Historie Indefra

Forlaget med 4G: Gyrith, Gerda, Grethe og Gertrud

Forlaget med 4G: Gyrith, Gerda, Grethe og Gertrud

Det er en statistisk umulighed: Der er ikke noget barn, som er blevet døbt Gyrith i Danmark siden 1990, og der findes kun 16 ialt i hele landet. Og selv om der var 11 piger, som blev døbt Gerda i 2015, og der faktisk er knapt 9.000 borgere i Danmark, som lyder dette navn, så er det stadig primært blandt ældre, man skal lede efter Gerda. Gertrud var et meget populært navn i vikingetiden, mens Grethe er mere almindeligt end de andre, og der er ca. 15.000 som hedder det i dag. Men der er ikke mange nye som kommer til og fælles for alle fire navne er, at de har en lovende fremtid bag sig.

Alligevel kan Lindhardt og Ringhof fremvise et pragteksemplar af hver: Både en Gyrith, en Gerda, en Grethe og en Gertrud.

Gyrith: (gammelt nordisk navn, som betyder gud og smuk) Mest populært fra 1920-1929.

“Telefonsælgere kalder mig ikke ved mit navn, når de ringer, for de kan ikke finde ud af det. Et par enkelte har grebet til panikløsningen og kaldt mig Berit. SÅ lægger jeg altså på. Jeg havde engang kæreste, som ringede hjem til sin mor og fortalte, at han havde mødt en pige, der hed Gyrith. Hans mor prøvede virkelig at holde panikken ude af sin stemme, da hun spurgte: ”Nå – er hun så fra … Tyrkiet?”,” fortæller Gyrith Ravn, pressekoordinator.

Gerda: (betyder gavmild) Mest populært fra 1910-1929 og et decideret modenavn i slutningen af 1800 tallet:

“Da jeg var teenager og nogle år frem, var jeg ikke så glad for navnet – også fordi folk ikke kendte det og bad mig om at gentage det, når jeg stod til fester og skulle råbe mit navn igennem musikken. ”Ai, helt ærligt. Hvad hedder du rigtigt?”. Så i en periode kaldte jeg mig ”Katrine”, når jeg var ude i nye sammenhænge, med folk jeg ikke regnede med at møde igen,” fortæller Gerda Boisen, pressekoordinator.

Grethe: (tysk kortform af Margrethe, som betyder perle) Mest populært fra 1920-1939, hvor det var et modenavn i København og på Lolland-Falster.

“Jeg bruger altid et fake name, når jeg får lagt tøj til side i butikker. Gider ikke gentage mit navn syv gange, før de forstår det (ekspedienterne tror altid jeg hedder Rikke – eller alternativt Mette),” fortæller Grethe Bjerregaard Schafranek, redaktør, L&R Digital.

Gertrud: (betyder spyd og kraft). Sankt Gertrud var god mod vejfarende – og mus og rotter. Mest populært fra 1900-1919. Mest almindeligt på Fyn i dag.

“At hedde Gertrud i Køge i 80erne var belastende. Kombineret med et hjem fuld af afrikanske artefakter, gulvtæppebelagte lofter, RAP-sko og lakridsrod som slikerstatning har navnet helt klart været med til at overbevise mig om, at vi i familien Hübertz Smith ikke er som de andre,” fortæller Gertrud Smith, markedschef.

Lindhardt og Ringhof satser selvfølgelig på at opruste til 5G snarest, eventuelt med en Gudrun, Ghita eller Gurli.