Børnebøger

Annegerd Lerche Kristiansen om Petras dagbog: Vi har brug for sjove bøger med piger i hovedrollerne

petras dagbog

Petras dagbog er en humoristisk fortælling om den fandenivoldske Petra, der drømmer sig langt væk fra sin hjemby, Vesterkøbing.

Petra har store planer og masser af selvtillid. Hun er aldrig bange for at sige sin mening, også selvom drengene i klassen kalder hende navne, og hendes bedste veninde har droppet hende til fordel for de populære piger i klassen.

Læs med her, hvor forfatter Annegerd Lerche Kristiansen fortæller om at skrive om alvorlige emner med masser af humor – og om hvorfor vi mangler sjove bøger med piger i hovedrollerne.

Vil du ikke starte med at introducere os for din hovedperson, Petra?

Petra er en 13-årig pige, der har kæmpestore drømme. Hun synes selv, hun bor i en alt for lille by, der ligger alt for langt væk fra alting. Hvis det stod til hende, boede hun i København eller endnu bedre i Hollywood. Petra vil nemlig være en verdenskendt skuespiller.

Hun tror fuldt og fast på, at hendes store gennembrud kommer lige om lidt, for skolen er ved at sætte et teaterstykke op, og der dukker helt sikkert en talentspejder op til premieren og opdager hende.

LÆS OGSÅ: Så er der Sol over indre by! Ny bog i prisbelønnet serie

Samtidig kan Petra slet ikke få skolens populære dreng, August, ud af hovedet. Han siger godt nok ikke så meget, men han ser fuldstændig uimodståelig ud, når han triller rundt på sit skateboard. Og mon ikke han snart får øjnene op for hende?

Petra har i det hele taget rigtig meget selvtillid. Hun tror på sig selv – nogle gange måske lidt for meget. Men selvom hun ikke er populær, og selvom drengene i klassen er stride ved hende, tør hun være sig selv. Faktisk kan hun ikke vente med at vise dem alle sammen, hvilken stjerne hun altid har været. På den måde synes jeg, hun er en god rollemodel.

Petra oplever ret mange hjerteskærende ting i løbet af bogen, som også er en fortælling om at føle sig udenfor fællesskabet og savne sin bedste veninde. Men selvom det sommetider ser lidt sort ud for Petra, er fortællingen fyldt med humor. Kan du fortælle lidt om at skrive humoristisk – også om svære emner?

Jeg synes ofte, der kan være en opfattelse af, at sjove bøger er lidt overfladiske. Det passer selvfølgelig slet ikke. Man kan sagtens skrive om hjerteskærende emner på en sjov måde.

Der sker mange svære ting i Petras liv. Hun har en sorg over at have en far, hun aldrig har kendt, og en sorg over at have mistet sin eneste og bedste veninde til den populære pige i klassen. Men det betyder ikke, at Petras liv er trist. Hun er en hel karakter, og hun oplever både gode og dårlige og virkelig sjove ting. Det ville jeg fortælle om på en humoristisk og relaterbar måde.

Hvorfor er det vigtigt for dig, at der også er sjove bøger, der har piger i hovedrollen – ligesom Petra?

Jeg synes, der mangler sjove bøger med piger i hovedrollerne. Der findes masser af sjove bøger om drenge, men jeg har savnet at læse om en fandenivoldsk pige, der synes, at hun er god nok, præcis som hun er.

Hvis man for eksempel kigger på de nominerede i Orla Pris-kategorien ‘Bogen, der fik mig til at grine’ gennem de seneste år, så har laaaangt de fleste af bøgerne drenge i hovedrollerne. Der er meget, meget få, hvor hovedpersonen er en pige.

Jeg tror næppe, det skyldes, at sjove bøger om drenge er langt bedre end sjove bøger om piger, men at der mangler humoristiske bøger til målgruppen om pigeliv … Det vil jeg rigtig gerne være med til at lave om på – og slå et slag for, at piger (også) er megasjove! Piger kan være alting i hele verden, så selvfølgelig kan de også være sjove, og selvfølgelig skal de også have masser af sjove bøger, som de kan spejle sig i.

Hvorfor valgte du at skrive bogen i dagbogsform?

Jeg skrev selv dagbog, da jeg var barn, og jeg læste også tonsvis af bøger i dagbogsgenren.

Jeg tror, at en af grundene til, at jeg så godt kan lide dagbogsformatet, er, at det giver et helt ufiltreret blik ind i et pigeliv. Man kommer helt tæt på hovedpersonen, og samtidig er der noget dejligt uperfekt over en dagbogsbog. Petra er 100 procent ærlig og går ikke op i at fremstå perfekt eller sympatisk, for det er jo hendes dagbog, som hun bare skriver til sig selv. Derfor har hun ingen facader oppe.

Desuden lægger dagbogsformen op til en masse sjove misforståelser. Petra skriver for eksempel meget i sin dagbog om den dreng, hun er vild med, og hun er helt sikker på, at han snart bliver vild med hende. Som læser sidder man jo og ryster på hovedet og tænker: ”Petra, det kommer ikke til at ske, det der.”

I Petras dagbog glider Petra fra sin allerbedste veninde, Selma, der i stedet bliver veninder med de populære piger i klassen. Hvorfor er oplevelsen af at miste en god veninde så central i fortællingen?

Man får knust sit hjerte flere gange i løbet af et liv, men for mange er den første hjertesorg, når en ven eller veninde vælger en fra. Jeg gled selv fra min bedste veninde i folkeskolen, og jeg skrev ikke om andet i min dagbog i et helt år.

LÆS OGSÅ: Camping, kaos og kærlighed. Happy Camper er en sjov og rørende serie til tweens

Der sker så utroligt meget på vennefronten, når man er 13 år gammel. Det er en brydningstid, og ofte ender gode veninder med at udvikle sig i hver sin retning. Den følelse af tab vil jeg gerne tage seriøst, for det føles meget alvorligt og ægte, når man er barn.

Petra drømmer sig laaangt væk fra sin hjemby Vesterkøbing, og der er nok mange, der er vokset op i provinsen, der kan genkende den følelse. Er du selv vokset op i et ’Vesterkøbing’?

Jeg kommer ikke fra en flække, som Petra gør. Men fornemmelsen af at man stadig ikke er den person, man drømmer om at blive, og at det liv, man gerne vil leve, venter på en derude et sted – sådan kan jeg huske, at jeg også havde det. Og sådan tror jeg, at mange kan have det, uanset hvor de bor i landet.

Det fede ved Petra er, at selvom hun glæder sig til at flytte langt væk, tør hun faktisk alligevel at være sig selv. Hun går i farverigt tøj og er ikke bange for at sige sin mening. Det turde jeg ikke, da jeg var på hendes alder – jeg var slet ikke lige så sej som Petra!

Håber du, at Petra kan være en inspiration for alle de børn og unge, der ikke tør være helt sig selv?

Helt sikkert! Petra synes, hun er god nok, som hun er – hun synes faktisk, hun er helt fantastisk. Det er jo en rigtig god egenskab at have, og en man godt kunne unde virkelig mange. Jeg ville ønske, at jeg selv havde været mere Petra-agtig som barn i hvert fald.

Det er vildt befriende at turde sige: ”Det er fuldstændig lige meget, hvad alle de andre siger, for jeg er skøn, som jeg er.”


Petras dagbog

Annegerd Lerche Kristiansen, Petras dagbog - drama, drama (og mere) drama

Petra har en stor drøm: hun vil have hovedrollen i det teaterstykke, som skolen sætter op og wush, så er det væk fra den kedelige by, Vesterkøbing, hun bor i.

Ud i verden og være berømt skuespiller, blive veninder med andre skuespillere og måske endda blive kæreste med en af dem. Det søde liv.

Men alt for mange ting sker i Vesterkøbing. En dum veninde forsvinder, og en ny dukker op. Og så er der en sød dreng på teateret. Måske kan Vesterkøbing også et eller andet. 

God fra omkring 9 år

Du kan købe Petras dagbog – drama, drama (og mere) drama online eller i din nærmeste boghandel.