Børnebøger Carlsen Sebastian Klein

Sebastian Klein: Naturen er fantastisk, for den lærer dig hele tiden noget nyt

sebastian klein

Når man først åbner porten til zoologiens verden, er det som at åbne en skattekiste af nærmest uudtømmelig viden og unikke oplevelser. Det fortæller Sebastian Klein, der aldrig er holdt op med at være fascineret af dyr, og som stadig savner gepardplakaten fra børneværelset.


Et af Sebastian Kleins første barndomsminder er, at hans far og onkel maler elefanter på hans væg. Et andet barndomsminde er, at han brugte de 100 kroner, han havde fået i fødselsdagsgave af sin mormor på at støtte Verdensnaturfonden. Den søde dame bag disken gav ham en plakat med en flot gepard på. Plakaten kom til at hænge i mange år på Sebastian Kleins værelse.

“Hvis jeg skal være helt ærlig, så kan jeg godt stadig savne den plakat,“ fortæller han.

Farlige kattedyr fascinerer

Sebastian Kleins interesse for dyr er nemlig ikke blevet mindre med alderen – den har fulgt ham hele livet og har budt på et væld af spændende dyreoplevelser. Især de store kattedyr som tiger, løve og gepard har en stor plads i Sebastian Kleins hjerte.

“Det er lidt ligesom med racerbiler og fodboldspillere og alle de her interesser, man kan have som barn. Jeg har altid søgt ekstremerne, når jeg har beskæftiget mig med dyr. Hvem er den hurtigste, hvem er den største, hvem er den stærkeste. Hvem kan springe længst, hvem har de største tænder, hvem har mest gift – farlige dyr har altid fascineret mig,” fortæller Sebastian Klein, der inden dette interview netop er hjemvendt fra en tur til Himalaya, hvor han håbede på at se sneleoparden.

LÆS OGSÅ: Få styr på dyr med Sebastian Klein – bøger til dyreglade børn

“Man tager ikke op til det vildt kolde sted for at muntre sig. Det gør jeg kun, fordi jeg har en kæmpe passion.”

Naturens mysterier

Det er ikke, fordi der er noget galt i at have en glødende passion for fodbold, Pokémon eller Harry Potter. Men ifølge Sebastian Klein, så kan en interesse for dyr åbne en port indtil en større verden:

“Zoologien og naturen gemmer på så mange mysterier og uopklarede spørgsmål, at vi hele tiden lærer nyt. Det er noget af det, der er så spændende,” forklarer han.

“Der er utrolig mange ting, vi ikke aner og ikke har begreb om, når det gælder dyr. Hvordan taler dyr med hinanden? Hvordan finder dyr vej? Hvorfor agerer dyr, som de gør, og hvorfor er naturen indrettet, som den er? Vi er måske i nærheden af at forstå det, men vi er slet ikke nået i mål,” siger Sebastian Klein og understreger, hvor meget vi har lært på bare 50 år, og hvordan vi nok om 50 år vil sige, at vi slet ikke vidste noget i dag.

David Attenborough, Poul Thomsen, Bent Jørgensen og Bengt Holst er nogle af de mennesker, der har imponeret Sebastian Klein med deres viden, og han er glad for, at der er kommet endnu flere dygtige dyreformidlere til.

“Det gælder bare om, at der er nogen, der skal give deres viden videre. Så vi allesammen kan blive lidt klogere.”

Den klamme edderkop 

“Adr, en klam edderkop!”

Det er ikke sjældent, at både børn og voksne råber det lettere hysterisk. Problemet er, at vi ikke ved noget om edderkoppen, der kravler rundt ved afløbet. Men ifølge Sebastian Klein sker der noget, når vi bliver klogere på dyrene og insekterne omkring os:

“Så bliver vi også bedre til at forstå den verden, vi lever i.”

Måske bliver vi også nysgerrige efter at forstå, hvorfor den har så mange ben, og hvordan den bruger de små hår på kroppen til at sanse, og at dens otte øjne kun kan kende forskel på lys og skygge.

Vi elsker kun det, vi kender

Med serien om Verdens 100 og mange andre bøger om dyr sørger Sebastian Klein for spændende viden om dyr formidlet på underholdende vis til børn i alle aldre. Der er en grund til, at det er vigtigt for ham:

“Vi elsker kun det, vi kender. Jeg skriver de bøger, så andre også kan lære dyrene at kende og holde af dem, som jeg holder af dem. Med det formål at vi i sidste ende passer rigtig godt på dyrene.”

Forældre kan dog godt glemme alt om at presse deres børn med i skoven for at givem dem en glødende interesse for dyr. Det har Sebastian Klein selv opgivet med sine egne børn. Det kan derimod være en god ven, som gør, at man får lyst til at gå til spejder eller vil blive klogere på krybdyr.

LÆS OGSÅ: Forrygende fagbøger til børn, der vil vide alt om alt

“Det er godt, hvis man kan have en interesse sammen med nogen. Der er ikke noget kedeligere end at interessere sig for noget helt alene og ikke have nogen fæller at dele det med.”

Gå på opdagelse som en detektiv

Sebastian Klein har altid en kikkert i sin taske. Det er det vigtigste redskab til ikke at gå glip af spændende dyreoplevelser, især når man som Sebastian Klein har en ekspertise i fugle.

Fugleinteressen opstod lidt ved et tilfælde, for Sebastian Klein var egentlig på den mission, at han ville se en ræv i naturen. Det er ikke helt let, så mens han ventede på ræven, opdagede han, at der var mange spændende fugle i skoven. Hvis man først åbner øjnene og leger dyredetektiv, er det svært ikke at opleve noget i naturen.

“De oplevelser, du får i naturen, er unikke. Hvad gemmer sig bag det hjørne, hvad ligger der under den sten eller nede i den sø? Det er kun en selv, der kan gå på opdagelse og finde ud af det.”


Gode redskaber til at lære naturen at kende

Mobiltelefonen er blevet et vigtigt redskab, for kombineret med kunstig intelligens er den blevet skarp til at identificere naturen omkring os. Her er Sebastian Kleins tre bud på apps, der kan åbne op for naturen.

Tre apps der kan give gode naturoplevelser:

Merlin Bird – kan genkende forskellige fuglelyde, så du ved, hvilke fugle der er i naturen, når du for eksempel står i skoven.
iNaturalist – kan identificere planter og dyr omkring dig ved hjælp af et foto – oplysningerne kan blive delt af forskere.
Arter – indberetning – med arter.dk’s feltapp kan du registrere arter, når du finder dem i naturen.


Læs mere om Danmarks 100 skøreste historier om dyr i zoo

Sebastian Klein: Naturen er fantastisk, for den lærer dig hele tiden noget nyt

Sebastian fortæller de vildeste historier fra danske zoologiske haver.

En flodhest, der æder et gebis, en sort panter, som stikker af, og en gæst, der ikke skulle have rakt hånden ud til en bjørn. 

Sebastian Klein har været på tur rundt hos de danske zoologiske haver for at få de allervildeste historier fra de helt gamle dage og op til i dag. Dem fortæller han her, og de er både grumme, sjove og virkelig vilde. 

God fra omkring 6 år.

Du kan købe Danmarks 100 skøreste historier om dyr i zoo online hos fx Bog&idé eller i din nærmeste boghandel fra d. 28. november.




Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.