Skønlitteratur

Opråb fra Sofi Oksanen: Vær ikke ligeglad!

Sofie Oksanen Samme flod to gange Fotokreditering: Toni Härkönen

Sofi Oksanen tegner i Samme flod to gange et øjenåbnende billede af, hvordan kvindehad er blevet et effektivt våben for diktatorer og imperialister.


“Hun blev hentet i sit hjem og ført til et forhør, der varede hele natten, og efter det holdt hun op med at tale.” – Uddrag, Samme flod to gange.

Den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen beskriver her sin estiske grandtantes møde med den sovjetiske besættelsesmagt. Et møde, som var så grumt og et overgreb af sådan en karakter, at det ændrede hende for altid. Grandtanten endte med at bo resten af sit live alene sammen med sin aldrende mor, hun fik aldrig en kæreste, blev aldrig gift og fik ikke børn.

Sofi Oksanen trækker på sin egen families historie, når hun beskriver de uhyrligheder, der er blevet begået imod kvinder i lande, der er blevet undertrykt af Rusland. Et tema hun også behandlede i Renselse, der modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 2010.

Instrumentaliseret kvindehad

I Samme flod to gange tager Sofi Oksanen udgangspunkt i en tale, hun holdt ved Det Svenske Akademis konference Truth and Thought Under Pressure i 2023. Talen beskrev overgreb begået mod kvinder som en del af en krigsstrategi.

“I foråret 2023 holdt jeg en forelæsning hos Svenska Akademien om Putins krig mod kvinder, og inspireret af den modtagelse den fik, besluttede jeg ud fra mit oplæg at udarbejde et essay om, hvordan Rusland har gjort misogyni til et centralt magtredskab,” skriver Sofi Oksanen i forordet til Samme flod to gange, hvor hun understreger: “Den måde, hvorpå Rusland har instrumentaliseret kvindehad, udgør en verdensomspændende trussel for kvinders og mindretals rettigheder.”

Talen og bogen er også et opråb imod at vende blikket bort fra de uhyrligheder, der er begået og stadig bliver begået.

“Østeuropas erfaring med to totalitære regimer, Hitlers Tyskland og Sovjetunionen, blev aldrig en del af det samlede Europas kulturelle hukommelse. Problemerne opstår, når man udviser ligegyldighed, vender blikket bort og underkender den østeuropæiske ruslandsforståelse samt integreringen af oligarkernes penge i den vestlige verden. Så vær ikke ligeglad, og vend ikke blikket bort,” skriver Sofi Oksanen i bogen.

Nyt bind på vej i prisbelønnet serie om nedarvede traumer

Sofi Oksanen fik sit internationale gennembrud og debuterede på dansk med sin tredje roman Renselse, der modtog Nordisk Råds Litteraturpris 2010 og blev en bestseller med udgivelse i mere end 40 lande. Hun debuterede med romanen Stalins køer i 2003. Stalins køer, Renselse og Da duerne forsvandt er alle bøger, der omhandler estisk historie og nedarvede traumer.

Oksanen modtog som den første kvindelige finske forfatter Det Svenske Akademis Nordiske Pris for tredje bind i Estonia-serien, Da duerne forsvandt. Andre udgivelser på dansk er Baby Jane (2012), Norma (2016) og Hundeparken (2021).

Fjerde og sidste bind i Estonia-serien forventes i 2025, og på dansk hos Lindhardt og Ringhof, sammen med genudgivelsen af de tre første bøger i serien, da Lindhardt og Ringhof har overtaget hele Oksanens forfatterskab:

“Sofi Oksanen er en af vor tids største finske forfattere. Vi er super-begejstrede for forfatterskabet og forventer os meget af det,” siger Sune de Souza Schmidt-Madsen, forlagets direktør for skønlitteratur, om den litterære superstjerne.

Altinget giver 5 A’er og skriver om Samme flod to gange – Putins krig mod kvinder:

“Der gemmer sig en skarp kritik af Vesten i Sofi Oksanens mesterværk af en debatbog, som med kvalmende beskrivelser af seksuel vold mod kvinder argumenterer for, at Putin bruger misogyni til at beholde sin magt.” Læs anmeldelse her

LÆS OGSÅ: Lindhardt og Ringhof udvider skønlitteraturen med 30 nye forfatterskaber i 2024


Læs mere om Samme flod to gange

Sofi Oksanen, Samme flod to gange

I april 2023 medvirkede Sofi Oksanen i Svenska Akadamiens konference ”Truth and thought under pressure” med en bemærkelsesværdig tale om krigen i Ukraine, og i bogen Samme flod to gange uddyber hun nu sine tanker. Om Putins bevidste svækkelse af kvinders rettigheder med redskaberne desinformation og propaganda, seksuel vold i krig og autoritær lovgivning. Sofi Oksanen retter sit skarpe blik og pen mod Putin og tegner et øjenåbnende billede af, hvordan kvindehad er blevet et stadigt mere effektivt våben for diktatorer og imperialister.

Du kan købe Samme flod to gange online fx hos Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.