Krimi Skønlitteratur

Forfatterinterview med Jan Thiele

Forfatterinterview med Jan Thiele

Jan Thiele er aktuel med sit syvende bind i serien om privatdetektiven Frants Hjejle. Lær krimiforfatteren bedre at kende, og få et indblik i hans nye roman, Døden i Den hvide by, som udkommer i morgen den 10. maj.

Hvordan opstod din interesse for at skrive?

Interessen tog fat, da jeg arbejdede som jurist i Skatteministeriet, hvor vi udviklede en så besværlig model inden for skat af lejeboliger, at jeg – i december 83 – nedsatte mig som selvstændig rådgiver i ordningen. I den forbindelse anskaffede jeg mig en Apple 2e og fik udviklet et særligt pc-program til at løse revisionsopgaverne. I startpakken med 2e’eren var et tekstbehandlingsprogram. Pludselig kunne jeg på en nem måde rette i det, jeg skrev. Når der var et ledigt øjeblik, satte jeg ord sammen og slettede nogle af dem igen. I starten blev det til digte, som jeg fik udgivet en lille snes stykker af i Hvedekorn fra 1986-94. Derefter gik jeg over til krimier. Min første krimi med Hjejle, Døden har en dårlig smag, udkom i 1993.

Hvor får du inspiration fra?

Jeg stoppede med at læse krimier, da jeg selv begyndte at skrive dem, antageligt i frygt for at komme til at kopiere. Nu læser jeg i stedet ’tung’ litteratur. Til gengæld har jeg set mange, mange krimi-, action og gangsterfilm siden, så på den måde føler jeg mig ajour med genren. Derudover får jeg meget inspiration fra de forskellige jobs, jeg har haft gennem tiderne, og fra de mennesker, jeg har mødt i den forbindelse. Jeg arbejder i dag som jurist, men jeg har tillige været i reklamebranchen, arbejdet som sælger og været selvstændig inden for edb og altså i den spæde start revision.

Researcher du til dine værker?

Som Kafka siger, så drejer det sig ikke om at finde på, men om at finde. Jeg researcher normalt kun, når jeg skal google nogle ting, jeg allerede har beskrevet, for at se, om min tekst holder vand. Min research er min dagligdag, som jeg kører gennem et filter eller to, hvormed virkelighed bliver til fiktion.

Hvem er Frants Hjejle?

Hjejle er en enspænder, som det vel næsten hører genren til. Han er en person, der udvikler sig hele tiden. Langsomt, men sikkert. I nogle af de første bøger var han mere vild, for ikke at sige kriminel. I dag er han mere en klassisk detektiv. Jeg vil mene, at Hjejle og jeg supplerer hinanden godt. Et meget godt eksempel på det er Hjejles job i vinforretningen i bind syv. Jeg arbejdede selv en overgang i en vinbutik, men kun for en meget kort tid, da jeg nok ikke havde den nødvendige tålmodighed med kunderne. Navnet Frants Hjejle er desuden et slags anagram, idet ’Fr’ stammer fra, at jeg hedder Frederik til mellemnavn.

Kan du give os et indblik i din nye bog?

I Døden i Den hvide by får Hjejle arbejde i en vinhandel på Christianshavn, hvorefter en kunde, som han en kort periode har arbejdet sammen med på et diskotek, bliver myrdet i sin lejlighed. Det tyder på et narkorelateret drab, og politiet vælger at nedprioritere sagen, men Hjejle er ikke så sikker. Han tror, at der ligger nogle andre motiver bag, idet den tidligere kollega er blevet tortureret til døde. Hjejle beslutter derfor på eget initiativ at efterforske sagen, og det er langtfra et ufarligt projekt. Flere gange må han tage benene på nakken og flygte for livet, men læs selv – det går ikke stille for sig.

__________________________________________________________________
I Hjejle-serien er tidligere udkommet:

Døden har en dårlig smag
Man bliver absolut ikke snydt, hvis det er rå politijargon, lig og spidsfindige mordere, man har hang til. Jan Thiele boltrer sig i desillusionerede eksstrissere, had i københavnske overklassefamilier og slige hyggelige ting, så det er en lyst. – Midtjyllands Avis

Døden er sort som sne
Bravo! Hvor er det frydefuldt, når en forfatter lever op til sit eget høje niveau. Det gør Jan Thiele med Døden er sort som sne, en rasende spændende krimi med københavnsk lokalkolorit og vittig dialog. Handlingen roterer om den farlige cocktail narko og svage politifolk, og Thieles ’helt’ Frants Hjejle er så cool som nogensinde. – Ugebladet Søndag.

Døden længe leve
Til dato Jan Thieles bedste krimi, som klart viser, at han har et visuelt talent for intrigant taskenspil og den clairobscure film noir-agtige iscenesættelse, der velsignet lader hånt om logisk dagslys og jordnær moral. – Politiken

Døden kom som en ven
Tætpakket med tungt åndende spænding og en skæv humor, der kalder smilet frem midt i al gruen. – Vendsyssel Tidende

Døden nederst i billedet
Jan Thiele har et skarpt blik for latterligheden og falskheden i de hurtige penges verden, og han skriver godt og morsomt. En ren fornøjelse. – Ekstra Bladet

Døden på vej herhen
Sen hævn (…) – Ugebladet Søndag