Fiktion Inspirationslister og guides

5 bog-filmatiseringer til en gråvejrsdag

5 bog-filmatiseringer til en gråvejrsdag

Den danske sommer kan som bekendt være lunefuld. Og måske vil du opleve, at den dag du har øremærket til daseri og læsning i liggestolen udenfor, bliver forvandlet til en regnvejrsdag indendøre. Men fortvivl ej! For der er heldigvis også meget at fordrive tiden med på en gråvejrsdag. Prøv f.eks. at fordrive tiden med et filmmarathon.

Hvis du mangler inspiration til, hvilken film der skal underholde dig på den næste gråvejrsdag, har vi her samlet 5 skønne forslag. Husk blot at læs bogen, før du ser filmen.

Rigtig god fornøjelse!

Fornuft og følelse

3

Tag med Jane Austen til 1800-tallet, hvor kvinderne spankulerede rundt iført gulvlange kjoler, sukkede efter bejlere og læste Shakespeare for at fordrive tiden. Fornuft og følelse er en satirisk og humoristisk skildring af middelklasseslivet i 1800-tallets England, hvor kvinder måtte gifte sig for at sikre sig tryghed og velstand.

I Fornuft og følelse møder du søstrene Elinor og Marianne. Gennem søstrenes sideløbende erfaringer med kærlighed – og frygten for at miste den – lærer de, at de må være både fornuftige og følsomme, hvis de skal finde lykken i et samfund, hvor magt og status afgør kærlighedens spilleregler.

Det er et oplagt valg for dig, der drømmer om svundne tider, elegance og romantik. Og samtidig nyder lidt ironiske forviklinger.

-> Se traileren her.


Jane Eyre

4

Elsker du et godt kostumedrama? Så skal du se filmatiseringen af Jane Eyre fra 2011. Ikke alene er filmen fyldt med fine stemningsbilleder, overdådige kostumer og en gotisk atmosfære – det er også en medrivende fortælling med nervepirrende scener og dyster romantik.

Jane Eyre er Charlotte Brontës klassiker fra 1847 og handler om den fattige og forældreløse Jane, der vokser op i 1800-tallets England hos sin onkel og dennes tyranniske kone og børn, der mishandler hende både fysisk og psykisk og til sidst sender hende på kostskole.

Efter hendes skoletid er forbi, får hun arbejde som guvernante på det store gods Thornfield Hall. Her stifter hun bekendtskab med godsets ejer, den mystiske mr. Rochester, som hun senere forelsker sig i, og sammen med ham lærer hun gradvist sine egne følelser og lidenskaber at kende, men både Thornfield Hall og mr. Rochester gemmer på dystre hemmeligheder …

-> Se traileren her.


Bridget Jones’ dagbog

1

Har du en dårlig dag? Så er Bridget Jones altid svaret. Alle burde have bøgerne om Bridget Jones stående på deres bogreol og filmene liggende klar i DVD-afspilleren til en potentiel gråvejrsdag. Ingen historie er så morsom, så håbefuld og så hjertevarm som historien om den klodsede Bridget Jones.

Bridget Jones’ dagbog er den første bog i en trilogi og handler om Bridget, der er omkring de 30 og lever et forvirrende singleliv i London. Bridget kæmper med en gakket mor, de sædvanlige fem overflødige kilo og en upassende forelskelse i sin kollega Daniel Cleaver. Desuden har Bridget en dårlig vane med altid at sige de forkerte ting til de forkerte mennesker – herunder den snobbede menneskeretsadvokat Mark Darcy, som altid dukker op, når Bridget mindst ønsker det.

Helen Fielding har skrevet tre bøger om Bridget Jones, og de to første bøger er filmatiseret med Renée Zellweger i rollen som Bridget, Hugh Grant som Daniel Cleaver og Colin Firth som Mark Darcy. En tredje film har premiere til efteråret.

-> Se traileren her.


Midnat i Paris

2

Egentligt er det lidt snyd at inkludere Midnat i Paris på denne liste. Det er nemlig ikke en decideret bog-filmatisering, da manuskriptet er originalt – faktisk vandt filmen Woody Allen en Oscar-statuette for bedste originale manuskript. Men filmen bygger bl.a. på Ernest Hemingways memoir Der er ingen ende på Paris og vækker stemningen fra Hemingways Paris i1920’erne smukt til live. I filmen støder du bl.a. på kendte skikkelser såsom Ernest Hemingway selv, Gertrude Stein, Francis og Zelda Fitzgerald, T. S. Elliot og Salvador Dalí.

Filmen handler om Gil Pender, som er en succesfuld manuskriptforfatter i Hollywood. Han og hans forlovede er på rejse i Paris, og når hun udforsker Paris’ natteliv, vandrer han formålsløst rundt i gaderne, for at tænke og finde inspiration. Og inspiration finder han, da han sætter sig ind i en bil og pludselig befinder sig i 1920’ernes Paris. Blandt selveste Hemingway, Fitzgerald og andre litterære legender …

Filmen er perfekt for dig, der elsker 20’erne. Og dig der selv drømmer om at forvilde dig ind i Hemingways verden. Bare for en nat.

-> Se traileren her.


Alice i Eventyrland

5

Kravl  med Alice ned i kaninhullet og oplev det forunderlige Eventyrland! Lewis Carrolls børneklassiker har forundret og begejstret verden i over 150 år, og det er let at forstå hvorfor. Eventyrland er sådan et dragende sted, som man ikke kan undgå at forestille sig, når man læser. Og netop derfor er det så magisk at se det komme til live på film.

Alice i Eventyrland blev filmatiseret af Tim Burton i 2010 i en spektakulær live-action version. Nu er efterfølgeren Gennem spejlet netop udkommet – perfekt til et eventyrligt filmmarathon!

-> Se traileren her.