Børnebøger

Politik forklaret for børn

Forfatter og illustrator Marie D. Christiansen er netop udkommet med sin tredje bog i børnefagbogsserien: Til de nysgerrige. Serien er for de 5-10-årige og behandler emner, som kan være svære at forklare børn: sex, død og denne gang politik.

Her fortæller Marie om, hvorfor hun mener, at det er så vigtigt at snakke med børn om død, sex og politik. Og hvordan historier og tegninger kan hjælpe med at få snakken i gang.

 

Hvorfor var det vigtigt for dig at lave en bog om politik til børn?

Inspirationen kommer fra et langt liv af nederlag i forhold til at kunne blamere mig med politik og samfundsforståelse. Alt for tidligt i mit liv fik jeg en følelse at, at det der politik, det var bare for svært. Emnet politik var på en eller anden måde blevet fremmedgjort over for mig. Så det er et ønske om at afmystificere politik og gøre det vedkommende. En vigtig pointe med bogen er, at vi skal turde stille spørgsmål. Hvis børn går videre med det i deres hjerte efter at have læst bogen, er jeg glad.

Min målsætning var, at jeg ville gøre børn politisk aktive. Lidt urealistisk, og jeg grinte selv lidt af det. Men når min niece går i diskussion med min mor over et spørgsmål, jeg stiller i bogen, så synes jeg godt, at man kan sige, at jeg har nået den målsætning.

politik for børn

Er det ikke for svært at forklare politik for børn?

Pointen har egentlig været at formidle politik på en måde, så det er interessant og vedkommende. Voksne har alle mulige følelser involveret i politik, og det har jeg forsøgt at videreføre i min bog.

Jeg har taget udgangspunkt i en sag, der i den grad vedrører børn: Hvis vi vælger at gøre det gratis at gå i Tivoli, skal pengene komme et sted fra. Simpelthen for at komme ind til kernen i et demokrati, og hvad det drejer sig om. Egentlig er det en ligefrem og simpel historie, men der ligger så meget ekstra i illustrationerne, og hvad karakterne siger til hinanden, at der er mange emner, man kan tage fat i ud fra bogen: Hvad er en god diskussion? Hvad er stemmeret? Hvad er demokrati?

Du har også skrevet om sex og død for børn. Hvorfor disse emner?

Indtil videre har det været med udgangspunkt i mig selv og min barndom. Jeg har taget fat i de ”koncepter”, jeg simpelthen ikke forstod. De emner, hvor jeg oplevede, at de voksne ikke bare kunne sige det, som det var. Det er også emner, hvor jeg synes, det er vigtigt at give et bredere perspektiv.

Hvorfor er det svært – og vigtigt – for forældre at tale om sex, død og politik?

Forældre har desværre ofte en tendens til at ignorere børns kloge og umiddelbare spørgsmål, når det handler om tabuer og svære emner, fx døden. Jeg tror, det handler om, at vi voksne simpelthen er bange for at sige noget forkert, men når vi ignorerer spørgsmålene, sender vi et signal om, at det er et farligt emne. Det kan gøre børn unødigt forskrækkede og forvirrede over for emnet.

Det er vigtigt at huske på, at børn ikke har nogen bagtanke, men som regel spørger af ren undren og interesse. Det er derfor, det er vigtigt for mig, at tilgangen i bøgerne altid er direkte og faktuel, for man skal tage børns nysgerrighed alvorligt.

Hvordan reagerer børn på dine bøger?

De er som regel objektive og interesserede. Lytter og stiller spørgsmål. Nogle gange er spørgsmålene sjove.

Når min testgruppe af børn taber interessen, så ved jeg, at det er tilbage til tegnebordet. Mine bøger gennemgår ofte en heftig forvandling efter de første par test. Der er mange ideer, der bliver skåret væk, for at komme ind til det interessante og vigtige.

Aldersgruppen går fra 5 år og helt op til 10 år. Jo yngre børnene er, des sjovere er kommentarerne og spørgsmålene, fordi emnerne kan være abstrakte for den yngste aldersgruppe. Børnene har som regel et eller andet kendskab til emnerne via deres omgivelser, så det er positivt at få det afmystificeret og åbnet en samtale med en voksen omkring det.

til de nysgerrige politik
Børn vil få stillet deres nysgerrighed, og sproget er direkte og uden omsvøb. Illustrationerne balancerer det naive, underholdende og æstetiske.

 


 

 

marie-d-christiansen
Foto af Marie © Portrætværkstedet

Marie D. Christiansen (f. 1979) er uddannet kommunikator fra Danmarks Designskole i 2006 og brænder for at nedbryde tabuer i samtaler med børn.

Du kan læse mere om Marie på mariedesign.dk.

Du kan finde bøgerne hos din boghandler, på biblioteket eller på carlsen.dk. Find den bedste pris lige nu på bogpriser.dk