Aktuelt Fagbøger Sundhed og livsstil

Morten Kirckhoff: Det bedste, der kan ske, er, at vi flytter os mod den version af os selv, vi drømmer om at være

morten kirckhoff

Bliv inspireret til at droppe frygten for at fejle, tage flere chancer og træffe modige valg, som fører dig tættere på at leve et helhjertet liv. Morten Kirckhoff udforsker modet i Hvad er det bedste, der kan ske?

Efter at Morten Kirckhoff kvittede sit direktørjob uden andre planer end at være eventyrer på fuld tid, blev han bombarderet med beskeder fra folk, der ville vide, hvor han fandt modet til at skifte retning. Indtil da havde han aldrig set sig selv som modig og havde faktisk ikke skænket begrebet en tanke.

I Hvad er det bedste der kan ske? deler han nogle af sine mange historier fra sit liv og sine rejser i 130 lande – om at udforske barndommens mørke skove, trænge ind på forladte steder, male graffiti med politiet i hælene, starte virksomheder, skifte retning og gå efter kærligheden.

Samtidig udforsker han modets natur gennem samtaler med Pia Søltoft, Lene Tanggaard, Peter Lund Madsen, Morten Münster og Niels Overgaard. Han stiller dem spørgsmål som: Sidder modet i hjernen, i hjertet eller begge steder? Er nogle født mere modige end andre? Svigter modet i dagens Danmark? Og hvad sker der, hvis man bliver mere bevidst om, hvad det vil sige at være modig?

“Mod handler i høj grad om, hvordan vi går til livets forandringer, og hvordan vi framer de udfordringer, vi uundgåeligt står overfor. Så i stedet for at stille os selv det vanlige spørgsmål: ‘Hvad er det værste, der kan ske?’, synes jeg, vi skal vende den om og spørge os selv: ‘Hvad er det bedste, der kan ske?’,” fortæller Morten Kirckhoff.

LÆS OGSÅ: Yuval Noah Harari: Kunstig intelligens er den største informationsrevolution i historien

morten kirckhoff

“Jeg har aldrig set mig selv som modig”, skriver Morten Kirckhoff indledningsvist i bogen. Men det var der andre, der gjorde – og det har fået ham til at reflektere over sine livsvalg på en ny måde. Foto: Thomas Borberg.

Kontekst er altafgørende

Den kontekst, vi befinder os i, har også stor indflydelse på, hvor modige vi er. Det har Morten Kirckhoff selv erfaret, da han gik fra en hverdag i reklamebranchen med ”folk i blå skjorter” til en freelancetilværelse med flere rejser og jævnlige besøg i Eventyrernes Klub – som han i dag er medlem af.

”Konteksten for, hvordan man udvikler sit mod, er jo superinteressant. Jeg gik fra at være the odd done out i reklamebranchen til at være Benjamin i Eventyrernes Klub, hvor de fleste havde lavet noget, der var vildere end mig. Så kontekst er altafgørende, og den kan du selv lave om ved at få dig nogle nye venner, slukke computeren og gå en tur…”

Vend en livsomvæltende begivenhed til en åbenbaring

Åbenbaringer og aha-oplevelser er en af de andre ting, han nævner, der kan få os til at leve mere modigt.

”Jeg taler ikke om åbenbaringer i religiøs forstand, men om omstændigheder i livet, der tvinger os til at ændre kurs. For mit eget vedkommende har min ødelagte ryg og de efterfølgende operationer været et livsomvæltende benspænd, der har ændret mig som person – og dermed været en åbenbaring, selvom det har været på en negativ baggrund,” fortæller han.

På den ene side er en ødelagt ryg og daglige smerter et traume. Men for Morten Kirckhoff har det været vigtigt at bruge det triste vilkår til at tænke nye tanker om sit liv og sine livsmål – og efterfølgende ændre nogle grundlæggende ting – og komme tættere på at være den, han gerne vil være.

”Efter den første operation kunne jeg ikke længere dyrke sport på det høje niveau, som jeg altid havde gjort, og derfor vendte jeg mig mod fotografi – og blev en sindssyg dygtig fotograf, der i dag har udgivet en lang række fotobøger. Efter anden operation sagde jeg mit job op og besluttede mig for, at jeg ikke længere ville leve for at rejse, men af at rejse – og ud af de tanker, den åbenbaring, kom programmet Nul Stjerner,” fortæller han.

LÆS OGSÅ: Privat: Få et indblik i Margrethe Vestagers verden.

Tal dig selv op – ikke ned

Hvis man vil i gang med at træffe flere modige beslutninger, er det vigtigt at huske, at man ikke behøver at ændre hele sit liv på én gang.

”Lad være med at tro, du kan løbe et maraton uden at træne. Det er de små skridt i retning af et mere modigt liv, som fører dig derhen. Hvis du tænker det sådan, kan du allerede starte i dag. Cykle en anden vej hjem fra arbejde, tage en sovepose med på ferie, overnatte i et shelter… Man flytter sig af små handlinger i en anden retning end den, man plejer at gå i.”

Den sidste ting han nævner som vigtig for at blive mere modig er måden, vi taler til os selv på.

”Hvis jeg kigger ind i spejlet og siger: ’Du er modig’, så ser jeg en modig mand. Hvis jeg derimod kigger i spejlet og siger: ’Det er godt nok synd for dig, at du har ondt i ryggen’, så får jeg blot ondt af mig selv. Så det er rigtig vigtigt, hvordan vi taler til os selv – og undgår, at reptilhjernen, der altid tænker i flugt og potentielle farer, der lurer lige om hjørnet, ikke får overtaget hver gang. Det fordrer ikke modige handlinger.”


Læs mere om Hvad er det bedste, der kan ske?

Morten Kirckhoff: Det bedste, der kan ske, er, at vi flytter os mod den version af os selv, vi drømmer om at være

Efter at Morten Kirckhoff kvittede sit direktørjob i reklamebranchen uden andre planer end at følge sine drømme om at være eventyrer på fuld tid, blev han bombarderet med beskeder fra folk, der ville vide, hvor han fandt modet til at skifte retning i livet. Indtil da havde han aldrig set sig selv som modig og havde faktisk ikke skænket begrebet en tanke. 

I denne bog deler han nogle af sine mange historier fra sit liv og sine rejser i 120 lande. Det er historier om, hvordan han udforskede barndommens mørke skove alene i natten, trængte ind på forladte steder med hjertet hamrende i brystet og malede graffiti med politiet i hælene. Og om at rejse ud i verden igen og igen, starte virksomheder, skifte retning og gå efter kærligheden.

Samtidig udforsker han modets natur gennem samtaler med Pia Søltoft, Lene Tanggaard, Peter Lund Madsen og Morten Münster, hvor han blandt andet stiller spørgsmålene: Sidder modet i hjernen, i hjertet eller begge steder? Er nogle født mere modige end andre? Svigter modet i dagens Danmark? Kan man øve sig mere modig? Og hvad sker der, hvis man bliver mere bevidst om, hvad det vil sige at være modig?

Du kan købe Hvad er det bedste, der kan ske? online, f.eks. hos Saxo, eller i din nærmeste boghandel fra d. 28 oktober.