Aktuelt Fiktion

Yellowface er et satirisk portræt af cancel culture og en dobbeltmoralsk forlagsbranche

Yellowface

Den prisbelønnede roman Yellowface har taget verden med storm. Nu udkommer den på dansk.

Forlagsbranchen får en syngende og stærkt underholdende lussing i Rebecca F. Kuangs Yellowface. Den internationale bestseller er solgt til 14 lande, røg direkte ind på New York Times’ bestseller-liste, blev Goodreads Choice Award Winner: Best Fiction 2023 og Waterstones’ 2023 Book of the Year Shortlist. 

Kinesisk-amerikanske Rebecca F. Kuang er en af tidens mest toneangivende forfattere. Hun står også bag fantasyserien Poppy War og murstenen Babel, er uddannet i kinesiske studier fra både Cambridge og Oxford og har for nyligt opnået en doktorgrad i østasiatiske sprog og litteratur ved Yale University.

Et stjålet manuskript

I Yellowface skildrer Kuang bidende og satirisk kulturel appropriation, racisme og opportunisme i den amerikanske kulturbranche. Helt centralt handler romanen om at omskrive historien – bogstaveligt talt.

Da den mindre succesfulde forfatter June Hayward overværer, at hendes veninde og bestseller-forfatter Athena Liu bliver kvalt i en pandekage, ser hun sit snit til at stjæle Athenas uudgivne manuskript. 

Athenas bog handler om den dårlige behandling af de tusindvis af kinesiske arbejdere, der blev rekrutteret af den britiske hær og brugt som kanonføde under 1. Verdenskrig, så det er et lille benspænd, at June, i modsætning til Athena, ikke har skyggen af kinesiske aner. Bogen bliver derfor udgivet under det racemæssigt tvetydige pseudonym Juniper Song. 

Alt går godt, og bogen bliver et kæmpe hit. Men en dag bliver June kontaktet af en person på sociale medier, der ved, hvad hun har gjort, og som truer med at afsløre det hele. En gigantisk shitstorm er under opsejling… 

LÆS OGSÅ: 10 stærke romaner til den danske sommer

Yellowface er satire – og virkelighed!

Plagiat, shitstorms og en dobbeltmoralsk forlagsbranche med påtaget politisk korrekthed. Det er ikke bare en del af det satiriske plot i Yellowface. Rebecca F. Kuang trækker på egne erfaringer, når hun sætter fokus på repræsentation og kulturel appropriation i forlagsbrancen. 

“Der er så mange som June i forlagsbranchen, og den måde, de opfører sig på, er langt, langt værre, end den måde June opfører sig på. Yellowface var meget direkte påvirket af det, der foregår i forlagsbranchen,” siger Rebecca F. Kuang i interview med Los Angeles Times.

Det skriver de internationale medier om Yellowface:

“Svær at lægge fra sig. Endnu sværere at glemme.”
Stephen King

“Svidende satire om hvidt privilegie og identitet.”
The Guardian

“Knivskarp.”
Time
R.F. Kuang: Yellowface

Yellowface, RF Kuang

Nu kommer den anmelderroste New York Times bestseller Yellowface på dansk!

Athena Liu er en litterær darling og June Hayward er en nobody.

Da Athena dør i et vildt uheld, stjæler June hendes manuskript og udgiver under det racemæssigt tvetydige pseudonym Juniper Song.

Men Junes stjålne succes trues af beviser for hendes forbrydelse, og hun opdager hvor langt hun er villig til at gå for at få, hvad hun mener, at hun fortjener. Og hvad der så sker, er jo udelukkende andres skyld.

Yellowface er en sorthumoristisk syngende lussing til forlagsbranchen og sociale medier; en roman om racisme, kulturel appropriation og opportunisme og kunsten at omskrive historien – bogstaveligt talt.

Du kan købe Yellowface online hos fx Saxo.com eller i din nærmeste boghandel fra 6. september.