Erotik Saga Skønlitteratur

Hans Jørgen Lembourn: journalist, politiker og forfatter

Hans Jørgen Lembourn: journalist, politiker og forfatter

Tekst af: Nanna Schmidt

”Stemmen. Det første, han mødte, var hendes stemme.” Sådan begynder Hans Jørgen Lembourns måske(!) selvbiografiske roman om mødet med den ikoniske filmstjerne Marilyn Monroe. Romanen, der er utraditionel for Hans Jørgen Lembourns forfatterskab, strækker sig over de 40 dage, hvor en almindelig dansk mand forelsker sig i den mest berømte kvinde i 1950’ernes Hollywood.

Bag facaden

Hans Jørgen Lembourn (1923-1997) uddanner sig til cand.polit. og arbejder bagefter som journalist i en årrække. Hans journalistiske virke bringer ham til Grækenland, hvor han rapporterer fra borgerkrigen (1946-49). I slutningen af 1950’erne arbejder han i New York som journalist. Her møder han Marilyn Monroe, et møde som romanen “40 dage med Marilyn” bygger på. I romanen forsøger fortælleren Hans at overtale Marilyn til at medvirke i en film. Men Hans forelsker sig i hende, og opdager, at hun er andet end sin smukke facade: ”Hun var bleg. Han kunne ikke se gennem solbrillerne, om hun var sort under øjnene, men hun så ud som om hun var det. Hun så ikke ud til at have det godt.” Gennem Hans kommer vi bag om ikonet Marilyn Monroes glitrende overflade.

HJL_SamtaleOmNattenHJL_HvadLaverDuEgenligtIMinSeng_Udkast3HJL_40dageMedMarilyn_UdkastHJL_BalladenOmFrederik_Udkast

Den erotiske side af livet og relationen mellem mænd og kvinder optager i det hele taget Hans Jørgen Lembourn i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne. Interessen resulterer i titlerne “Samtale om natten” (1964) og “Hvad laver du egentlig i min seng?” (1971). I 1969 udkommer “Balladen om Frederik, Johannes og mig”, som handler om tre unge mænd i tyverne og deres udskejelser i både ind- og udland: “Da jeg var gået til ro i det gæstetelt, man havde anvist mig, blev teltdøren løftet forsigtigt og en overordentlig henrivende lille dame viste sig. – Jeg hedder Loluta, sagde hun og bukkede meget dybt.”

I krig og kærlighed 

Lembourn, som havde rapporteret fra den græske borgerkrig, skriver sin første roman “Sandhedens Forbandelse” (1950) om sine oplevelser i Grækenland. Romanen skildrer journalisten Erik Finnes oplevelser under borgerkrigen og ikke mindst hans møde med kærligheden. Hvis man har læst Isabel Allendes forfatterskab, vil man kunne lide “Sandhedens Forbandelse, som med sin blanding af politiske krigssituationer og romance minder om den chilenske forfatters romaner. Krig er også et tema i Hans Jørgen Lembourns anden roman, “Se dig ikke tilbage” (1953), der er en del af en trilogi, som omhandler Anden Verdenskrig i Danmark og den danske modstandsbevægelse.

HJL_SeDigIkkeTilbageSandhedens forbandelse_ebookHJL_HoldFastereOmMigHJL_VedDaggry_Udkast

Politisk engagement

Ud over at være journalist var Hans Jørgen Lembourn medlem af Det Konservative Folkeparti fra 1964-1977. I 1977 forsøger Lembourn at stifte sit eget liberale parti. Fra 1971-1981 er Lembourn formand for Dansk Forfatterforening og i 1973 bliver Lembourn gift med operasangerinde og filmskuespillerinde Ellen Winther Lembourn. Ellen Winther Lembourn er  blandt andet kendt for sin rolle som Minna Varnæs i tv-serien “Matador” (1978-1982) og fra operaopsætninger på Det Kongelige Teater. Parret lever sammen frem til Lembourns død i 1997.

Find Hans Jørgen Lembourns titler her.