Fiktion Danske romaner Mich Vraa

Mich Vraa om sin debut: Det var en temmelig fantastisk oplevelse at åbne brevet fra forlagschefen

Mich Vraa, Papegøjejagten, debut, debutroman, Man glemmer aldrig sin første

FØLJETON || “Man glemmer aldrig sin første…”

 

Hvordan begyndte du at skrive? Har du altid været forfatter – og har du altid vidst, at du var forfatter?  Kommer historierne let til dig eller er det hårdt arbejde? Skriver du ud fra et plot eller en følelse?

I denne føljeton har vi spurgt en række forfattere om, hvad de husker fra deres allerførste gang: dengang deres debutroman blev til.


Af Mich Vraa

Min første roman udkom i 5000 eksemplarer og kostede vistnok 59,95. Forlaget var Wøldike som havde kontor på Frederiksberg, og romanen hed Papegøjejagt. 176 sider. Informations anmelder mente, at der var tale om “et par timers opfindsom og velfortalt underholdning.”

Jeg var 28. Det var i 1982. Jeg arbejdede som journalist på Ekstra Bladets redaktion i Odense og var – kan jeg indrømme nu – kun temmelig sporadisk engageret i at grave fynske nyheder op til avisen. Den klarede sig også udmærket uden min hjælp: I frokostpressens storhedstid balancerede det daglige oplag omkring en kvart million eksemplarer.

Jeg ville hellere skrive bøger.

Papegøjejagt blev til i sene timer i min bedstemors forstadsbungalow, som jeg havde lånt. Når vennerne var gået hjem eller i seng, satte jeg mig til den manuelle skrivemaskine og drak rødvin og skrev på historien om den unge natportier William, der snød sin medspiller for halvdelen af en stor tipsgevinst og flygtede i en antik Jaguar-sportsvogn.

Hans efterfølgende eventyr i Europa og Marokko var … ganske kulørte.

Mich Vraa, debut, debutroman, "Papegøjejagt"

Jeg anede intet om bogbranchen. Forlaget blev valgt efter et hurtigt blik på bogreolen. Jeg havde lige læst Poul Henrik Trampes Majoren vil ikke dø. Så jeg skrev til Wøldike, som svarede efter en uges tid, og det var en temmelig fantastisk oplevelse at åbne brevet fra forlagschefen og læse ordene:

“Tak for det tilsendte manuskript. Det vil vi gerne udgive.”

“Umoralsk og charmerende beretning,” mente Jyllands-Posten. Faktisk fik romanen i det store og hele ufortjent gode anmeldelser. Den var meget langt fra et mesterværk, men den fik mig i gang, og allerede næste år var jeg tilbage med en ny roman.

Den langvarige research- og redigeringsproces, som går forud for mine bøger på Lindhardt og Ringhof i dag, var fuldkommen fraværende hos Wøldike i 1982: Papegøjejagt blev trykt og udgivet præcis som den var skrevet. Der skete ingen redigering; ikke et komma blev flyttet.

Forlaget syntes så godt om forfatterens udkast til forside – en tegning af en grøn papegøje, der lignede en undulat – at det endte på bogens omslag. Og så sparede man også honoraret til illustratoren …


Mich Vraa udgav sin debutroman Papegøjejagt i 1982 og har siden udgivet omkring 20 bøger i forskellige genrer. Han er desuden litterær oversætter af nogle af tidens største engelske og amerikanske forfattere som Jonathan Franzen, John Williams og Anthony Doerr.

I 2016 udkom første bind i Vraas romantrilogi om Dansk Vestindien: Haabet, som blev nomineret til DR Romanprisen 2017 og Politikens Litteraturpris 2017. I 2017 fulgte andet bind i trilogien, Peter kærlighed om øernes sidste generalguvernør, Peter von Scholten – og i august 2018 afsluttes trilogien med romanen Faith.

Læs med i de indledende sider af Mich Vraas Faith her

Mich Vraa om sin debut: Det var en temmelig fantastisk oplevelse at åbne brevet fra forlagschefen

 

Læs også om Mich Vraas roman Under en anden himmel.