Fagbøger

7 gode råd om dit barns digitale liv

7 gode råd om dit barns digitale liv

Psykolog Ulla Dyrløv har speciale i børns trivsel og hjælper hver dag familier med at få gode digitale liv. Det vigtigste? At du som forælder tager ansvar. Det giver hun tips til i bogen Få styr på dit barns digitale verden.

Her er 7 gode råd om dit barns digitale liv

1. Sæt dig ind i dit barns digitale liv – og udforsk universet sammen

Hvad end det er Snapchat, Musical.ly eller Fortnite, som tiltrækker dit barn lige nu, så er det vigtigt, at du undersøger, hvad det er for et medie eller spil. Brug tid med dit barn på at tale om og undersøge de forskellige apps og platforme. De fleste børn vil være glade for interessen, og det vil forebygge ensomhed og isolation på værelset.

2. Vær kritisk over for det digitale – og lær dit barn at være det samme

Hvad ville du tænke, hvis dit barn brugte flere timer om dagen på enarmede tyveknægte? Der virker måske absurd, men mange af de apps og hjemmesider, vi bruger dagligt, minder om spillemaskiner. Vi tjekker telefonen for notifikationer igen og igen. Husk, hvis noget at gratis – for eksempel Facebook – så betaler du med noget andet. Nemlig oplysninger om dig selv, der kan bruges af annoncører.

3. Skab klare regler om skærmtid; aldrig mere end to timers spil alene om dagen

Mange børn bliver tiltrukket af skærme og vil sidde foran computer og mobil i timevis, hvis de får lov. Vær derfor klar i spyttet og fastlæg et bestemt antal timers skærmtid hver dag. Tiden er ikke til diskussion, men barnet kan være med til at vælge tidspunktet på dagen. Hvis det er et spil, eller en aktivitet i er sammen om som familie, kan skærmtiden forlænges.

4. Drop al tv og computer om morgenen – og fra en time før sengetid

Familier, der har et fast ritual om at sidde sammen over morgenmaden og tale om, hvad der skal ske i løbet af dagen, får de bedste morgener. Derfor bør både børn og voksne pakke alle skærme væk. Det samme gør sig gældende om aftenen, hvor skærmenes blå lys holder os vågne. Fælles højtlæsning er et godt alternativ.

5. Snak med dit barn om mobning på internettet og de sociale medier

Du vil som forælder næsten med sikkerhed opleve, at dit barn bruger tid på noget, du ikke har adgang til – for eksempel Snapchat-beskeder, Messenger-tråde og lukkede grupper på Facebook. Og dit barn har ret til det privatliv. En god måde at tage snakken om internetmobning er at se film eller serier, hvor det er en del af handlingen. Mange børn åbner op og taler mere frit, hvis man tager udgangspunkt i noget fiktivt.

6. Sæt en stopper for den grænseløse deling på sociale medier

Rigtig mange børn og unge deler ud af deres privatliv på sociale medier, og rigtig mange forældre deler billeder af deres børn – uden at få lov. Det er vigtigt at huske, at profiler i sociale medier ses af mange. Derfor bør man kontrollere sin trang til at dele. Barnet lærer grænserne for privatliv og deling af sine forældre.

7. Hold øje med tegn på afhængighed – for eksempel søvnproblemer, isolation og koncentrationsbesvær

Forældre, der har børn, der tilbringer rigtig meget tid foran skærmen, kan ofte fortælle, at det er sket gradvist. Først ville barnet ikke længere i klub, så holdt det op til fodbold, og til sidst tog det ikke venner med hjem mere. Du bliver nødt til at tage konfrontationen med dit barn og insistere på, at skærmtiden overholdes. Det er dit ansvar, og du gør dem en tjeneste – også når de bliver sure på dig.

De 7 gode råd er fra bogen Få styr på dit barns digitale verden – Guide til det gode onlineliv af Ulla Dyrløv.


Ulla Dyrløv, dit digitale barn, Få styr på dit barns digitale verden, Guide til de gode onlineliv, 7 gode råd om dit barns digitale liv

Hvor meget bør mit barn egentlig spille hver dag? Er det problematisk at se youtube i timevis? Og hvordan skal man egentlig opføre sig på de sociale medier?

Mange forældre (og bedsteforældre) er bekymrede for deres barns digitale liv og ved ikke helt, hvordan de skal håndtere det – eller for den sags skyld forstå det.

Det gør Få styr på dit barns digitale verden noget ved. I en praktisk og letlæselig bog guider psykolog Ulla Dyrløv forældrene igennem de mange bekymringer og faldgruber, der er, når ens barn har et digitalt liv – hvadenten barnet er fem år gammel eller en ung, selvstændig teenager.

Find Få styr på dit barns digitale verden her, eller i din lokale boghandel fra den 11. oktober 2018.

Bogen er delt sådan op, at det er nemt at bladre frem til det eller de emner eller aldersgrupper, der optager én lige nu, og hele vejen igennem er den fyldt med lister, opsamlinger og konkrete råd til aftaler og huskeregler.

Ulla Dyrløv, der bl.a. er kendt fra DR-programmet “Aldrig for sent”, har stor erfaring med børns digitale liv gennem forløb i sin psykologpraksis.