleår er det unge par nødt til at konfrontere mange udfordringer: familiedrama, usikkerhed omkring ens valg for fremtiden og risikoen for at blive adskilt.

Isla og jagten på lykke er en sød og fantastisk historie om ægte kærlighed. Det er en selvstændig fortsættelse af Anna og det franske kys og Lola og naboens søn, og bogen byder også på et gensyn med de elskede karakterer Anna, Étienne, Lola og Cricket.


Er der flere storbyer, du drømmer om at besøge? Læs vores blogindlæg om bøger, der foregår i Barcelona HER.