Børnebøger

Forfatterliv: Dorte og Louise Roholte om at være mor og datter og kollegaer

Forfatterliv: Dorte og Louise Roholte om at være mor og datter og kollegaer

2XRoholteDorte og Louise Roholte er noget så utraditionelt som mor og datter – og forfatterkollegaer. De skriver begge ungdomsbøger, som udgives i Carlsens sommerfugleserie, som er bøger henvendt til unge piger. Mor-Dorte har passeret de 60 udgivelser med sin nyeste Slangesommer og datter-Louise har skrevet sin niende ungdomsbog med Ælle Bælle Alene.

Dorte Roholte debuterede med Nye omgivelser, som var en bog skrevet til det voksne publikum. Det var i 1991, siden er det gået slag i slag, og hun har mange publiceringer med hovedsageligt børne- og ungdomslitteratur på sit CV.

Louise Roholte har levet af at skrive siden 2008, hvor hun blandt andet skriver til et hav af ugeblade (ligesom Dorte Roholte). Louise debuterede med sin første bog Nørd eller nar i 2010, og har ligesom sin mor ikke set sig tilbage siden.

Her fortæller Dorte og Louise lidt om, hvordan det er at være forfatter, kollega og familie.

Livet som forfatter, mor og datter

Dorte: Dengang for 26 år siden, da jeg for alvor begyndte at skrive, holdt jeg altid mine ideer strengt for mig selv og fortalte absolut ingen om dem. Jeg var bange for, at ideen skulle visne og miste sin magi for mig, hvis jeg gjorde det. Men gennem de 26 år, det har været mit erhverv at være forfatter, er jeg kommet til at se helt anderledes på det. Nu synes jeg, at min idé kun vokser og forbedres, når jeg kan sparre med nogle. Ingen er bedre til det end en person, som selv arbejder med det samme, og det er én af grundene til, at jeg er meget lykkelig for at være kollega med min datter. Jeg har gennem årene indgået i flere forskellige skrivegrupper og haft enorm glæde af at få input og nye vinkler på mine plots og historier fra andre, men allermest fra Louise. Og i forhold til at skrive for den aldersgruppe, som Sommerfugleserien er rettet mod, støtter jeg mig naturligvis også en del til hende, fordi hun aldersmæssigt er tættere på den.

Louise: Jeg er 32, og jeg er klar over, at det på nogle områder er meget anderledes at være ung i dag, end det var for tyve år siden. De har nogle andre problemstillinger, men jeg tænker, at følelserne er de samme, og jeg kan jo sagtens huske, hvordan det var at blive holdt udenfor, føle sig forkert, blive forelsket og ikke at passe ind. Jeg tror, min mor har det på samme måde, og så sørger vi selvfølgelig også for at være til stede på de sociale medier. Det er en stor del af de unges hverdag, og det er vigtigt, at vi ved, hvordan det foregår.

Dorte: Jeg tænker også tit på det med, at selvom mange ting er anderledes i dag, så er følelserne er de samme. Det får jeg også bekræftet, når jeg taler med børn og unge, hvilket jeg holder meget af at gøre og altid griber lejligheden til, hvis den viser sig. Jeg kan selv meget tydeligt huske, hvordan jeg oplevede tingene og følte i forskellige situationer. Jeg taler meget, men jeg lytter også meget, og når jeg hører en ny vending eller et nyt ord, spidser jeg omgående ører. Det er for resten tit Louise, jeg hører dem fra.

Louise: For mig er det fantastisk, at min mor og jeg er kolleger. Vi taler meget om arbejde, når vi er sammen, og vi mailer eller taler med hinanden hver dag. Fordi vi laver det samme, forstår hun bedre end nogen anden, hvad jeg føler og mener, når jeg har brug for et råd eller bare vil dele min glæde. Vi har også talt om, at det kunne være sjovt at skrive på et fælles projekt, men det er ikke noget, vi er kommet videre med endnu.

Dorte: Nej, men netop fordi det er så sjovt og givende at brainstorme og idéudvikle sammen, kunne jeg godt tænke mig at gøre det. Jeg håber, vi kommer til at gøre det engang, men vi har hver især hele tiden nogle historier, der råber på at blive skrevet lige nu og med det samme.

Louise: Jeg elsker at skrive, og jeg kan ikke forestille mig, at jeg nogensinde vil holde op. Når jeg har holdt ferie, kribler det i mig efter at sidde ved tastaturet igen, og jeg holder meget af min hverdag som forfatter. Det er jo heller ikke sådan, at min hjerne holder fri, for jeg får stadig ideer, og så står de som stikord i min idébog og venter på at blive skrevet ud. Ideerne kan komme alle steder fra, og det er tit sådan, at jeg oplever noget, som jeg drejer i en anden retning. Så tænker jeg, at der jo også kunne være sket det eller det i stedet, og så har jeg pludselig en historie. Selvom jeg sidder alene hele dagen, kan jeg snakke uafbrudt om alt det, der er sket i dagens løb, når jeg så taler med nogen. Det er måske lidt sært, men jeg føler faktisk, at jeg oplever en hel del, selvom jeg bare har opholdt mig på matriklen eller været en tur i Kiwi.

Dorte: Det er virkelig sjovt, for det er præcis det samme for mig. Når jeg hører noget fra Louise eller oplever noget sammen med hende, som enten øjeblikkeligt eller på et senere tidspunkt inspirerer mig til en historie eller et indslag i en historie, er jeg lige nødt til at tjekke med hende, om hun også har tænkt sig at bruge det. Det er nemlig sket mange gange, at vi har bidt mærke i det samme og noteret det ned.

Louise: Vi bliver også tit irriterede eller begejstrede over de samme ting i de bøger, vi begge to har læst, og vi kan bruge ret lang tid på at diskutere dem.

Dorte: Især på ferier nyder jeg at læse i mange timer i træk. Det er skønt at give slip og forsvinde helt ind i en bog, og jeg bærer bogens stemning og univers med mig også, når jeg er forhindret i at læse i den og fx løber på ski. Min ønskedrøm som forfatter er en dag at gå forbi en person, som er lige så dybt optaget af at læse én af mine bøger, som jeg er af at læse andres. I det hele taget vil jeg gerne slå et slag for læsning, for jeg oplever det selv som meget givende at kunne slå væk fra hverdagskanalen og over på bogens. Jeg har mange gange erfaret, at når jeg lige har givet lidt slip på virkeligheden og har fået lagt afstand til et aktuelt problem, ser det ikke helt så grelt ud bagefter.

Et udpluk at Louise Roholtes forfatterskab:

978871144403097887113818859788711339657

Skærmbillede 2015-08-03 kl. 13.09.59Skærmbillede 2015-08-03 kl. 13.10.449788711409664

 

Et udpluk at Dorte Roholtes forfatterskab:

97887114409579788711344477Skærmbillede 2015-08-03 kl. 13.04.219788711392843BIBI.h9788711370087Skærmbillede 2015-08-03 kl. 13.09.06

Du kan du købe bøgerne ved at trykke på den ønskede bog ovenfor eller hos din boghandler.

 


 

Hvad er sommerfugleserien?

Sommerfugleserien er udviklet til piger mellem 9 og 14 år. Tema og sprog og følelser er nøje tilpasset læserne i målgruppen, og der er lagt vægt på kvalitet i udvælgelsen af historierne til serien. Da målgruppen til denne serie er forholdsvis bred, er titlerne fordelt i to grupper:
Én sommerfugl markerer, at bøgerne er skrevet til piger fra 9-11
To sommerfugle markerer, at bøgerne er skrevet til piger fra 12-14


 

Læs mere om Louise Roholte og hendes forfatterskab på louise-roholte.dk
Læs mere om Dorte Roholte hendes forfatterskab på dorte-roholte.com.

Du kan købe Slangesommer lige her og Ælle Bælle Alene lige her eller hos din boghandler.

Dorte og Louise Roholte om at være mor og datter og kollegaer.