4 bøger om venskab

Hvad ville livet være uden en god ven? Venskaber fylder meget i vores hverdag, men de fylder også meget i fiktionens verden. Litteraturen er nemlig sprængfyldt med stærke venskaber og ikoniske makkerpar. Hvad ville Sherlock Holmes f.eks. være uden Dr. Watson?

Vi har fundet 4 stærke venskaber fra litteraturens verden – både af den dysfunktionelle og livslange slags. Læs med her.

Gro og Faxe

Selvom Gro føler, at hun og Faxe på bare få uger er blevet fortrolige som søstre, der efter mange prøvelser til sidst har fundet hinanden igen – i dalen på den anden side af de hvide bjerge – så kan hun andre gange have en klar fornemmelse af, at det blod, der løber i deres årer ikke er det samme, og at de myg, der sætter sig på Faxes arme for at drikke, ville være blevet frastødt af lugten af hendes blod.

Piger kan leve længe

Gymnasietiden kan være hård. Og angstprovokerende. Det oplever 12-talspigen Gro, der ikke helt kan finde sig til rette i de nye rammer – lige indtil hun møder den gådefulde Faxe. De to piger knytter sig til hinanden i et intenst venskab, og Faxe lærer Gro fryden ved at skride fra timerne og gymnasiefesterne og iagttage verden på suveræn afstand. Men langsomt kommer Gro også på afstand af sig selv og mister grebet om den kontrol, der er så vigtig for hende.

Venskabet i Piger kan leve længe måske for evigt er destruktivt, altopslugende og altafgørende. Gro er betaget af Faxe, og sammen skaber de en forbindelse, der er svær at bryde. Bogen er en fortælling om det første dybe venskab, som kan få stor betydning for dannelsen af et menneske.

Køb bogen her.


Sam og Charlie

Brass Tactics, hed pladen. Det var Sams yndlingsalbum; hun havde været helt gak med sangeren, den lille fyr i læderjakke og hanekam der viste fuckfinger på coveret. Nu var det også Charlies yndlingsalbum.

byen brænder

Byen brænder af Garth Risk Hallberg er en stor bog med et stort persongalleri, hvor personerne er forbundet med hinanden på kryds og tværs. Et af bogens omdrejningspunkter er Sam og Charlie, som er to teenagere, der elsker de samme bands og går til de samme koncerter. Men hvor Sam hovedsageligt betragter Charlie som en ven, er Charlie meget betaget af Sam. Hun er et mysterie, og senere en besættelse, for ham. Da Sam bliver skudt og ender i koma, forsøger Charlie at kravle ind i hendes verden ved at omgås de mennesker, hun omgik for at løse mysteriet om, hvem der skød hende. Og hvem hun egentligt var.

Byen brænder er Garth Risk Hallbergs fantastiske debutroman om kærlighed, forræderi og tilgivelse. Om kunst, sandhed og rock’n’roll – og om det, der gør livet værd at leve.

Køb bogen her.


Theo Decker og Boris

Vi så på hinanden. Og det faldt mig ind at til trods for hans fejl, som var talrige og bemærkelsesværdige, var grunden til at jeg havde kunnet lide Boris og følt mig glad sammen med ham næsten fra det øjeblik jeg havde truffet ham, at han aldrig var bange.

stillidsen

Stillidsen af Donna Tartt er en bog fyldt med kulørte karakterer og komplicerede relationer. En af de mest bemærkelsesværdige karakterer er Boris. Theos og Boris’ venskab er dysfunktionelt og farligt. Boris ryger, drikker og stjæler, og han trækker Theo med sig ned i en ondskabsfuld spiral. Og alligevel er han Theos redning fra ensomheden, fra den ligegyldige far og fra hans medfødte nervøsitet. Boris er aldrig bange, og hans frygtløshed imponerer og fascinerer den indadvendte Theo.

Stillidsen handler om Theo Decker, som på mirakuløs vis overlever en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans elskede mor omkommer. Ved ulykken kommer han i besiddelse af et værdifuldt kunstværk fra 1600-tallet – et fascinerende billede af en lille fugl, Stillidsen. Han bærer det eftertragtede maleri med sig igennem sin ungdom, og efterhånden trækkes han ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige underverden.

Køb bogen her.


Gruppen

Efter at hun havde overvejet sit eget tilfælde omhyggeligt, såvel som den nedarvede “sygdom”, endte hun med at bestemme sig til at hun hellere måtte leve for venskaber, ikke for kærlighed eller ægteskab.

gruppen

Gruppen er en bog om venskaber. Både af den slags som varer ved, og den slags som falder fra hinanden gradvist. Bogens 8 hovedpersoner mødes i college og bliver hjerteveninder. De følges ad i tykt og tyndt, og bogen følger deres indbyrdes og individuelle kampe – på arbejdspladsen, i kærlighedslivet og med familien.

Gruppen handler om otte unge kvinders liv i 1930’ernes USA. Efter studietiden på Vassar College mødes “gruppen” i New York i anledning af en af kvindernes bryllup, og syv år senere samles den igen til samme kvindes begravelse. Kvinderne er fulde af gåpåmod, de vil leve et uafhængigt liv og realisere sig selv på deres egne præmisser.

Køb bogen her.