Julegaver: 10 gode bøger du kan give i julegave

Leder du efter den perfekte julegave til dig selv eller en, der elsker at læse? Vi har samlet 10 gode bøger du kan give i julegave til inspiration.

Blækhat af Sissel-Jo Gazan

blækhat, sissel-jo gazan, julegaveide, julegaveinspiration, julegaveguide
Rosa vokser op i Aarhus i 80erne blandt hippier, graffitikunstnere, BZere og venstreradikale. Som voksen forsker Rosa i street art og har specialiseret sig i den anonyme street art-kunstner Blækhat, der provokerer og fascinerer hele verden med sin humoristiske, politiske kunst. Efter et forlist kærlighedsforhold rejser Rosa i Blækhats fodspor og ender i Berlin, hvor hun pludselig kommer meget tæt på gåden om, hvem hun selv er.

Blækhat er en rørende og overraskende roman om familiehemmeligheder, om oceandybe venskaber og livskraftig kærlighed og om de politiske ekstremer, der enten skiller os ad eller binder os sammen.

LÆS OGSÅ: Sissel-Jo Gazan er tilbage med romanen Blækhat.

Du kan købe Blækhat online her eller hos din lokale boghandler

Da blev jeg Døden af Steffen Jacobsen

da blev jeg døden, steffen jacobsen, julegaveide, julegaveinspiration, julegaveguide
Historisk spændingsroman om kapløbet om at skabe verdens første atombombe.

LOS ALAMOS, JULI 1945. I et ørkenlandskab i New Mexico kæmper en række af verdens førende atomforskere med at konstruere det våben, som vil ændre verden for altid. Deriblandt Niels Bohr og en ung dansk ingeniør, David Adler.

For David Adler bliver kapløbet om at udvikle atombomben et personligt drama om magt, hemmeligheder og kærlighed. Ligesom Niels Bohr må Adler træffe et valg i et moralsk dilemma med uoverskuelige konsekvenser.


LÆS OGSÅ
: Steffen Jacobsen: Fra læge til krimiforfatter.

Du kan købe Da blev jeg Døden online her eller hos din lokale boghandler

En velbevaret hemmelighed af Jeffrey Archer

jeffrey archer, en velbevaret hemmelighed, clifton-krøniken, julegaveide, julegaveinspiration, julegaveguide

London, 1945. Englands befolkning holder vejret, mens Overhuset voterer om det er Harry eller Giles, der er den retmæssige arving til Barrington Shipping Line.
Harry vender tilbage til Amerika for at promovere sin nyeste roman, mens Emma leder efter en lille forsvunden pige, hvis sande identitet for alt i verden skal holdes hemmelig.
Parlamentsvalget står for døren, og Giles skal forsvare sit sæde i Underhuset men bliver chokeret, da han opdager, hvem modkandidaten er, og i sidste ende bliver det Sebastian Clifton, der må afgøre sin onkels skæbne.

En velbevaret hemmelighed er tredje bind i Clifton-krøniken, en episk fortælling om magt, forræderi og familiebånd.

LÆS OGSÅ: Storslået og medrivende familiesaga af Jeffrey Archer.

Du kan købe En velbevaret hemmelighed online her eller hos din lokale boghandler

Peters kærlighed af Mich Vraa

peters kærlighed, mich vraa, julegaveide, julegaveinspiration, julegaveguide

Den 14. juli 1827 tiltrådte Peter von Scholten embedet som generalguvernør på Sankt Croix i Dansk Vestindien.

Præcis enogtyve år senere, den 14. juli 1848, forlod han øen i ly af mørket for at sejle til Danmark for sidste gang. Elleve dage forinden havde han – omgivet af mange tusind bevæbnede oprørere og imod den danske konges og regerings ønske – endelig sagt de ord der gjorde en ende på slaveriet i Dansk Vestindien: Now you are free!

Peters kærlighed bygger videre på handlingen i Mich Vraas prisnominerede og anmelderroste roman Haabet fra 2016.


LÆS OGSÅ
: Litterær retfærdighed til historien om Dansk Vestindien.

Du kan købe Peters kærlighed online her eller hos din lokale boghandler

Hvor der er fugle af Maren Uthaug

hvor der er fugle, maren uthaug, julegaveide, julegaveinspiration, julegaveguide

En slægtsroman om kærlighed og indavl.

For at redde sin mor må Johan gifte sig med Marie, selv om han elsker Hannah. De bosætter sig på et fyrtårn to havmil fra byen Uthaug i Norge, hvor det blæser så meget, at deres børn må bindes fast for ikke at blæse i havet. Sønnen tror, han er en kalv, datteren er besat af mænd, Marie lugter forkert, og Johan sidder i toppen af fyrtårnet og føler sig bedraget af livet. Men som historien skrider frem, bliver det mindre og mindre sikkert, hvem der egentlig bedrager hvem.

LÆS OGSÅ: From Uthaug with love.

Du kan købe Hvor der er fugle online her eller hos din lokale boghandler

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard

Julegaver: 10 gode bøger du kan give i julegave

Thomas Korsgaards debutroman er et portræt af en familie i økonomisk krise – set med et barns øjne.

Hvis der skulle komme et menneske forbi følger en familie på en gård lidt uden for Skive i Midtjylland. Faderen er ved at gå fallit og må låne penge af sin succesfulde storebror, der tilsyneladende gladeligt låner familien penge, men kræver både taknemmelighed og kontrol til gengæld. Moderen bruger dagene på at kæderyge foran computeren, mens hun spiller internetkasino. Børneflokken er – ligesom faderens mange hunde, som løber vildt om på gårdspladsen – overladt til sig selv.

Bogen er baseret på forfatterens egen opvækst.


LÆS OGSÅ
: En roman er en roman er en roman.

Du kan købe Hvis der skulle komme et menneske forbi online her eller hos din lokale boghandler

4 3 2 1 af Paul Auster

Julegaver: 10 gode bøger du kan give i julegave

Den 3. marts 1947 bliver Archibald Isaac Ferguson født på Beth Israel-hospitalet i Newark, New Jersey. Han er første og eneste barn af Rose og Stanley Ferguson, og fra det øjeblik han kommer til verden, tager familien Fergusons liv fire samtidige og uafhængige retninger.Hver af de fire versioner af Ferguson bliver tryllebundet af den skønne og mageløse Amy Schneiderman, og hver af de fire Ferguson’er får hver deres egen helt enestående relation til hende. Som læser følger man hver Ferguson i medgang og modgang. Forskellige liv og dog det samme.

Paul Austers roman 4 3 2 1 er intet mindre end et mesterværk.

LÆS OGSÅ: Paul Austers første roman i syv år udkommer nu på dansk.

Du kan købe 4 3 2 1 online her eller hos din lokale boghandler

Den der ser af Herbjørg Wassmo

Julegaver: 10 gode bøger du kan give i julegave

Den der ser er en stor episk beretning om Dina og hendes slægt, og den ligger i forlængelse af romanerne Dinas bog, Lykkens søn og Karnas arv. 

Den der ser er en roman om skyld, genforening og tilgivelse samt fortsættelsen på historien om Dina Grønelv og hendes efterkommere. Historien om den karismatiske kvinde Dina har siden udgivelsen af Dinas bog i 1989 fascineret adskillige generationer af læsere.

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i Wassmos forfatterskab.

Du kan købe Den der ser online her eller hos din lokale boghandler

Tjenerindens fortælling af Margaret Atwood

Julegaver: 10 gode bøger du kan give i julegave

Tjenerindens fortælling er en grusom beretning fra den nære fremtids USA, der er blevet til diktaturet Gilead. De få fødedygtige kvinder, der er tilbage, efter at forurening har gjort befolkningen steril, er blevet placeret hos samfundets magtelite. De skal sørge for, så slægten videreføres. Hvis tjenerinderne nægter, straffes de med døden.

Tjenerinden Offred er blevet anbragt i huset hos en af det totalitære samfunds spidser og hans kone. Men den undertrykkende stat kan ikke udslette Offreds længsler og ønsker.

LÆS OGSÅ: Margaret Atwood hitter på skærm og papir.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online her eller hos din lokale boghandler

Niksen af Nathan Hill

Julegaver: 10 gode bøger du kan give i julegave

Samuel var 11 år, da hans mor forlod ham. Han har ikke set hende i tyve år, da hun pludselig er på alles læber efter at have kastet sten efter en republikansk præsidentkandidat. Medierne beskriver Faye som en radikal hippie med en broget fortid i Chicagos protestbevægelse i 1968, men så vidt Samuel ved, var hans mor en helt almindelig pige fra Iowa, der giftede sig med sin ungdomskæreste. Hvem er hun egentlig – og hvorfor forsvandt hun ud af hans liv?

Da Samuel begynder at grave i sin families historie for at skrive en sensationel bestseller om sin mor, Hippie Terroristen, finder han hemmeligheder, der tvinger ham til at se både Faye og sig selv i et nyt lys.

NIKSEN er en satirisk og bevægende roman om familie, politik, kærlighed – og tilgivelse.

LÆS OGSÅ: Nathan Hill: At skrive skal være som at passe en have.

Du kan købe Niksen online her eller hos din lokale boghandler

Se også vores andre julegaveguides:

Måske leder du efter en god bog til dig selv i juletiden? Dyk ned i vores boganbefalinger 2023/2024.