Læs bogen før filmen

Hvad kom først – bogen eller filmen? Oftest er det bogen. For mange film er i dag baseret på bestsellere og elskede læserfavoritter. Hvis du er en af dem, der foretrækker at læse bogen, før du ser filmen, guider vi dig til, hvilke bøger der bliver vækket til live på det store lærred i den nærmeste fremtid.

Den danske pige

Unavngivet

Den danske pige er baseret på kunstnerparret Gerda og Einar Wegener, der levede og virkede i Paris og København i 1900-tallet. Einar Wegener blev den første i verden til at gennemgå en kønsskifteoperation.

David Ebershoffs roman Den danske pige tager afsæt i Gerda og Einar Wegeners historie og fortæller om deres komplicerede ægteskab, og den grænseløse støtte og kærlighed derherskede mellem dem. Det står nemlig lysende klart for dem begge, at der inden i Einar findes en kvinde, som kæmper for at komme ud, og Gerda indser, at Einar må tage skridtet fuldt ud og blive kvinde også i fysisk forstand. I Tyskland finder hun en specialist, der vil påtage sig opgaven, og på Dresden Kvindeklinik indleder Einar en række smertefulde kønsskifteoperationer.

Tom Hoopers filmatisering af romanen er delvist optaget i København og har den Oscar-vindende Eddie Redmayne i hovedrollen.

Den danske pige har dansk premiere d. 4 februar. Se traileren her og køb bogen her.


Genius

7X2A4831.cr2

Bag enhver god forfatter står en god redaktør. Det er også tilfældet for Ernest Hemingway, der havde Max Perkins som redaktør på forlaget Scribner.

Det var Max Perkins, der troede på F. Scott Fitzgeralds roman, da den var blevet afvist af alle andre på forlaget. Og da Fitzgerald senere blev en succes, blev Max Perkins det også. Inden længe var han redaktør for litterære legender som Ernest Hemingway, Tom Wolfe og James Jones. Max Perkins døde i 1947, og da Hemingways roman Den gamle mand og havet udkom i 1952, var den dedikeret til ham.

Nu bliver historien om forholdet mellem Max Perkins og hans mange forfattere filmatiseret i en biografisk film med Colin Firth i rollen som Max Perkins, Jude Law i rollen som Thomas Wolfe, Dominic West i rollen som Ernest Hemingway og Nicole Kidman i rollen som Wolfes kæreste, forfatteren Alison Bernstein.

Genius er baseret på biografien Max Perkins: Editor of Genius af A. Scott Berg, men hvis man gerne vil have en fornemmelse af Max Perkins’ forhold til de mange forfattere, anbefaler vi, at man læser Om at skrive af Ernest Hemingway, hvor også dele af Hemingways og Perkins korrespondancer indgår.

Genius har premiere d. 29. juli. Køb Hemingways Om at skrive her.


 

Junglebogen

2016_the_jungle_book_movie_poster-1600x1200

De fleste børn og deres voksne kender nok Rudyard Kiplings historier om menneskedrengen Mowgli, der voksede op i junglen blandt tigre, bjørne, slanger og aber. Junglebogen er en ægte børneklassiker og har været det siden den udkom i 1894.

I 1967 filmatiserede Disney bogen i tegneserieformat og sørgede dermed for, at en ny generation voksede op med den syngende læbebjørn Baloo, den hvislende slange Kaa og den dansende abekonge Loui.

Nu er Disney tilbage med en ny filmatisering af Rudyard Kiplings klassiker. Denne gang i levende live – med rigtige skuespillere og livagtige dyr. Bill Murray, Scarlett Johansson og Lupita Nyong’o er blandt stjernerne, der ligger stemme til jungledyrene.

Junglebogen har dansk premiere d. 14 april. Se traileren her og køb bogen her.


 

Alice i Eventyrland og Bag spejlet

9788711433089

I 2010 havde Tim Burtons Alice i Eventyrland premiere. Filmen havde Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway og Mia Wasikowska i hovedrollerne, og dette år vender de alle tilbage til Eventyrland i en længe ventet fortsættelse.

Lewis Carrolls bøger om Alice i Eventyrland har betaget og fortryllet læsere gennem mange generationer. Alice i Eventyrland udkom i 1865 og Bag spejlet udkom i 1871 og er stadig blandt de mest elskede børnebøger i dag.

Den nye filmatisering er ikke direkte baseret på Lewis Carrolls bøger, men tager udgangspunkt i hans karakterunivers og kulørte verden. Læs bøgerne for at få en fornemmelse af Lewis Carolls mange ordspil og udødelige historie, der stadig inspirerer talrige filmatiseringer og romaner i dag.

Alice Through the Looking Glass har dansk premiere d. 24 maj. Se traileren her og køb Alice i Eventyrland her.


Forbandede kærlighed

forbandedekærlighed

Er du vild med kærlighedsromaner og er du fan af Fifty Shades of Grey? Så er Forbandede kærlighed lige noget for dig. Det er nemlig en gribende og sexet kærlighedshistorie, der handler om at komme op til overfladen og lære at elske igen, når kærligheden gør allermest ondt og synes allermest forbandet.

Da Tate Collins møder den hemmelighedsfulde pilot Miles Archer første gang, er det langt fra kærlighed ved første blik. Det er heller ikke ligefrem venskab. Det eneste, de to har til fælles, er en ubestridelig gensidig tiltrækning, og snart indleder de et uforpligtende forhold udelukkende baseret på sex. Spørgsmålet er nu blot, om Tate kan overholde de to simple regler, som Miles har opstillet som eneste betingelse for deres forhold: Spørg aldrig ind til fortiden. Forvent ikke en fremtid.

Det er den amerikanske model og skuespiller Nick Bateman, der har den mandlige hovedrolle i filmatiseringen af Colleen Hoovers kærlighedsroman.

Du kan købe Forbandede kærlighed online her eller i din lokale boghandel.


Den lille prins

Screen_Shot_2014-12-10_at_11.30.01_AM.0.0

Den lille prins er den franske pilot og forfatter Antoine de Saint-Exupérys underfulde, livsbekræftende og bevægende fortælling om den lille prins, der bruger barnets logik til at belære voksne om livet, døden og kærligheden.

Nu skal bogen for første gang filmatiseres som en smuk animationsfilm. I denne filmatisering, som blander animation med stop-motion, vokser en pige op med en mor, der gerne vil sørge for, at hun går virkeligheden i møde med åbne øjne. Men pigens nabo er helt anderledes, og vil gerne have, at hun skal kunne se magien i den forunderlige og smukke verden, hun lever i. Derfor fortæller han hende historien om Den lille prins – og pigens syn på verden forandres for evigt …

Den lille prins har dansk premiere d. 9. juni. Se traileren her og køb bogen her.


 

Bridget Jones’ baby

bridget-jones-diary-ftr

Renee Zellweger tog verden med storm, da hun i 2001 tronede frem på skærmen i filmatiseringen af Helen Fieldings succesroman Bridget Jones’ dagbog. Med i filmen var stjerner som Colin Firth og Hugh Grant. Filmen blev en øjeblikkelig succes, og bogen regnes i dag som en moderne klassiker og forløberen for chick lit-genren.

Kort efter den enorme filmsucces fulgte filmatiseringen af Helen Fieldings anden bog om Bridget Jones i 2004. Siden da har der ikke være noget nyt om den klodsede og elskelige Bridget, indtil den tredje bog om Bridget Vild med ham udkom i 2013 og blev en ægte verdenssensation.

Derfor er det nu tid til endnu en Bridget Jones-film, og Renee Zellweger og Colin Firth er stadig i hovedrollerne. Filmen finder sted seks år før den tredje Bridget-bog Vild med ham og fortæller historien om en lidt mere voksen Bridget.

Optagelserne til Bridget Jones’ baby er i fuld gang, og filmen har dansk premiere d. 15. september. 

Køb Bridget Jones: Vild med ham som e-bog eller lydbog her.

Køb Bridget Jones’ baby som e-bog eller lydbog her.


Er du vild med filmatiserede bøger? Læs her om de bedste filmatiseringer af kærlighedsromaner.