Biografier

Svend Asmussen – 100 år for fuld musik

Svend Asmussen - 100 år for fuld musik

Svend Asmussen var Danmarks mest kendte jazz-musiker. I løbet af sin karriere spillede han bl.a. sammen med Josephine Baker og The Mills Brothers og blev slået til ridder af Dannebro. I 2016 fyldte Svend Asmussen 100 år, og Lindhardt og Ringhof udgav i den anledning en flot biografi om den elskede musiker.

”Svend Asmussen er ikke blot en fantastisk jazzviolinist, hvilket han jo er kendt for i hele verden. Han er en kunstner, der ikke synes at have haft nogen begrænsning i sit virke. Han har været skuespiller og showman, sanger og multiinstrumentalist, og meget andet, og det, han har kastet sig ud i, har han gennemført med perfektionisme og en helt personlig drejning. Han har aldrig været selvpromoverende, tværtimod, og han har gennem hele karrieren forstået, at publikum har krav på at få en oplevelse.”

Kjeld Frandsen, forfatter til Svend Asmussen. 100 år for fuld musik.

 

De tidlige år

Som 7-årig fik Svend Asmussen sin første violin, og gav aldrig slip på den igen. Selvom han først var forbi tandlægestudiet og drømte om at blive skulptør og tegner, var det alligevel violinen, der blev Svend Amussenss skæbne – heldigvis.

 

ung svend asmussen
En glad Svend Asmussen i ført denimskjorte, cowboybukser og charmeklud demonstrerer perfekt bueføring. Ca. 1950.

Allerede som 19-årig, i 1935, indspillede han sin første plade i eget navn. Pladen blev en sensation og Svend Asmussens navn blev med raketfart anerkendt nationalt og internationalt. I årene efter var han involveret i et hav af musikalske projekter, og i 1938 blev han gift med sin Annegrete. De to havde passeret hinanden på Strøget i København, og Annegrete sendte Svend et blik, der i en sådan grad ramte ham i hjertet, at han fulgte efter hende helt til Vesterport, hvor han endelig fik inviteret hende ud. Det tilfældige møde mellem de to blev til 3 børn og 62 års ægteskab.

 

annegrete og svend asmussen
Svend og Annegrete Asmussen i haven foran huset i Vedbæk i 1965. Svend Asmussen var multiinstrumentalist og håndterede hjemmevant alle strygere foruden klaver, vibrafon og trommer. Her er violinen skiftet ud med celloen for en kort stund.

Karrierens højdepunkter

Ved indgangen til 1940 var Svend Asmussen blevet Danmarks mest populære jazzmusiker og i starten af årtiet indledte han et mangeårigt revy-samarbejde med Stig Lommer, debuterede som filmskuespiller og fik udgivet ikke mindre end 49 plader der blev solgt i Danmark og resten af Europa. Svend Asmussen rejste verden rundt, medvirkede i et utal af tyske radio – og tv-produktioner, komponerede filmmusik og lagde stemme til en række elskede tegneseriefigurer som filurkatten i Alice i eventyrland fra 1951 og Kong Loui i Junglebogen fra 1967. I denne periode blev han også inspireret af de amerikanske beat-tendenser og dannede trioen Swe-Danes, som han selv beskriver som sin karrieres højdepunkt.

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=U_eqZjVQpOQ[/embedyt]

Swe-Danes optræder i Georgia, 1962. 

Swe-Danes, der udover Svend Asmussen bestod af Ulrik Neumann og Alice Babs turnerede i London, Bruxelles, Frankfurt og ikke mindst USA. I samme periode blev Svend kaldt til Paris for at indspille en plade med legenden Duke Ellington.

 

Mere kærlighed og mere musik

I 2000 døde Annegrete, og Svend Asmussen stoppede kort tid efter med at spille musik. I 2002 fandt kærligheden dog igen vej, da han mødte den 59-årige Ellen Bick Meier, der gav Svend Asmussen lysten til musikken tilbage. De to blev gift kort efter. Det var først i 2010, som 94-årig, at han indstillede sin karriere efter en blodprop.

 

Svend Asmussen
Svend Asmussen og Ellen Bick Asmussen. En sommerdag i juni 2014 på udflugt til Gilleleje Havn.

For Svend Asmussen handlede livet om musik. Han formåede at kaste sig over næsten alle genrer med enorm dygtighed og entusiasme. Han kunne måle sig med de allerbedste musikere i verden, og hans indflydelse på jazzen har været af afgørende betydning.

Tak for musikken!

Vil du læse mere?

Du kan købe biografien Svend Asmussen. 100 år for fuld musik her.

svend-asmussen