Aktuelt Fiktion Rebecca Makkai

Rebecca Makkai stiller spørgsmålet: Hvor meget kan du stole på dine minder?

Rebecca Makkai

Rebecca Makkai tager os tilbage til 90’erne med kostskolemordmysteriet Må jeg stille dig nogle spørgsmål? Boystown-forfatteren vil have os til at bladre i gamle årbøger og reflektere over, hvordan vores minder skaber os – og nogle gange spiller os et puds.


Hvem myrdede Thalia Keith? Det spørgsmål har hjemsøgt filmprofessor og podcaster Bodie Kane, siden hun delte værelse med Thalia på New Hampshire-kostskolen Granby i 90’erne. Mordet blev begået på skolens område, og Bodie tror ikke, det er den rigtige mand, der blev dømt for mordet.

Der er således masser af spørgsmål at stille i Rebecca Makkais Må jeg stille dig nogle spørgsmål? Spørgsmål, der kan lede til svar, som stiller fortiden i et nyt lys og måske afslører en morder. Spørgsmål, der afslører, at minder kan være tricky og utilregnelige. Hvor meget kan man egentlig stole på sin egen hukommelse, når man som voksen tænker tilbage på sin skoletid?

Find din gamle årbog frem

For Rebecca Makkai har det været et interessant trip down memory lane at se tilbage på studietiden som inspiration til Må jeg stille dig nogle spørgsmål?, og hun håber også, at læserne bliver fristede til at finde deres gamle årbøger frem fra skabet.

“Jeg håber, at denne roman sender dig tilbage til dine studenterår og skolens årbøger, ligesom den gjorde med mig. Du vil helt sikkert elske frisurerne. Men du vil også begynde at huske ting – både gode og dårlige – som du ikke har tænkt på i årevis, ting, du grinede af, ignorerede eller ikke satte pris på dengang,” siger Rebecca Makkai i et interview på sin hjemmeside.

Forfatter bor selv på campus

Rebecca Makkai har ikke behøvet at researche så grundigt på, hvordan det er at bo på campus på en kostskole til sin nye roman Må jeg stille dig nogle spørgsmål? I romanen følger vi eleverne på en skole i 90’erne, hvor et mord bliver begået og som voksne, hvor mordet stadig påvirker dem.

Rebecca Makkai har boet i over 20 på den skole, hun selv gik på som elev i 90’erne, da hendes mand underviser på skolen, hvor hendes datter også går. Med et hjemmekontor på campus må man sige, at hun kender miljøet godt, og det var også det, der inspirerede hende til at skrive en roman, som foregik netop i den form for rammer; rammer der nærmest kan virke, som om de ikke ændrer sig.

“Fordi jeg bor på en kostskole, tænker jeg ofte over, at man kan ændre sin opfattelse af, hvem man var, og hvem man er. Man kan omskrive sig selv – men selve kostskolerammen forbliver den samme,” siger Rebecca Makkai i et interview med Time.

New Hampshire-kostskolen Granby skal ikke forveksles med den skole, Rebecca Makkai bor på og selv gik på som elev. Den ligger i en forstad til Chicago og er slet ikke så isoleret, som skolen der er omdrejningspunkt i Må jeg stille dig nogle spørgsmål? Rebecca Makkai har dog det til fælles med Bodie Kane, at hun fik muligheden for at gå på skolen, fordi hun havde modtaget et legat. Hun havde som Bodie også følelsen af at være lidt af en outsider i skoletiden.

Litterært feministisk kostskolemysterie

Rebecca Makkai fik sit store litterære gennembrud med Boystown, der udkom i 2023. En medrivende fortælling om venskab, kærlighed og tab i et aids-ramt kvarter i 80’ernes Chicago og en nutidig erindring af den svære tid. Den anmelderroste roman var finalist til Pulitzerprisen, nomineret til en National Book Award og modtog Los Angeles Times Book Prize.

LÆS OGSÅ: Rebecca Makkai: Vi skal tale mere om AIDS

Med den nye roman, Må jeg stille dig nogle spørgsmål? er hændelser i fortiden og den nutidige erindring af dem også en vigtig del af plottet. Men genremæssigt ligner bogen mere en spændingroman, hvor omdrejningspunktet er et mord og den mangelfulde opklaring af mordet.

Et “litterært feministisk kostskolemordmysterie” har Rebecca Makkai selv kaldt romanen – også fordi hun vil provokere lidt med den beskrivelse, siger hun i et interview på sin hjemmeside.

Da en elev vil fokusere på mordet på Thalia Keith i en podcast, bliver Bodie tvunget til et genbesøge minderne. For hvad skete der egentlig den nat, Thalia blev myrdet? Blev den forkerte mand fængslet? Er den virkelige morder på fri fod, og kunne Bodie have afsløret personen?

Meget tyder på, at Bodies minder gemmer på en sandhed om mordet, hun ikke kunne se tydeligt som ung kvinde. Dengang var hun fedtet ind i skolens hierarki, desperat efter at passe ind og med en fascination af en lærer, som set med den voksne Bodies MeToo-briller opførte sig grænseoverskridende overfor de kvindelige elever.

Rebecca Makkai mener selv, at hun fandt sig i for meget i 90’erne:

“Det er svært at se tilbage uden at undre sig over alt det, vi fandt os i. Dengang troede jeg, at den daglige chikane, som jeg også dengang havde det svært med, var mit eget problem. Når du er 15, og nogen chikanerer dig, så tænker du, at det er din egen skyld, at du er den slags person, som andre vil drille, eller at det nok er dig, den er gal med, når du ikke synes, det er sjovt. Sådan var det i hvert fald i 90’erne,” siger Rebecca Makkai i et interview på sin hjemmeside.

Dark academia

I Må jeg stille dig nogle spørgsmål? er en uddannelsesinstitution og eleverne på skolen i centrum for whodunnit-plottet, og historien kan passe ind under genren dark academia.

Det var vigtigt for Rebecca Makkai ikke at ryge i kliché-fælden, for hun synes, der er en tendens til, at kostskoler altid bliver beskrevet på en bestemt måde, hvor bygningerne altid er gamle, det altid er oktober, og eleverne er klædt som noget fra 50’erne.

“Jeg ønskede at vise et mere realistisk billede, dels fordi det er et mere komplekst og interessant billede. Jeg ville have et voksenperspektiv på et ungdomsliv, at nogen som voksen ser tilbage på deres egen ungdom, som Bodie gør. Når en fortælling er retrospektiv, så opstår der naturligt nogle spørgsmål: Hvad skete der egentlig? Var der noget vi overså? Derfor besluttede jeg, at det skulle være et mordmysterium, men en roman, der var mere forankret i realisme end i genrens klichéer,” siger Rebecca Makkai i et interview på sin hjemmeside.

Når hukommelsen spiller os et puds

I Må jeg stille dig nogle spørgsmål? oplever vi fortiden gennem Bodies ikke særligt pålidelige hukommelse, hvor hendes minder ændrer sig og bliver påvirket af nutiden.

“Det var vigtigt for mig under hele skriveprocessen, at det blev en roman om erindringer, og hvordan vi kan huske tingene forkert, og at vi ligesom Bodie forbliver fanget i nutiden.” (Rebecca Makkai, interview på hjemmesiden)

Rebecca Makkai håber, at romanen kan inspirere læserne til både at kaste et blik på deres egne teenageår og fundere over, hvordan vi er summen af vores erindringer, men at de erindringer ikke altid er til at stole på.

“Jeg håber også, det kan inspirere læsere til at (…) tænke over nøjagtigheden af deres egne erindringer, og det ofte spinkle grundlag af skrøbelige minder, vi baserer vores voksne jeg på,” siger hun i et interview på sin hjemmeside.


5 X dark academia

Må jeg stille dig nogle spørgsmål?

Rebecca Makkai, Må jeg stille dig nogle spørgsmål

Et medrivende mysterium og en dybfølt undersøgelse af en kvindes opgør med sin fortid.

Bodie Kane er filmprofessor, og hun står bag en succesfuld podcast. Hun prøver at lægge sin fortid bag sig: familietragedien der ødelagde hendes ungdom, hendes fire rædsomme år på en kostskole i New Hampshire og mordet på hendes tidligere værelseskammerat Thalia Keith.

Da hun bliver inviteret tilbage til kostskolen som gæsteunderviser, bliver hun konfronteret med alt det, hun har forsøgt at lægge bag sig. For hvad var det, der skete dengang? Hvilken rolle spillede hun selv? Langsomt samler hun brikkerne på ny, og måske er sandheden ilde hørt?

“Makkais triumf af en roman blander indsigtsfuld historiefortælling med en udforskning af samtykke, kontrol og hukommelse […] kombinerer litterær fiktion med spændingen fra en whodunnit, toppet med alle intrigerne fra de bedste kostskole-dramaer.” — Financial Times (London)

Du kan købe Må jeg stille dig nogle spørgsmål online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel.


Yellowface

Yellowface, RF Kuang

Nu kommer den anmelderroste New York Times bestseller Yellowface på dansk!

Athena Liu er en litterær darling og June Hayward er en nobody.

Da Athena dør i et vildt uheld, stjæler June hendes manuskript og udgiver under det racemæssigt tvetydige pseudonym Juniper Song.

Men Junes stjålne succes trues af beviser for hendes forbrydelse, og hun opdager hvor langt hun er villig til at gå for at få, hvad hun mener, at hun fortjener. Og hvad der så sker, er jo udelukkende andres skyld.

Yellowface er en sorthumoristisk syngende lussing til forlagsbranchen og sociale medier; en roman om racisme, kulturel appropriation og opportunisme og kunsten at omskrive historien – bogstaveligt talt.

Du kan købe Yellowface online hos fx Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


Kostskolen

Rebecca Makkai stiller spørgsmålet: Hvor meget kan du stole på dine minder?

På den højt estimerede kostskole, Axelsons, vægter man traditioner og loyalitet højere end alt andet. Da to af eleverne bliver fundet brutalt myrdet på skolen, bliver Ida Rossi, en lokal kriminalreporter, sendt ud for at lave en dybdegående reportage.
Det er ikke en opgave, hun modtager med kyshånd. Hun har nemlig undladt at fortælle sin chef, at hun selv er tidligere elev på skolen.

Ved ankomsten bliver Ida mødt af tavshed og mistænksomhed og en ledelse, der er mere interesserede i at værne om traditionerne end at få sandheden frem. I takt med at Ida bliver fanget i et psykologisk spil blandt arrogante elever og lærere, kommer hendes egne traumatiske minder fra en alt andet end lykkelig skoletid op til overfladen og truer med at ødelægge både hendes private og professionelle liv.

Svenske Karin Wik debuterer med denne spændende pageturner om et lukket kostskolemiljø.

Kostskolen kan købes i den lokale boghandel eller online hos Bog & Idé.


Min mørke Vanessa

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa i paperback online, fx på Saxo.com eller i din nærmeste boghandel.


Francine & Katrine

Francine og Katrine, Signe Pildal

Francine & Katrine handler om, hvad der sker efter et seksuelt overgreb. Romanen følger Francine, som bliver voldtaget af sin universitetsvejleder, og Katrine, som er gift med ham. Den handler om de vidtrækkende følger, voldtægten har, ikke kun for de to kvinder, men også for andre mennesker omkring dem.

Det er en roman om magt og afmagt, om at vide og fortie og om, hvad man gør for at beskytte sig selv og dem, man elsker.

”Hun gik i bad, da hun kom hjem. Det gør man åbenbart, havde hun tænkt, da hun stod med lukkede øjne under bruseren. Hun havde skrabet sine underben glatte, mens hun græd og vandet skyllede ned over hende. Kvalmen ved tanken om, at Kjær skulle have bemærket hårene på hendes ben. Hun tænkte ikke på det, da hun lå på sofaen, men nu betyder det noget. Det ville have været endnu en ubærlig blottelse.”

Du kan købe Francine & Katrine online fx hos Bog&idé eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.