Saga Skønlitteratur

Sådan blev Jan Stage en forfatterlegende

Sådan blev Jan Stage en forfatterlegende

Journalist, essayist, krigskorrespondent, tegneseriefigur, digter og forfatter. Den eventyrlystne Jan Stage var aldrig bange for at prøve nye grænser af, og det har gjort hans forfatterskabt helt unikt.

Tekst af: Mariah Leitisstein

Det er det færreste forfattere, der kan sige, at de også er en tegneseriehelt. Men det kan Jan Stage. Hans liv, journalistik og romaner rummer nemlig spænding og eventyr nok til, at det uden problemer kan udgøre en grafisk dramatisering i form af en tegneseriebog. Men virkelighedens Jan Stage er meget mere. Han har nemlig på én gang formået at skabe sig et navn som en højt respekteret krigskorrespondent, journalist og forfatter, hvor han inden for hvert felt fortæller historier, der skal redde os fra det, han kalder det kollektive erindringstab.

Kains alternativ Jan StageDon 'Che' Guevaras verdenNeptun-komplottetI morgen min venHavana tur returSaltsøen_2

Udsendt til verdens største brændpunkter

I journalistikken er han en hård hund, der ikke er bange for at løbe forrest. Som ung kommunist tager han i 1963 til Cuba, hvor han bor i mange år, indtil han bliver omrejsende korrespondent for både Information og Politiken. Hans arbejde som journalist sender ham til flere af verdens største brændpunkter, hvorfra han først og fremmest skriver krigsreportager. Men det er også gennem sit arbejde, at han lader sig inspirere og indhenter materiale til sine mange politiske spændingsromaner.

KrigskorrespondentSignatur Jan StageVidne til historienI herskerens spejlVindløberen2

Fra digte til spændingsromaner

Som forfatter markerer han sig med søgende karakterer af en næsten filosofisk art. De første digte, han skriver, optræder i kunst- og lyriktidsskriftet Hvedekorn, og i 1985 udkommer hans første roman “Fare, fare krigsmand“. Hans sidste roman “Den cubanske fælde” udkommer i 2002 – et år inden hans død i 2003. Derimellem er han forfatter til en lang række bestsellerromaner som fx “Tre dage før regnen” (1992), “De andres krig” (1997) og “Tilfældets kyst” (1998). Her møder vi blandt andre vicekommissær Arne Sehested, der optræder i flere af Stages romaner, og som giver en spændende indsigt i nervepirrende efterforskninger og anspændte verdenssituationer.

Den cubanske fælde KopieFare, fare krigsmandTre dage før regnenTilfaldets kystDe andres krigØje for øje

Et prisvindende forfatterskab

Jan Stages liv var turbulent, omskifteligt og fyldt med eventyr, og det er alt sammen noget, der skriver sig tydeligt ind i hans forfatterskab. Han fortæller med en stærk sans for det historiske, det virkelige og det politiske. Men han skriver samtidig også med en tydelig kærlighed for de litterære detaljer. Så hvis du holder af forfatterskaber som Ernest Hemingway, John le Carre og Graham Greene, kan du roligt give dig i kast med Jan Stages værker

Jan Stage modtog bl.a. Dansk Forfatterforenings Fredspris samt Publicistprisen i 1994 for romanen “Asken brænder”. Læs eller genlæs Jan Stages forfatterskab her.