Indefra

Hvordan får man læst flere bøger?

Hvordan får man læst flere bøger?

Den 23. februar afholder Politikens Boghal på Rådhuspladsen i København en bemærkelsesværdig fest: Silent Reading Party. Bortset fra drinks ligner det ikke en normal fest. Gæsterne er inviteret til at ankomme med en bog under armen, mens boghandlen sørger for to timers stilhed. I skrivende stund er der over 900 interesserede, og jeg må indrømme, at det også rykker gevaldigt i mig for at deltage. To timers læsning uden afbrydelser! Det lyder forjættende. Og jeg er tilsyneladende ikke den eneste, der savner tid og rum til at få læst alt det, jeg gerne vil. Næsten dagligt møder jeg folk, der sukker efter tid til at læse (skønlitteratur), og derfor har jeg vredet min hjerne for at opklare, hvordan det kan lade sig gøre i et ellers proppet liv. Her er nogen af mine ideer – jeg hører gerne dine:

read-more-books

Dagens tekst. Gør læsning til et fast indslag i dit liv.
Jeg har lige læst et interview med Politikens nye chefredaktør, der både har mindre børn og formodentligt en rimelig intens arbejdsuge, som fortæller, at han hver dag står op en time før familien for at læse skønlitteratur. Ret enkelt, hvis man er god til det med morgner. En dejlig aftale at have med sig selv, en bog og dagens første kop kaffe, før dagen løber afsted med en.

Læs i dine pauser: Der er mange små huller på en dag, som fint kan udnyttes til læsning: togturen, på toilettet, når du venter på datteren, der er til svømning, mens vandet til pastaen koger osv. Derfor:

Hav altid en bog inden for rækkevidde, så du kan snuppe fem minutters læsning hist og her. Digte og noveller passer bedst til de korte læsestræk.

Lad telefonen ligge. Jeg vil ikke moralisere, men bare referere en engelsk undersøgelse fra 2015, der satte sig for at blive klogere på unge menneskers mobilforbrug. Til det installerede man en app på forsøgspersonernes telefoner, der registrerede, hvor meget de brugte deres telefoner over en to ugers periode. Deres egen fornemmelse sagde omtrent 40 gange dagligt, men reelt var det cirka 85 gange, hvilket svarede til næsten fem timers smartphoneforbrug om dagen. Selvom du og jeg måske ikke er ligeså mobilaktive som de unge englændere, så tror jeg, pointen er god nok: vi bruger vores telefon meget, meget mere, end vi lige går og tror. Så for langt de fleste mennesker, vil der være en masse tid at hente her, hvis vi veksler mobilen med bogen. (Undersøgelsen er at finde i den danske læge Imran Rashids kommende bog SLUK. Kunsten at leve i en digital verden, der udkommer 26. april)

20 minutters fælles læsetid for hele familien. Har du børn, så kunne man indføre en fast læsetid, fx 20 minutter dagligt efter aftensmaden, hvor alle sidder med hver deres bog, tegneserie osv. og læser, mens dagen går af kog. Lad opvasken stå til senere og lad roen overmande alle. Det har sikkert flere fordele, end at man får læst nogen flere bøger.

IMG_2677

Meld dig ind i en læseklub. Så forpligter du dig til at læse over for et fællesskab. Det er lektier, man godt gider lave. En bonus er, at læsning bliver en social aktivitet, og man får merværdi for læseindsatsen med en organiseret snak med andre læsere. Derudover får man sandsynligvis også inspiration til at læse nye forfatterskaber og bøger, man måske ikke selv havde tænkt på at samle op.

Prøv med en lydbog. Lydbøger er blevet moderne, og det forstår jeg godt. De giver en frihed til, at man kan ”læse” bøger, mens man laver noget andet: kører bil, løber, vasker gulv eller putter en baby, der har brug for en hånd på maven, mens man selv er stavnsbundet i mørket.

Højtlæsning. Mange ser tv-serier med kæresten, når der skal slappes af, men det kan også være hyggeligt at læse højt for hinanden. Det gør læsning til en fælles oplevelse, og man får noget mere at tale med kæresten om. Eneste fare er, at man let falder i søvn, især hvis det er sent på aftenen.

Lær at læse hurtigere. Brug din sparsomme tid mere effektivt. Der findes forskellige teknikker til at optimere sin læsehastighed og få mere ud af lidt. Find gode råd på nettet. Visse bøger skal dog nydes langsomt…

Hvis du virkelig vil det… Ligesom med sund mad, motion og den slags, så finder man jo tid til det, hvis det virkelig betyder noget for en. Jeg er selv imponeret over en mand, der ofte går forbi mit hus – altid bøjet over en bog, intenst læsende. Selv når det er mørkt, læser han – med en pandelampe på! Se det er en mand, der virkelig vil det. Det forekommer mig dog ikke særlig trafiksikkert, så det anbefaler jeg nu alligevel ikke.

Vigtigst og bedst: læs noget der er godt, så du slet ikke kan lade være!

Find en læseklub via dit lokale bibliotek – eller hos DR læseklubber her

Lydbøger kan findes forskellige steder:
Som abonnement hos Storytel
Til download hos fx Saxo.com
På bibliotekerne som fysiske lydbøger eller online via Ereolen

 

Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.