Bøger til unge

Test dig selv: Hvilken bogtype er du?

Test dig selv: Hvilken bogtype er du?

Skrevet af gæsteblogger Madeline Hoffmann. 16 år, som spiser bøger til aftensmad og har skrevet dette indlæg:

madelineDet er ikke nogen hemmelighemoskd: mange af os teenagere er enormt kræsne. Og hvis du er på udkig efter en ny yndlingsbog, er der en nem og lige vej til den perfekte bog; du skal bare først finde ud af, hvilken bogtype du er! Følg guiden her, og du vil med garanti finde en bog, der kan holde dig vågen om natten. På den gode måde.

#1 Den perfekte bog: 4 typer

Først skal du finde din bogtype. Det værste er at få en bog i hånden, hvis genre ikke interesserer os. Hvis du bruger det meste af din tid i fitnesscenteret, til fester og sammen med veninderne, er en bog der handler om drager og magi måske ikke lige sagen. Her er de fire mest udbredte typer:

Party-pigen

Den sociale læsepige går op i mode, veninder og fester. Hun er tit den, som er sværest at finde bøger til. For det første har hun bare rigtig meget på sit program hele tiden, så for at hun skal finde tid til en bog, skal den godt nok være nøje udvalgt. Det, hun nyder mest at læse om, er uden tvivl ikke alt for tunge historier om venindelivet, ungdomskærester og så videre.

Er du en party-pige, så læs fx Hvad hjertet ved af Jessi Kirby – en skøn og eftertænksom kærlighedshistorie om den store forelskelse, om at komme videre efter et tab og give sig selv lov at elske igen:

hvad jeg hjertet ved

Magi-magneten

Hun elsker bare elvere, varulve og hekse. Hun suger det bare til sig. Hun har læst og genlæst Twilight flere gange, og hun vil gerne dykke ned i endnu mere fantasy eller måske afprøve sci-fi-genren. Her er der virkelig potentiale for at finde en hel serie at blive fuldstændig opslugt af, og hvis hun er rigtig heldig, bliver hendes nye yndlingsbog også filmatiseret!

Er du en magi-magnet? Så læs fx Sally Greens fantasi-serie med bøgerne Half Bad og Half Wild om Nathan:

Filosofi-fanatikeren

YA er en genre, som tager fat i hårde temaer. Det er blevet lidt af en kultur inden for YA at læse om det svære og uskønne ved at blive voksen. Få er klar over det, men mange teenagere vil faktisk gerne have gode råd om livet og i særdeleshed voksenlivet, så længe det ikke er fra en voksen, vi kender.

Er du filosofi-fanatiker, så læs Moskitoland af David Arnold:

moskitoland

Krammebamsen

Nogle piger er bare ikke til drama og action. Nogle af os vil bare gerne sidde med en kop te i en vindueskarm og kigge ud på regnen, mens vi læser i en afslappende bog. Den genre hedder Fluffy YA. Her er ingen drab og ingen store mysterier, men i stedet lette, men ærlige historier om ting, som ikke bliver blæst helt vildt op. Er man stadig lidt i tvivl om, hvilken bogtype man er, er denne genre god at vælge.

Læs Den sommer alting ændrede sig eller Anna og det franske kys af Stephanie Perkins.

#2 Sondér terrænet

Når du har fået din type på plads, er det tid til at blive lidt mere specifik. Du kan altid tjekke bestsellerlisten af bøger inden for den genre, du er mest til. Sådan én kan du finde i flere udgaver på nettet. De bøger, der hitter mest i Danmark; dem der hitter mest i USA og så videre. Og hvis ikke, er der altid boghandleren, som har ret godt styr på det.

Der findes mange hundrede hjemmesider med anmeldelser af bøger. Et godt tip er at finde en side, hvor anmeldelserne er skrevet af andre unge. De er typisk meget troværdige og tro mod bestemte genrer. Goodreads er et rigtig godt eksempel.

Hvis det er fuldstændig umuligt at vælge mellem de fundne bøger, er der to udveje: Den ene er, at spørge en veninde til råds. Boghandleren vil jeg igen foreslå, hvis du skal på jagt efter en ny yndlingsbog. Bed boghandleren om at udvælge den, hun helst selv ville læse. Den anden er den mest desperate udvej, og jeg får det skidt bare ved tanken om det: At vælge bogen med den fedeste forside. Det lyder måske tåbeligt, men det er okay at gå den vej engang imellem.

OG SÅDAN! Du har fundet den perfekte bog til lige netop din bogtype! Og du kan sikkert også hurtigt aflure, hvilke typer dine veninder er, og give dem de perfekte bøger i gave eller bare et godt læsetip. Jeg vil med sikkerhed garantere, at det falder i god jord!