Ane Riel Danske romaner Fiktion Prisbelønnede romaner Skønlitteratur

Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Ane Riel Novellesamling Små stød

Ane Riel er ikke som forfattere er flest. Selvom den kommende novellesamling Små stød er hendes femte bog (og første novellesamling), har hun allerede modtaget både stjernedrys og prisregn i en nærmest uhørt grad.


En bekymret assurandør ser sig nødsaget til at ombringe sin hattestjælende hustru. Et kvindeligt litteraturselskab får besvær med at holde jordforbindelsen efter at have læst en stærk opløftende selvhjælpsbog, og et barn ser sine forældres Michael Kvium-malerier blive levende.

I sine romaner og noveller portrætterer Ane Riel et broget univers af skæve eksistenser og sætter spørgsmålstegn ved, hvad der egentlig er normalt. Og Ane Riels litterære løbebane er da også anderledes end de flestes.

“Du skal da skrive en roman”

Ane Riel (f. 1971) drømte aldrig om at blive forfatter. Jovist viste hun allerede som barn evner for at skrive med sine usædvanligt fantasifulde fristile, men Riel havde fokus på sit tegnetalent og forestillede sig, at hun skulle være børnebogsillustrator som sin mor.

Ane Riel, Bæst, Harpiks, Slagteren i Liseleje
Photo credit: Lærke Posselt

Sådan blev det ikke. I første omgang fordi Riel valgte at søge ind på kunsthistoriestudiet ved Aarhus Universitet, som hun dog efter tre år valgte at afbryde. Hun savnede at udfolde sig kreativt, og derfor besluttede hun i 1995 sig for at flytte til København og søge ind som illustrator på Danmarks Designskole. Det blev til et afslag.

I virkeligheden var det måske også for det bedste. I løbet af sin tid på kunsthistoriestudiet stiftede Riel nemlig for første gang bekendtskab med forfattergerningen, da hun sammen med en medstuderende blev opfordret til at udgive en studieopgave som undervisningsbogen Ind i maleriet. Frem mod 2005 blev denne første udgivelse fulgt op af flere undervisnings- og børnebøger sideløbende med et deltidsjob på Storm P.-Museet.

Herefter gled børnebøgerne i baggrunden, og Riel helligede sig i stedet jazzmusikken ved at agere PA/blæksprutte for sin mand, jazztrommeslageren Alex Riel. Hun havde aldrig forsøgt sig med at skrive fiktion for voksne, før hun i 2011 blev opfordret til at deltage i en novellekonkurrence og lidt tøvende besluttede sig for at prøve det af.

“Da jeg først var begyndt, kunne jeg slet ikke holde op.”

– Ane Riel til Politiken

Novellen blev til Riels egen forbløffelse usædvanligt grum med elementer af bl.a. nazisme, mord og kannibalisme. Den vandt ikke konkurrencen, men nogle mente, at den ville gøre sig godt som kortfilm, og hun sendte derfor teksten til Zentropachef Peter Aalbæk. Hans svar var kort og godt:

“Du skal da skrive en roman.”

Ane Riel skriver skævt og originalt

I 2013 debuterede Ane Riel med romanen Slagteren i Liseleje. Historien tager udgangspunkt i den nordsjællandske badeby Liseleje, hvor galskaben lurer under den idylliske overflade. En af byens beboere, den ældre dame Judith Bering, går nemlig og brygger på en plan om at slå byens postbud ihjel. Og han er langt fra den eneste, Judith ønsker død.

Slagteren i Liseleje begejstrede både anmeldere og læsere med sin gru og satire pakket ind i “idyl noir”. Faktisk ramte romanen langt bredere, end Riel havde forestillet sig, da den få måneder efter udgivelsen blev kåret som årets bedste debut af Det Danske Kriminalakademi – selvom den slet ikke var tænkt som en krimi.

“Jeg er enormt glad og taknemmelig for krimipriserne, men samtidig ret forundret. Jeg har det ligesom en automekaniker, der har fået en tandlægepris. Jeg anede ikke, jeg vidste noget om tænder, og så lykkedes det mig alligevel at lave to gode overmunde.”

– Ane Riel til Politiken

Også i sin anden roman fra 2016 skriver Riel om det groteske og absurde, men Harpiks indeholder også et element af melankoli. Ved at bruge sin særlige sans for sprogets finurligheder sammenfletter Riel med forskellige perspektiver en historie, der på overfladen ligner en ulykkelig tilværelse. For pigen Liv er det dog helt normalt, at hendes far har samlermani, at hendes mor er for stor til at forlade soveværelset, og at døden er deres allestedsnærværende selskab.

Harpiks blev badet i flotte anmeldelser og vandt adskillige priser, heriblandt Glasnøglen for Nordens bedste spændingsroman. Romanen er endvidere solgt til 18 lande, hvor den også har fået fremragende anmeldelser. Eksempelvis udnævnte The Guardian romanen som en af årets bedste bøger i 2018. I 2020 blev den ligeledes filmatiseret.

Med sin originalitet og flair for ordenes rytme skildrer Riel det mørke – og til tider groteske – i mennesker, samtidigt med at hun udviser indsigtsfuld forståelse for skæve eksistenser og livets kontraster.Bøger af Ane Riel


Slagteren i Liseleje

Slagteren i liseleje, Ane Riel

Da den aldrende Judith inviterer Liselejes tre lokale alkoholikere hjem til fin middag, er det med stor forundring, at de takker ja.

Judith bliver et dejligt bekendtskab for de tre forhutlede mænd.

Men Judith har – desværre for de tre mænd – sin helt egen manipulerende og grusomme plan med dem.

LÆS OGSÅ: Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Slagteren i Liseleje er en satirisk og overrumplende fortælling, en rejse gennem kontrastfyldte sind i en verden af sandhed og bedrag, sødme og syre, perversion og vanvid, skønhed og gru.

Du kan købe Slagteren i Liseleje online, fx på Saxo.com, eller i din lokale boghandel.Harpiks

Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen


Bæst

Bæst, Ane Riel

Leon er et gådefuldt barn med alt for megen muskelkraft og en haltende intelligens. Og så vil han virkelig gerne kæle.

Det er på ingen måder let at være Leons mor. Det er heller ikke helt let at være Mirko, den meget unge nabosøn, som forelsker sig brændende i Danica.

En kvinde, han ikke burde begære, fordi hun er voksen, fordi hun er Leons mor og ikke mindst, fordi hun er gift med en uovervindelig kæmpe af en mand.

Alligevel kan Mirko ikke tøjle sit hjerte og begær – og det skal vise sig at få omfattende konsekvenser for alle de involverede.

Bæst er en stor og episk roman, der beretter om et usædvanligt venskab.

Du kan købe Bæst online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Urværk

Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

Tiden er ved at rinde ud for Alma. Nu forbereder hun sig på at gå i stå sammen med det bornholmerur, som har fulgt hende igennem årtiers sorger og glæder.

Et uventet møde med en lille dreng puster nyt liv i den gamle kone, og samtidig ruskes der op i mindet om ægtemanden Otto og det, der skete med ham. Kun Alma kender sandheden, og den kan hun ikke altid huske.

Urværk er en kærlig skildring af et menneske, som forsøger at finde en fredfyldt afslutning på et langt liv. Det er svært, når nu Otto blev som han blev og Alma gjorde som hun gjorde. Og det bliver ikke lettere af, at både livet, døden og tiden spiller Alma et puds. 

En gribende og usædvanlig fortælling om livet.

Du kan købe Urværk online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.
Ane Riel skriver, så du bliver varm om hjertet, mens det løber dig koldt ned ad ryggen

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ “Skøn, skøn læsning” – Jyllands-Posten

Livet er fuldt af stød, der forskrækker og forandrer os. Stød, som puffer os i nye retninger eller slår noget i stykker. Og en dag er det døden selv, der rammer med en lige højre.

Ingen går fri i de elleve noveller i Små stød. En bekymret assurandør ser sig nødsaget til at ombringesin hattestjælende hustru. Et kvindeligt litteraturselskab får besvær med at holde jordforbindelsen efter at have læst en stærkt opløftende selvhjælpsbog, og et barn ser sine forældres Michael Kvium-malerier blive levende. En mor dør …

Det er langt ude og meget tæt på.

Du kan købe Små stød af Ane Riel i din lokale boghandel eller online fx hos Bog&idé.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.