Fiktion Inspirationslister og guides

4 klassikere til din læseliste

4 klassikere til din læseliste

Hvad mener vi egentligt, når vi kalder en bog for en klassiker? I min verden er det blot et ord, der beskriver en bog med en ældre udgivelsesdato, som stadig er tilgængelig, og som stadig har noget at sige. Og det er jo kun en smuk ting – at ord skrevet for 50, 60 eller 100 år siden stadig kan være relevante og givende at læse.

I hvert fald er der ingen grund til at lade sig skræmme af disse (moderne) klassikeres udgivelsesdato. De er nemlig stadig gode, sjove, gribende – og ikke mindst, relevante.

Drømmer du om at komme i gang med klassikerlæsningen? Disse fire bøger kunne være et rigtig godt sted at starte – både for dig, der elsker ældre bøger, og dig der ikke helt ved, hvor du skal starte.

Chokolade til morgenmad af Pamela Moore

Chokolade til morgenmad blev udgivet i 1956, hvor den forargede hele USA og blev kendt som den amerikanske version af Francoise Sagans “Bonjour Tristesse”. Bogen blev solgt i mere end 1 million eksemplarer og oversat til 11 sprog, hvorefter den levede et stille liv i mange år, indtil den blev genudgivet i USA i 2013 – og nu i Danmark i 2017.

Untitled-1 copy

Til læsere af: Bonjour Tristesse af Françoise Sagan. Begge udgav deres bøger, da de var blot 18 år gamle.

Det handler bogen om: Chokolade til morgenmad er en skøn coming-of-age historie om en ung piges pludselige appetit efter kærlighed og begær. Det er fortællingen om den femtenårige Courtney Farrell, som har følelser for en kvindelig lærer på hendes kostskole. Da det ikke ender godt, flytter Courtney hjem til sin mor i Hollywood. Her sætter hun sig for at lære alt at kende hurtigt fra dry martinier til en passioneret affære med en ældre mand.

Derfor skal du læse den: Fordi det er en medrivende og velskrevet dannelsesroman om en ung teenagepiges glæder og sorger. Men romanen er også en fortælling om kvindelige venskaber og skildrer emner som teenageseksualitet, homoseksualitet og depression.

Nysgerrig? Læs mere om bogen her, eller find den hos din lokale boghandler.


Hjertet er en ensom vandrer af Carson McCullers

Carson McCullers regnes som en af USA’s betydeligste forfattere og sammenlignes med Harper Lee og Truman Capote.

Ikke desto har Hjertet er en ensom vandrer ikke været tilgængelig på det danske marked i mange år, og for flere danskere vil Carson McCullers navn måske ikke vække den store genkendelse. Det vil vi gerne lave om på! Hjertet er en ensom vandrer er nemlig en vaskeægte perle.

Untitled-1 copy

Til læsere af: Harper Lee, Truman Capote og John Steinbeck. Det her er sydstatslitteratur, når det er bedst!

Det handler bogen omHjertet er en ensom vandrer blev originalt udgivet i 1940, og er Carson McCullers mest bevægende roman. Historien starter, da den døvstumme mr. Singers bedste ven, grækeren Antonapoulus bliver anbragt på et sindssygehospital. Mr. Singer flytter derfor ind hos Mick Kelly i en lille by i Georgia i 1930’erne. Mr. Singer bliver umærkeligt ven med den unge Mick, kommunisten og drankeren Jake Blout, den sorte læge dr. Copeland og barejeren Biff.

Derfor skal du læse den: Fordi McCullers tegner et gribende portræt af nogle skæbner på samfundets bund, alle med en længsel efter at komme væk og alle med en følelse af dyb ensomhed. Hun giver stemme til de fattige og de glemte i et samfund, der var præget af raceforskellene i de amerikanske sydstater.

Nysgerrig? Læs mere om bogen her.


Gruppen af Mary McCarthy

Da Mary McCarthys femte roman Gruppen blev udgivet i 1963, blev den en stor succes. Bogen var fast inventar på The New York Times Bestsellerliste i to år og blev filmatiseret i 1966.

Pack med ryg

Til læsere af: Forfatteren Candace Bushnell nævnte faktisk Gruppen som sin store inspiration til Sex and the City.

Det handler bogen omGruppen er en moderne klassiker fra 1963 og handler om otte unge kvinders liv i 1930’ernes USA. Efter studietiden på Vassar College mødes “gruppen” i New York i anledning af en af kvindernes bryllup, og syv år senere samles den igen til samme kvindes begravelse. Kvinderne er fulde af gåpåmod, har lyst til livet og er frem for alt fast besluttede på ikke at blive lige så forstokkede og ængstelige som deres forældre. De vil leve et uafhængigt liv og realisere sig selv på deres egne præmisser.

Derfor skal du læse den:  Mary McCarthy blev i sin samtid kendt som ‘damen med barberbladet’, fordi hun skrev så skarpt og direkte om samtidens problematikker. Gruppen er ingen undtagelse. Det er romanen til dig, der er interesseret i kvinderoller, venskaber og gruppedynamik – og selvfølgelig, livet i 60’ernes New York.

Nysgerrig? Læs mere om bogen her, eller lån bogen på biblioteket.


Augustus af John Williams

Taler man om glemte klassikere er John Williams nok det første navn, der melder sig. John Williams roman Stoner udkom til meget lille opmærksomhed i 1965 og fik en stor renæssance, da den blev genudgivet over hele verden fra år 2003. Stoner blev udgivet på dansk i 2014.

Pack med eryg

Til læsere af: Elskede du John Williams’ andre romaner, Stoner og Butcher’s Crossing? Så vil du også elske denne. For selvom plottet er drastisk anderledes, så er bogen skrevet med samme følsomhed og indsigt som Williams’ andre bøger.

Det handler den om: I romanen Augustus genskaber John Williams det romerske imperium fra Julius Cæsars død frem til Augustus’ sidste dage og fortæller historien om, hvordan Augustus blev magtens centrum, da han først havde modstået hoffets og Senatets rænkespil og folkets modstand. Det er en stor historisk roman om, hvordan en alt for ung dreng blev kastet hovedkulds ud i et næsten umenneskeligt magtspil, og på trods af alle odds endte med at blive den nådesløse hersker over det romerske imperium.

Derfor skal du læse den: Hvor meget ved du om det gamle Rom? Ikke så meget, vel? I Augustus får du en fascinerende og hæsblæsende fortælling om en række historiske personer. På baggrund af grundig research tegnes et fascinerende portræt af kejser Augustus og hans enestående historie. Du bliver både klogere – og du bliver underholdt!

Nysgerrig? Læs mere om bogen her, eller find den hos din lokale boghandler.

klassikere. klassikere. klassikere. klassikere.